Portræt: Da bomberne faldt over Bagdad, sad Pernille Skipper grædende på stuegulvet

16x9
Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper. Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Det tidligere VU-medlem skal nu lede Enhedslisten mod valg for første gang. Og hun drømmer om statsministermagten.

Da en koalition med dansk deltagelse i 2003 angreb Irak, sad en 19-årig Pernille Skipper hjemme på stuegulvet og fulgte med på tv-skærmen.

Hun græd, mens bomberne faldt over Bagdad.

Pernille Skipper forsøgte at favne om en begrundelse, der gav mening for hende, men der var ikke en eneste, har hun fortalt i et længere interview med Alt for damerne.

Irak var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben, lød det fra krigens fortalere, men den unge Skipper fandt begrundelsen både tynd og udokumenteret.

Billederne af Bagdad i flammer pustede til Pernille Skippers politiske ild. Den havde været tændt siden gymnasiet, men var for alvor blevet styrket, da hun to år tidligere havde meldt sig ind i Enhedslisten.

15 år senere står hun i dag som partiets politiske ordfører og er på vej ind i en valgkamp som én ud af i alt fem statsministerkandidater.

- Noget af det bedste ved Pernille er, at hun er vanvittig stædig. Det er irriterende, men det er også en styrke, siger den tidligere politiske ordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen.
- Noget af det bedste ved Pernille er, at hun er vanvittig stædig. Det er irriterende, men det er også en styrke, siger den tidligere politiske ordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Anders And-blade i bogreolen

Pernille Skipper stammer fra Aalborg, hvor hun voksede op bag ligusterhækken sammen med sin mor og storebror.

Pernille Skipper på hendes tiårs fødselsdag. Hun fik cyklen i fødselsdagsgave.
Pernille Skipper på hendes tiårs fødselsdag. Hun fik cyklen i fødselsdagsgave. Foto: Privat

Barndommen var tryg, har Pernille Skipper ved flere lejligheder fortalt. Forældrene blev skilt, da Skipper var to år, og siden har hendes mor været hendes altoverskyggende forbillede.

Ifølge Alt for damerne stod der Anders And-blade og magasiner i familiens bogreol, men Pernille Skipper behøvede ikke tykke bøger eller en stak papiraviser for at kunne interessere sig for verden udenfor ligusterhækken.

Pernille Skipper som student fra Aalborghus Gymnasium i 2003.
Pernille Skipper som student fra Aalborghus Gymnasium i 2003. Foto: Privat

I folkeskolen stod hun forrest, da der skulle besættes elevrådsposter, og entusiasmen hang ved, da hun nåede gymnasiet.

På det tidspunkt var Pernille Skipper medlem af Venstres Ungdom, men da hun fik samfundsfag i gymnasiet, gik det op for hende, at hun og den liberale ideologi ikke var et match. Skipper meldte sig ud og gik i stedet benhårdt efter igen at blive formand for elevrådet. Denne gang på gymnasiet.

Det lykkedes. Og hun gik til opgaven med stor determination, husker barndomsveninden Anne Jacobsen.

- Pernille brændte så meget for det, at hun flittigt argumenterede for, hvorfor det til tider var vigtigere at være til møder end at deltage i undervisningen.

Verden drejer om mennesket

Spørger man Anne Jacobsen, vidner minderne fra Aalborghus Gymnasium om det, der i dag kendetegner Pernille Skippers politik og altid har gjort det; menneskene. Det er dem, Pernille Skippers verden drejer om, lyder det fra Anne Jacobsen.

- Hun interesserer sig altid for, hvordan andre har det. Hvordan jeg har det, siger gymnasieveninden.

De to veninder har fulgtes ad siden gymnasietiden. De har læst sammen, rejst sammen og er blevet tatoveret sammen.

Placeret bag højre øre sidder to sammenflettede hjerter. Et symbol på en tid med store forandringer for dem begge. Anne Jacobsen var ved at lægge sidste hånd på sit speciale, mens Pernille Skipper markerede, at hun netop var blevet valgt ind i Folketinget.

Bag øret ses de to sammenflettede hjerter, som Pernille Skipper og veninden Anne Jacobsen fik lavet sammen.
Bag øret ses de to sammenflettede hjerter, som Pernille Skipper og veninden Anne Jacobsen fik lavet sammen. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Stemmeslugerens afløser

Det var 2011 og et historisk år for Enhedslisten. Da de sidste stemmer fra folketingsvalget var talt op, kunne Johanne Schmidt-Nielsen med stolthed i stemmen meddele sine partifæller, at de havde tredoblet deres mandattal til 12. Det største antal siden 1994, da partiet kom i Folketinget.

Johanne Schmidt-Nielsen var en stemmesluger uden lige.

Kun overgået af landets nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), var Johanne Schmidt-Nielsen den, der høstede flest personlige stemmer ved det forrige folketingsvalg.

