BLOG: Radius skal være offentligt eller forbrugerejet

16x9
Finansministeriet har meddelt Ørsted, at der ikke længere er opbakning til salg af Radius. Det skriver Ritzau, søndag den 13. januar 2019 Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

BLOG: Kritisk infrastruktur skal være offentligt ejet eller sælges til forbrugerne. Ikke udenlandske kapitalfonde.

Der er håb om et kursskifte. Væk fra Finansministeriets fokus på frasalg og privatisering. 

Søndag satte SF og Socialdemokratiet foden ned i forhandlingerne om salget af Radius, som ikke længere var på vej i en retning, vi kunne stå inde for.

Det har skuffet en del liberalister, som nu er ude med voldsom kritik. Og det kan jeg egentlig godt forstå.

For med SF, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet er der et markant flertal, som peger væk fra den neoliberale kurs, der dominerer Finansministeriet.

I SF havde vi gerne været med til et salg. Men selvfølgelig til forbrugerne selv eller i et offentligt ejet selskab.

Jeg mener, vi skal udbygge og demokratisere ejerskabet af den kritiske infrastruktur. I dette tilfælde elnettet. Her har kunderne ikke et valg. De kan ikke bare vælge en anden udbyder, hvis de er utilfredse. Radius har monopol, og det skal vi ikke sælge videre til hvem som helst. Selv finansminister Kristian Jensen indrømmede på et samråd i november at her var der tale om kritisk infrastruktur.

SF’s holdning har været klar fra starten. Og vi har sagt det højt gentagne gange både i forhandlingslokalet og udenfor. Vi gik med i salgsprocessen, fordi det kunne betyde, at situationen blev bedre for forbrugerne end i dag. Men vores forudsætning har hele tiden været, at det skal være offentligt ejet eller forbrugerejet. Det er bedst for forbrugerne.

Der er altså ingen problemer i at skille det ud fra Ørsted. Det handler om, hvem det bliver solgt til, og det handler om demokratisk kontrol.

Vores fælles kritiske infrastruktur skal ikke overlades til højstbydende. Kunderne skal have tryghed for, at prisen ikke pludselig stiger, og det skal ikke ud af fællesskabets og kundernes hænder. For så har vi ingen kontrol over, om det ene firma sælger videre til det næste, og det pludselig ender hos en virksomhed, der tænker mere på overskud end på at sikre kunderne et godt og stabilt elnet til en rimelig pris.

Vi har i månedsvis kæmpet ved forhandlingsbordet for, at Radius fortsat skulle være kundeejet, eller at det offentlige skulle bevare kontrollen. Da det ikke længere var muligt, sagde vi fra i forhandlingerne. Det fik regeringen til at opgive deres ambitioner om salg. 

Der er brug for en ny politik i Danmark, og der er brug for, at vi værner om det, vi er fælles om.

Derfor skal vi ikke sælge det til hvem som helst.