Politik

Nu møder Løkke sit utilfredse bagland: Det er kommet ud af kontrol, siger politisk redaktør

I Venstres bagland og helt ind i folketingsgruppen er der frygt for, at regeringen vil nedlægge regionerne. Det er vigtigt med folkevalgte, lyder det.

Når Lars Løkke fredag eftermiddag træder ind ad døren på hotel Crown Plaza i København, vil han formentlig blive mødt af en del kritiske spørgsmål fra sit eget bagland.

Her er Venstres hovedbestyrelse samlet klokken 17 for blandt andet at blive orienteret om regeringens kommende sundhedsreform, og netop den har skabt stor debat på de interne linjer.

Reformen har været længe undervejs og er blevet udskudt adskillige gange. I mellemtiden er der opstået intern debat om regionernes fremtid, og det skyldes blandt andet, at Lars Løkke Rasmussen (V) på Venstres sommergruppemøde i august på ny såede tvivl om regionernes fremtid.

I Venstres bagland frygter mange, at regeringen vil nedlægge regionerne, og i den seneste tid har flere luftet kritik i medierne.

Ifølge avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, bærer Lars Løkke Rasmussen en stor del af ansvaret for, at den interne kritik nu er blevet offentlig.

- Lars Løkke Rasmussen har gjort det noget sværere for sig selv, fordi han har udskudt det her igen og igen, siger Thomas Funding.

Hvad er regionerne?

Der er fem regioner i Danmark, der hver styres af et regionsråd. Regionsrådet har 41 folkevalgte medlemmer. Den politiske leder af regionsrådet har titel af regionsrådsformand.

Regionerne har blandt andet ansvaret for:

  • Sygehusvæsenet, psykiatrien og sygesikringen, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger.
  • Regional udvikling, blandt andet vedrørende natur og miljø, erhverv, turisme, beskæftigelse, uddannelse og kultur samt udvikling i regionernes udkantsområder og landdistrikter.
  • Deltagelse i regionale trafikselskaber.

Udskydelse på udskydelse

Sundhedsreformen skulle have været præsenteret efter sommerferien, men blev siden rykket til efter efterårsferien, så til kort før jul, og den nuværende plan er først her i 2019.

Jeg har som nordjyde ikke tillid til, at vores sundhedsvæsen vil blive varetaget godt, hvis det sker her fra København

Henrik Buchhave, regionsrådsmedlem i Region Nordjylland

Årsagen til udskydelserne har ifølge regeringen blandt andet været tidspres på grund af finanslovsaftalen, der først landede sidst i november.

Med sundhedsreformen vil regeringen skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet, hvor der på tværs af landet i dag kan være store regionale forskelle, men i blå blok er der uenighed om, hvordan det bedst lykkes.

Både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti vil af med regionerne. De mener, regionerne udgør et unødvendigt bureaukratisk led, men i Venstres bagland og helt ind i folketingsgruppen er der stor modstand.

Advarsel fra Søren Gade

En af dem er tidligere forsvarsminister og gruppeformand Søren Gade. I december advarede han i avisen Danmark Lars Løkke Rasmussen mod at lukke regionsrådene.

- Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige, sagde Søren Gade til avisen Danmark.

Den holdning er han langt fra ene om at have i Venstre.

Det er spundet ud af kontrol hen over de sidste uger og måneder

Thomas Funding

Folketingsmedlemmerne Carl Holst og Carsten Kissmeyer er begge skeptiske over for at fjerne det folkevalgte element i sundhedsvæsnet.

Vigtigt med folkevalgte?

I weekenden tog kritikken så til, da samtlige Venstres 54 regionsrådsmedlemmer advarede Lars Løkke Rasmussen mod at lukke regionerne. Det skete ifølge avisen Danmark i et brev sendt direkte til statsministeren.

Venstres regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose, er en af dem.

Til TV 2 siger hun, at det er vigtigt med folkevalgte politikere i sundhedsvæsnet, som skal stå til ansvar for beslutningerne og blandt andet være med til at bestemme, hvor længe den lokale skadestue skal være åben.

- Jeg synes, vi bidrager på en rigtig god måde, og det folkevalgte element er rigtig vigtigt, når det kommer til sundhedsvæsnet, siger hun.

Venstres folketings- og regionsrådsmedlem Martin Geertsen er ikke enig. Han mener, at landets 205 regionsrådspolitikere gør en stor indsats, men han siger også, at de træffer mange beslutninger, som enten er ren drift eller blot blåstempling af indstillinger fra fagfolk.

Politiske diskussioner er der ikke så mange af, lyder det.

- Jeg synes, der er for lidt rum til, at vi kan forsvare, at der er tre administrative led i Danmark, som vi kender det i dag, siger Martin Geertsen til TV 2.

Nordjysk V-medlem uden tillid til København

TV 2 har i løbet af de seneste dage talt med en lang række Venstre-folk. Både i baglandet og i folketingsgruppen. Mange mener, at det vil være et knæfald for Dansk Folkeparti at afskaffe regionerne, hvor Venstre modsat støttepartiet traditionelt står stærkt.

Samtidig frygter især jyske og fynske Venstre-medlemmer, at regionsrådenes politiske beslutninger om eksempelvis ambulancedrift og specialer på sygehuse bliver truffet administrativt og langt væk fra dem, hvis regionerne nedlægges.

- Jeg har som nordjyde ikke tillid til, at vores sundhedsvæsen i Nordjylland vil blive varetaget godt, hvis det sker her fra København, siger Henrik Buchhave, regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, på vej ind på hotel Crown Plaza fredag eftermiddag.

Regionsrådsmedlem Henrik Buchhave mener ikke, at det nordjyske sundhedsvæsen skal styres fra København. Video: Morten Nielsen

I Esbjerg har borgmester Jesper Frost Rasmussen svært ved et se en struktur i sundhedsvæsnet uden folkevalgte. Derfor glæder han sig over, at Lars Løkke Rasmussen fredag møder baglandet.

- Når man sidder på Christiansborg og skal drive politik her få måneder før et valg, så er det nok også klogt lige at lytte lidt til det bagland, der er bekymret, siger Jesper Frost Rasmussen til TV 2.

Funding: Det er spundet ud af kontrol

Ifølge avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, er kritikken fra Venstres bagland vokset i takt med udskydelserne af reformen.

Han mener, det er påfaldende, at der internt i partiet ikke har været et bolværk, der har kunne få ro på gemytterne og få dem til at skrue ned, indtil udspillet var præsenteret. Det viser, hvor svagt Lars Løkke Rasmussen står i Venstres bagland, lyder det.

- Han har ikke særligt mange venner i det jyske og fynske, og det betyder, at det er spundet ud af kontrol hen over de sidste uger og måneder, siger Thomas Funding og tilføjer:

- Han kan ikke gøre noget ved det nu, men det har været en fejl fra Løkkes side, at han udskød og udskød den her reform.

Den kommende tid vil formentlig give svar på, hvad Lars Løkke Rasmussen og regeringen konkret vil stille op med sundhedsvæsnet og regionerne. Han har på forhånd bebudet, at der skal oprettes 21 såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal klare mindre komplicerede sygdomme og spare patienten for en tur på det nærmeste supersygehus.

Lars Løkke Rasmussen var i 00'erne med til at oprette regionerne, men gik i 2011 til valg på at afskaffe dem. Det kom han dog ikke igennem med, fordi rød blok vandt regeringsmagten.

Mødet på hotel Crown Plaza begynder fredag klokken 17.