Valg 2019

Portræt: Som barn lærte Uffe Elbæk at forvente, at folk ville ham noget godt

Uffe Elbæk, formand for Alternativet.

Elbæks forældre gav ham en "åben konto" hos byens slikmutter, da han var knægt. Den alternative opdragelse gav ham et andet syn på livet.

Familien Elbæk sad om juletræet fulde af forventning. Det var juleaften på Ry Højskole, og det var blevet den dengang 10-årige Uffe Elbæks tur til at åbne sin julegave. En stor kasse, der længe havde tiltrukket sig opmærksomhed.

Gavepapiret røg af, og frem kom et stort, detaljeret dukketeater af træ. Over scenen hang et skilt med teksten ”Ej blot til lyst”. De ord tog Uffe Elbæk dog ikke så tungt, husker broderen Esben Elbæk.

Straks flyttede Skorstensfejeren, Klods Hans og resten af H. C. Andersens mange karakterer ind i højskolehjemmet seneste udstykning. Teatret blev et skuestykke for alle familiens medlemmer.

Selvom figurerne var skabt af Andersen, blev historierne hurtigt Elbæks.

- Uffe var en utrolig glad dreng, som elskede at lege. Mens jeg selv var meget firkantet, var han altid meget rund, siger broderen Esben Elbæk til TV 2.

Under legen lod Uffe Elbæks fantasi sig da heller ikke tæmme af den ramme, der allerede var lagt.

Hverken som dukkefører på børneværelset i 1964 eller i dag, hvor Elbæk stiller op til folketingsvalget som stifter af og partileder for Alternativet.

Uffe Elbæk hjemme på sit børneværelse, hvor dukketeatret var fast inventar. I reolen bag ham stod karakterer, som alle fik roller i hans forestillinger.

Frihed under ansvar

Uffe Elbæk er født i 1954. Han startede sit liv på Ry Højskole, hvor forældrene var forstandere, men i 1966 flyttede forstanderparret til Store Restrup Folkehøjskole i det nordlige Himmerland.

Her voksede Uffe Elbæk op blandt højskoleelever og forældre, som konstant mindede ham om vigtigheden af at tage stilling.

Hele højskolefamilien. Uffe Elbæk sidder nederst til venstre.

Forældrene var selv politisk engagerede, og deres opdragelsesstil var antiautoritær. De troede på, at deres børn var i stand til selv at tage ansvar, hvis bare de gav dem friheden til at gøre det.

Det kom blandt andet til udtryk ved en åben konto hos byens slikmutter.

Vores forældre har lært os, at man altid skal regne med, at folk vil en noget godt

Esben Elbæk, bror til Uffe Elbæk (Å)

Uffe Elbæk og hans storebror kunne købe, hvad de ville. De fik det blot skrevet på regningen, som månedligt blev betalt af deres far.

Det skabte opstandelse i bysamfundet, hvor Uffe Elbæk og hans tre søskende alle blev kaldt både møgforkælede og uregerlige. Alligevel holdt forældrene fast i deres måde at opdrage på.

- Vores forældre har lært os, at man altid skal regne med, at folk vil en noget godt. Den tankegang har præget os hele vores liv. Engang imellem skuffer det, men langt hed ad vejen tror jeg, vi har fået flere venner end fjender ud af det, siger Esben Elbæk.

Aarhus som springbræt

Uffe Elbæks barndomsår blev brugt på højskoler. Henholdsvis i Ry og i Store Restrup.

Om Uffe Elbæk (Å)

 • Født 15. juni 1954 i Ry
 • Har en søn med sin tidligere partner Karin Eriksen
 • Er i dag gift med antropolog Jens Pedersen
 • Bor på Frederiksberg ved København

Men det var i Aarhus, han uddannede sig, stiftede lederuddannelsen Kaospiloterne og tog sit første politiske skridt, da han ved kommunalvalget i 2001 blev valgt ind i byrådet for Radikale Venstre.

10 år senere kom han i folketinget. Først som medlem, senere som kulturminister.

Men ministerstillingen holdt blot et år. I 2012 trak Uffe Elbæk sig efter anklager om nepotisme.

Under sit hverv som kulturminister havde Elbæk besluttet at afholde fem arrangementer til en værdi af mere end 180.000 kroner.

Arrangementerne fejlede ikke noget, men det gjorde beslutningen om at holde dem på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK). Et akademi, hvor Elbæk tidligere havde siddet i bestyrelsen, og hvor hans mand var ansat.

Uffe Elbæk nåede at sidde som kulturminister i 437 dage, før han måtte trække sig.

Farvel til Radikale Venstre

Den frasagte ministerpost gav Elbæk mulighed for at kaste sig over et nyt projekt. På tværs af politiske overbevisninger gik Uffe Elbæk og 11 andre aktivister sammen om et projekt kaldet ’Under Radaren’.

Jævnligt mødtes de for at drøfte nogle af de ting, der dengang gik forbi politikernes og mediernes antenner. Emner, som de mente, burde tages op inde bag Christiansborgs mure.

