Politik

Løkke løfter sløret for del af ny reform

Regeringen ventes klar med en sundhedsreform inden længe. Lars Løkke løfter søndag en del af sløret.

500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser i 2025.

Det bliver en del af regeringens sundhedsreform. Det skriver DR Nyheder, der har talt med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ved at tilføre penge og sundhedspersonale til kommunerne og de almene praksisser og på sigt store sundhedshuse i alle kommuner, skal man ifølge regeringens udspil kunne skære antallet af indlæggelser og besøg på hospitalerne markant ned i 2025, lyder det.

- Vi tror på, at vi kan reducere antallet af ambulante behandlinger på sygehusene med 500.000. Og vi tror, at 40.000 indlæggelser kan undgås, hvis kommunerne sammen med de almene praksisser bliver klædt bedre på, siger statsministeren til DR Nyheder.

Reduceringen skal især gælde for patienter med diabetes, hjerte-kar-sygdomme, muskelskelet sygdomme, angst, depression og lungesygdommen KOL.

De kronisk syge patienter skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse landet over.

- Hvis vi ikke får kommunerne ind sammen med almen praksis til at løse hele opgaven med ældre medicinske patienter og kronikere, så kommer læsset til at vælte. Og så vil de fremskridt, vi har lavet, blive til tilbageskridt. Det, der ikke er svært, skal være nært, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Hillerød Kommune er klar til mere ansvar

Også Frederiksborg Amts Avis har talt med statsministeren, efter han torsdag var på besøg på sundhedscentret i Hillerød. Her brugte han byens sundhedscenter som et eksempel på, hvordan et tæt samarbejde mellem kommunen og sygehuset kan faciliteres.

- Der er et kæmpe potentiale i, at kommunerne træder mere i karakter og løser nogle flere sundhedsopgaver. Det er bedre for patienterne, og det er også bedre for personalet, siger han til avisen. 

Ifølge Christina Thorholm (R), der er formand for kommunens Omsorg og Livskraftudvalg, ser Hillerød frem til at få mere ansvar. 

- Vi kan godt det, vi skal, men vi må ikke det, vi kan. Hvis vi må løse flere opgaver tæt på borgerne, er der flere, der kan spare en tur og frem og tilbage til hospitalet. Der er jo mange indlæggelser, som kun varer få timer, og tænk at være 85 eller 95 år og skulle den tur. Det hjælper altså ikke ret mange mennesker. Det ville give god mening, hvis en sygeplejerske kan foretage nogle målinger og vurderinger, siger Christina Thorholm til Frederiksborg Amts Avis. 

Splittelse i baglandet

Sundhedsreformen ventes klar inden længe.

Løkke har flere gange udtalt, at der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring lokale sygehuse rundtom i landet.

Det helt store spørgsmål er, om regionerne skal nedlægges. Det ønsker regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative. Det samme gør regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

Venstres officielle holdning er ikke kendt. Men fast står det, at der internt i partiet er splittelse.