Det var derfor et par store sko, der skulle udfyldes, da den populære partileder i maj 2016 trådte tilbage fra rollen som politisk ordfører grundet partiets rotationsprincip.

Op til Johanne Schmidt-Nielsens afgang som politisk ordfører for Enhedslisten fik Pernille Skipper tilnavnet
Op til Johanne Schmidt-Nielsens afgang som politisk ordfører for Enhedslisten fik Pernille Skipper tilnavnet "Kronprinsessen". Det lå altså i kortene, at det var hende, der skulle overtage posten. Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix Denmark

Trådt ud af forgængerens skygge

- Jeg er glad for tillidserklæringen fra vores gruppe og har meget stor respekt for opgaven, lød det fra Pernille Skipper, da hun fik overrakt stafetten fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Her tre år senere tyder det på, at Pernille Skipper har formået at gøre indtryk på vælgerne.

Det kræver rigtig meget styrke at stå i spidsen for et parti. Den styrke har Pernille

Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), tidligere politisk ordfører

I 2018 fremgik det af en rundspørge på Altinget.dk, at 82 procent af danskerne ikke mente, at lederskiftet gjorde nogen forskel.

Fem procent pegede dengang på, at de ville være mindre tilbøjelige til at stemme på Skipper end Johanne Schmidt-Nielsen, mens tre procent svarede, at den nye politiske ordfører havde givet dem større grund til stemme på Enhedslisten.

- Det kræver rigtig meget styrke at stå i spidsen for et parti. Den styrke har Pernille, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.
- Det kræver rigtig meget styrke at stå i spidsen for et parti. Den styrke har Pernille, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

Den fjerde statsministerkandidat

I godt tre år har Pernille Skipper stået i spidsen for Enhedslisten. På de år har hun ikke alene udfyldt Johanne Schmidt-Nielsens sko – hun har også meldt sig på banen som statsministerkandidat.

Om Pernille Skipper (Ø)

  • Født 10. juli 1984 i Aalborg
  • Medlem af Enhedslisten siden 2001
  • Dimmiterede fra Aalborghus Gymnasium i 2003 og blev siden cand. jur. fra Københavns Universitet. 
  • Er gift med DR-korrespondent Oliver Routhe Skov. De fik i 2017 en datter. 
  • Købte i 2018 hus på Indre Nørrebro i København sammen med sin mand og venneparret Esben Bjerre og Sisse Sejr. 

- Dansk politik er mere end bare et valg mellem to statsministerkandidater, der minder lidt om hinanden. At statsministerposten skal gå på skift mellem Socialdemokratiet og Venstre hører sig fortiden til, lød det fra Pernille Skipper.

Til årets folketingsvalg er der da også hele fem statsministerkandidater i spil: Lars Løkke Rasmussen (V), Mette Frederiksen (S), Uffe Elbæk (Å), Pernille Skipper (Ø) og Pernille Vermund (D) .

Mens Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen har meldt ud, at de ikke vil pege på andre end partilederen selv, gik Pernille Skipper i den anden retning. Hun proklamerede, at Enhedslistens mandater på intet tidspunkt vil komme til at gå til spilde.

Hvis ikke Enhedslisten formår at komme i regering ved valget, vil partiets mandater blive brugt til at få så meget indflydelse som overhovedet muligt.

Pernille Skipper bor på Nørrebro i København sammen med sin mand, DR-journalisten Oliver Routhe Skov, og deres 1-årige datter.
Pernille Skipper bor på Nørrebro i København sammen med sin mand, DR-journalisten Oliver Routhe Skov, og deres 1-årige datter. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Har imponeret forgængeren

I godt to år har Pernille Skipper stået i spidsen for Enhedslisten. Og spørger man forgængeren, gør den politiske ordfører et fremragende stykke arbejde.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen bliver partifællen Pernille Skipper mest påvirket af politik, når det handler om hjemløse eller kvinder i prostitution.
Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen bliver partifællen Pernille Skipper mest påvirket af politik, når det handler om hjemløse eller kvinder i prostitution. Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Det skyldes blandt andet hendes grundighed, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Hun har altid styr på sine ting og er dybt nede i sine sager.

Målet er flere mandater, mere indflydelse og politisk relevans. Pernille Skipper skal bruge sin faglighed og være en seriøs politiker, som kan bære ansvar og lave politik. I debatterne skal hun vise mere slagfærdighed og især mere humoristisk sans.
 
Enhedslisten står til et godt valg, men det kniber med resultaterne, og forholdet til Socialdemokratiet er meget svingende.
 
Pernille Skipper kan godt virke noget akademisk og fortaber sig ofte i detaljer, som ingen rigtig kan følge med i. Hun er dog blevet en bedre taler, og hun har et godt tag i især mange unge vælgere.
Partilederne
De styrer partierne i valgkampen. Men hvem er de?