Men alt imens ’Under Radaren’ forsøgte at sætte fokus på emner, som de mente fik for lidt politisk opmærksomhed, oplevede Uffe Elbæk et politisk skred i sit daværende parti, Radikale Venstre.

Et skred så stort, at han i september 2013 følte sig nødsaget til at melde sig ud.

Elbæks politiske karriere

 • 2001-2005: Medlem af Aarhus Byråd for Det Radikale Venstre.
 • 2001-2005: Formand for Aarhus' skole- og kulturudvalg.
 • September 2011: Blev medlem af Folketinget for De Radikale, valgt i Københavns Storkreds.
 • Oktober 2011: Blev kulturminister.
 • December 2012: Trak sig som kulturminister efter beskyldninger om nepotisme.
 • September 2013: Meldte sig ud af De Radikale Venstre.
 • November 2013: Stiftede Alternativet.
 • 2015 og frem: Folketingsmedlem.

Alternativet blev født

Udmeldelsen af Radikale Venstre var langt fra ensbetydende med et farvel til Uffe Elbæk i dansk politik. Tværtimod.

November 2013 – bare to måneder efter sin udmeldelse af Radikale Venstre - stiftede Uffe Elbæk et nyt parti. Et parti, der skulle bryde med rammerne og vise, at der fandtes et alternativ – og deraf kom navnet: Alternativet.

Partiet havde hverken ideologi eller partiprogram.

I stedet blev Alternativet præsenteret med manifest og såkaldte debatdogmer.

Nu skulle der gøres op med den faste ramme for, hvordan der førtes politik – og så skulle der fokus på klimaet.

To år senere stod Alternativet på stemmesedlen ved folketingsvalget, som blev en kæmpe succes. Partiet høstede 4,8 procent af stemmerne og fik dermed ni mandater.

Senere blev folketingets yngste parti et folketingsmedlem rigere, da den forhenværende socialdemokrat Pernille Schnoor valgte at forlade partiet til fordel for Alternativet.

Smilet var stort, da Uffe Elbæk (Å) i 2015 kunne gribe mikrofonen og meddele partiets medlemmer, at valget var gået godt.

Partiets første valgsucces og "mumle-klippet"

Da resultatet rullede ind, befandt Uffe Elbæk sig i en båd.

Under optællingen havde den kredset rundt om Slotsholmen, så der var frit udsyn til det oplyste Christiansborg Slot.

Der blev skålet, danset og jublet, da Uffe Elbæk og Alternativet holdt valgfest efter folketingsvalget i 2015.

Da partilederen hørte resultatet, gik han i land. Her mødte han en horde af journalister, som alle ville have en reaktion.

De mange mikrofoner hylede Uffe Elbæk ud af den. Resultatet blev det efterhånden berømte ”mumle-klip,” som viser partilederen i et forsøg på at fremstamme et svar til en journalist.

- Jamen, ej men, mmmh.. Hvor er det crazy, det her, udbrød den overvældede Elbæk.

Valgdagen ligger nu snart fire år tilbage. På de år har Alternativet ved kommunalvalget i 2017 sikret sig 20 byrådsposter fordelt på 15 kommuner, tre regionsrådsmedlemmer, en fagborgmester, en viceborgmester og en borgmester på Fanø.

Men partiet har også været i vælten i forbindelse med en række skandalesager.

Skandalesagerne

I 2017 var det dick picks - penisbilleder sendt på sociale medier - som Alternativet måtte undskylde for. I 2018 var det blandt andet flyrejser og dyre designermøbler. Sager, som langt fra gik i tråd med de seks grundværdier, som partiet tager afsæt i: Gennemsigtighed, generøsitet, ydmyghed, empati, humor og mod.

Alternativet skulle have været modsvaret på en politisk kultur, som ifølge Uffe Elbæk og resten af partiets stiftere var på vej ned ad en gal vej.

Niko Grünfeld pyntede på sit cv og mistede siden titlen som kulturborgmester i København.

Men siden Alternativet i 2015 blev valgt ind, har 5 ud af partiets 10 folketingsmedlemmer meldt ud, at de ikke ønsker at opstille ved det kommende folketingsvalg. Et valg, hvor partileder Uffe Elbæk går efter statsministerposten.

Alternativet har slået fast, at de ikke vil pege på andre statsministerkandidater end deres egen partileder. Derfor kan deres mandater ikke tælles med som en del af rød blok.

Lyn-analyse

Uffe Elbæk er statsministerkandidat, og den rolle må spilles overbevisende. Han skal klare pres både fra højre og venstre. Det bliver ikke let, for der er ingen andre partier, der peger på Elbæk som kommende regeringschef. Der er stor risiko for at blive til grin.

 

Elbæk har især en chance blandt yngre vælgere, offentligt ansatte og folk med klima og miljø som førsteprioritet. Alternativet er et af de få partier, der går til valg på ny livsstil, alternative værdier og mindre materialisme. Den dagsorden kan Elbæk få meget ud af, hvis han spiller kortene klogt – og undgår at tale sort.