Politik

BLOG: 12 dage inde i året har direktørerne sidste arbejdsdag

BLOG:

I dag, lørdag den 12. januar, har direktionerne i landets største virksomheder tjent, hvad der svarer til en årsindkomst for en almindelig lønmodtager. Skulle de nøjes med en gennemsnitlig indkomst, kunne de have sidste arbejdsdag i dag. Imens stiger antallet af børn i fattigdom. Den stigende ulighed viser tydeligt den urimelige fordeling af samfundets goder.

Vi skal kun 12 dage ind i året, så har direktørerne i gennemsnit allerede tjent 471.976 kr. Og det er hvad en gennemsnitlig dansk lønmodtager bruger et år på at skrabe sammen alt inkl. Årslønnen for topdirektørerne ender på intet mindre end 14,6 mio. kr. i gennemsnit.

Det virker helt sindssygt. Og det er det. Helt i toppen af vores samfund får topdirektørerne en løn, der fører til et liv i ekstrem luksus, fuldstændig afkoblet fra resten af samfundet.

Samtidig lever flere og flere i fattigdom. Fattigdommen er steget voldsomt de seneste år, og over 64.000 børn vokser nu op i fattigdom her i Danmark.

Mens direktørerne nærmest ikke kan nå et bruge deres løn, lever børn i fattigdom hver dag med store bekymringer. De lever i familier, hvor pengene ikke rækker. Hvor der skal prioriteres mellem husleje, forsikringer og medicin. Hvor børnene ikke kommer med til børnefødselsdag hos klassekammeraterne, for der er ikke råd til en gave. Hvor fodbold eller spejder ikke er en mulighed.

Det er bundhamrende uretfærdigt.

Et Danmark for alle – ikke kun de rigeste

Uligheden stiger i Danmark. Ikke kun fordi de rigeste bliver rigere, men fordi flere bliver fattige. Og fordi skellet mellem, hvad den gennemsnitlige dansker tjener, og hvad direktørerne tjener, stiger og stiger. De rigeste sidder på en stadig større del af samfundets kage, mens det store flertal får en mindre og mindre del.

Alt sammen er et resultat af politiske beslutninger. Årevis med skattelettelser i toppen. Mens alle andre oplever stigende pensionsalder og nedskæringer på skoler, sygehuse, børnehaver og ældrepleje. Og dem der har mindst – mennesker i arbejdsløshed og syge – sendes ud i fattigdom på grund af en nærmest endeløs række af hårde reformer.

Sådan har de sidste mange årtiers flertal ført politik. Mere og mere fest og farver til direktørerne og mindre tryghed til alle andre.

Men den gode nyhed er, at politiske beslutninger også kan gøre det om igen. Det kræver kun et politisk flertal, der rent faktisk vil det. Vi skal vende den stigende ulighed. Vi skal beskatte de rigeste hårdere, investere i velfærden og sikre et trygt liv til alle, ikke kun de rigeste.