Portræt: Da bomberne faldt over Bagdad, sad Pernille Skipper grædende på stuegulvet
Det tidligere VU-medlem skal nu lede Enhedslisten mod valg for første gang. Og hun drømmer om statsministermagten.
Da en koalition med dansk deltagelse i 2003 angreb Irak, sad en 19-årig Pernille Skipper hjemme på stuegulvet og fulgte med på tv-skærmen.
Hun græd, mens bomberne faldt over Bagdad.
Pernille Skipper forsøgte at favne om en begrundelse, der gav mening for hende, men der var ikke en eneste, har hun fortalt i et længere interview med Alt for damerne.
Irak var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben, lød det fra krigens fortalere, men den unge Skipper fandt begrundelsen både tynd og udokumenteret.
Billederne af Bagdad i flammer pustede til Pernille Skippers politiske ild. Den havde været tændt siden gymnasiet, men var for alvor blevet styrket, da hun to år tidligere havde meldt sig ind i Enhedslisten.
15 år senere står hun i dag som partiets politiske ordfører og er på vej ind i en valgkamp som én ud af i alt fem statsministerkandidater.
Anders And-blade i bogreolen
Pernille Skipper stammer fra Aalborg, hvor hun voksede op bag ligusterhækken sammen med sin mor og storebror.
Barndommen var tryg, har Pernille Skipper ved flere lejligheder fortalt. Forældrene blev skilt, da Skipper var to år, og siden har hendes mor været hendes altoverskyggende forbillede.
Ifølge Alt for damerne stod der Anders And-blade og magasiner i familiens bogreol, men Pernille Skipper behøvede ikke tykke bøger eller en stak papiraviser for at kunne interessere sig for verden udenfor ligusterhækken.
I folkeskolen stod hun forrest, da der skulle besættes elevrådsposter, og entusiasmen hang ved, da hun nåede gymnasiet.
På det tidspunkt var Pernille Skipper medlem af Venstres Ungdom, men da hun fik samfundsfag i gymnasiet, gik det op for hende, at hun og den liberale ideologi ikke var et match. Skipper meldte sig ud og gik i stedet benhårdt efter igen at blive formand for elevrådet. Denne gang på gymnasiet.
Det lykkedes. Og hun gik til opgaven med stor determination, husker barndomsveninden Anne Jacobsen.
- Pernille brændte så meget for det, at hun flittigt argumenterede for, hvorfor det til tider var vigtigere at være til møder end at deltage i undervisningen.
Verden drejer om mennesket
Spørger man Anne Jacobsen, vidner minderne fra Aalborghus Gymnasium om det, der i dag kendetegner Pernille Skippers politik og altid har gjort det; menneskene. Det er dem, Pernille Skippers verden drejer om, lyder det fra Anne Jacobsen.
- Hun interesserer sig altid for, hvordan andre har det. Hvordan jeg har det, siger gymnasieveninden.
De to veninder har fulgtes ad siden gymnasietiden. De har læst sammen, rejst sammen og er blevet tatoveret sammen.
Placeret bag højre øre sidder to sammenflettede hjerter. Et symbol på en tid med store forandringer for dem begge. Anne Jacobsen var ved at lægge sidste hånd på sit speciale, mens Pernille Skipper markerede, at hun netop var blevet valgt ind i Folketinget.
Stemmeslugerens afløser
Det var 2011 og et historisk år for Enhedslisten. Da de sidste stemmer fra folketingsvalget var talt op, kunne Johanne Schmidt-Nielsen med stolthed i stemmen meddele sine partifæller, at de havde tredoblet deres mandattal til 12. Det største antal siden 1994, da partiet kom i Folketinget.
Johanne Schmidt-Nielsen var en stemmesluger uden lige.
Kun overgået af landets nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), var Johanne Schmidt-Nielsen den, der høstede flest personlige stemmer ved det forrige folketingsvalg.
Det var derfor et par store sko, der skulle udfyldes, da den populære partileder i maj 2016 trådte tilbage fra rollen som politisk ordfører grundet partiets rotationsprincip.
Trådt ud af forgængerens skygge
- Jeg er glad for tillidserklæringen fra vores gruppe og har meget stor respekt for opgaven, lød det fra Pernille Skipper, da hun fik overrakt stafetten fra Johanne Schmidt-Nielsen.
Her tre år senere tyder det på, at Pernille Skipper har formået at gøre indtryk på vælgerne.
I 2018 fremgik det af en rundspørge på Altinget.dk, at 82 procent af danskerne ikke mente, at lederskiftet gjorde nogen forskel.
Fem procent pegede dengang på, at de ville være mindre tilbøjelige til at stemme på Skipper end Johanne Schmidt-Nielsen, mens tre procent svarede, at den nye politiske ordfører havde givet dem større grund til stemme på Enhedslisten.
Den fjerde statsministerkandidat
I godt tre år har Pernille Skipper stået i spidsen for Enhedslisten. På de år har hun ikke alene udfyldt Johanne Schmidt-Nielsens sko – hun har også meldt sig på banen som statsministerkandidat.
- Dansk politik er mere end bare et valg mellem to statsministerkandidater, der minder lidt om hinanden. At statsministerposten skal gå på skift mellem Socialdemokratiet og Venstre hører sig fortiden til, lød det fra Pernille Skipper.
Til årets folketingsvalg er der da også hele fem statsministerkandidater i spil: Lars Løkke Rasmussen (V), Mette Frederiksen (S), Uffe Elbæk (Å), Pernille Skipper (Ø) og Pernille Vermund (D) .
Mens Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen har meldt ud, at de ikke vil pege på andre end partilederen selv, gik Pernille Skipper i den anden retning. Hun proklamerede, at Enhedslistens mandater på intet tidspunkt vil komme til at gå til spilde.
Hvis ikke Enhedslisten formår at komme i regering ved valget, vil partiets mandater blive brugt til at få så meget indflydelse som overhovedet muligt.
Har imponeret forgængeren
I godt to år har Pernille Skipper stået i spidsen for Enhedslisten. Og spørger man forgængeren, gør den politiske ordfører et fremragende stykke arbejde.
Det skyldes blandt andet hendes grundighed, mener Johanne Schmidt-Nielsen.
- Hun har altid styr på sine ting og er dybt nede i sine sager.