Politik

Løkke venter med reform af én særlig årsag, mener analytiker

I august var reform på trapperne. Det var den også i oktober. Nu lyder meldingen, at den kommer på onsdag.

Siden foråret 2018 har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) luftet tanken om en sundhedsreform og en mulig nedlæggelse af Danmarks fem regioner.

Knap et år senere er spørgsmålet om regionernes fremtid fortsat åbent efter et møde fredag i Venstres hovedbestyrelse, hvor medlemmerne var samlet for blandt andet at diskutere regionernes fremtid og den uro, der har været i partiets bagland.

Lad os nu se, om de når at blive færdige

Peter Lautrup-Larsen

Årsagen til, at regeringen endnu ikke har meldt noget konkret ud om regionernes fremtid, er ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen den simple, at sundhedsreformen, hvor en eventuel nedlæggelse af regionerne indgår, skal bruges som springbræt ind i valgkampen til det kommende folketingsvalg.

Valget skal afholdes senest 17. juni 2019, men mange eksperter mener, det bliver i marts.

- Sundhedsudspillet skal samle de borgerlige partier. Dansk Folkeparti skal lægge stemmer til, og så skal man helst sælge det som en stor nyskabelse, forklarer Peter Lautrup-Larsen.

Problemer med timingen af lanceringen

Socialdemokraterne er modstandere af at nedlægge regionerne, og ifølge Peter Lautrup-Larsen vil Lars Løkke Rasmussen derfor i en valgkamp kunne bruge udspillet til hænge Socialdemokraternes statsministerkandidat, Mette Frederiksen, ud.

- Man skal kunne sige, at udspillet virkelig kan hjælpe i forhold til folkesygdomme som diabetes og KOL – og at man ikke får det, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, fordi hun så vil rulle det hele tilbage og i stedet ansætte nogle flere sygeplejersker. Altså den politiske diskussion, som vi allerede har hørt, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han forklarer desuden, at udspillet kunne være blevet lanceret i december, men at man i regeringen var bange for, at udspillet gik i glemmebogen.

- Der var den risiko, at juleferien og nytårstaler ville betyde, at folk ville glemme det igen, og at den politiske sæson ville starte på en frisk i det nye år.

Ifølge Peter Lautrup-Larsen var der i tiden op til jul også udfordringer i forhold til timingen på grund af finansloven og beslutningen om et nyt udrejsecenter på Lindholm for afviste asylansøgere, der blev offentliggjort 30. november 2018.  

- Dansk Folkeparti ville have betragtet det som en fjendtlig handling, hvis de ikke havde fået den platform til at sælge deres politik og deres indflydelse, og hvis Lars Løkke Rasmussen var kommet løbende med en sundhedsreform og havde stjålet hele opmærksomheden, siger han.

- Der er ikke indkaldt til pressemøde endnu

Også i august var meldingen, at sundhedsreformen var på trapperne. Og i statsministerens tale til Folketingets åbning 2. oktober lød det, at udspillet ville komme lige efter efterårsferien i uge 43.

Men nu er den foreløbige melding ifølge Peter Lautrup-Larsens oplysninger, at udspillet vil blive præsenteret på onsdag.

Hvad er regionerne?

Der er fem regioner i Danmark, der hver styres af et regionsråd. Regionsrådet har 41 folkevalgte medlemmer. Den politiske leder af regionsrådet har titel af regionsrådsformand.

Regionerne har blandt andet ansvaret for:

  • Sygehusvæsenet, psykiatrien og sygesikringen, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger.
  • Regional udvikling, blandt andet vedrørende natur og miljø, erhverv, turisme, beskæftigelse, uddannelse og kultur samt udvikling i regionernes udkantsområder og landdistrikter.
  • Deltagelse i regionale trafikselskaber.

- Lad os nu se, om de når at blive færdige. Det er blevet sagt så mange gange, at nu kommer – om end ikke ulven – så sundhedsreformen, så lad os nu se. Der er ikke indkaldt til pressemøde endnu, siger Peter Lautrup-Larsen.

Løkke gik i 2011 til valg på nedlægge regioner

Mens der har været uro internt i regeringspartiet Venstre, ønsker de øvrige regeringspartier De Konservative og Liberal Alliance samt regeringens støtteparti Dansk Folkeparti at nedlægge Danmarks fem regioner, som Lars Løkke Rasmussen selv var med til at oprette midt i 00’erne.

Statsministeren gik derefter i 2011 til valg på at nedlægge dem. Det skete ikke, da rød blok vandt regeringsmagten, og siden da har regionernes eksistens ikke for alvor været til debat.

Lars Løkke Rasmussen har bebudet, at der skal oprettes 21 såkaldte sundhedsfællesskaber omkring de såkaldte supersygehuse. De skal klare mindre komplicerede sygdomme og spare patienten for en tur på det nærmeste supersygehus.