Politik

Løkke vil ikke afsløre nyt om regionernes fremtid

Sundhedsreformen har været til debat på Venstres hovedbestyrelsesmøde, og der har været uro, erkender statsministeren.

Statsministeren er fortaler for at nedlægge regionerne.

Men om det bliver en del af regeringens kommende sundhedsreform, er Lars Løkke Rasmussen (V) ikke klar til at melde ud efter fredagens møde i Venstres hovedbestyrelse.

- Vi har haft en rigtig god snak i Venstre, og den skulle vi have haft noget før, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 med henvisning til den forventede debat om regionernes fremtid.

Forude ligger en sundhedsreform. Og det har skabt debat om, hvorvidt de folkevalgte regioner, som ellers politisk har haft tung repræsentation af Venstres egne folk, vil blive nedlagt i en fremtidig sundhedsreform.

- Når vi sætter et skib i søen uden at have fastlagt, hvilken havn det skal sejle ind i, opstår der noget uro, siger statsministeren i forbindelse med hovedbestyrelsesmødet i Venstre.

En af de stemmer i Venstres bagland, der er bekymret og kritisk overfor statsministerens stilling, er Stephanie Lose, regionsrådsformand i region Syddanmark. Hun ville ønske, man havde taget debatten i opløbet.

- Mange i Venstre er optaget af den folkevalgte forankring, der er i regionerne, og derfor havde det været godt at tage debatten tidligere. Regionerne gør en forskel, siger hun til TV 2.

Statsminister løfter ikke sløret

Lars Løkke Rasmussen ville ikke løfte sløret for detaljer i den debat, Venstres hovedbestyrelse har haft under fredagens møde på Crown Plaza. Men han ville gå så vidt som at tro på opbakning til en neddrosling af regionerne.

- Den holdning, tror jeg, der er en meget stor del, der deler. Og nogle der ikke deler, som han siger det.

- Det er naturligt, når man begynder at pille på opgaver, vil der være forskellige bud på, hvordan man skal gøre det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Utilfredshed i Venstre

Mødet i Venstres hovedbestyrelse kommer efter længere tids uro i baglandet om regeringens sundhedsreform. Den er blevet udskudt flere gange, men ventes præsenteret inden længe.

I baglandet og helt ind i Venstres folketingsgruppe er der frygt for, at reformen vil nedlægge de fem regioner, og det er mange imod, men ifølge TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, lykkedes det på mødet for statsministeren at lægge en dæmper på uroen:

- Der har været størrelse ophidselse i løbet af ugen end efter mødet, så på den måde er det lykkedes for Lars Løkke Rasmussen om end ikke at berolige folk, så i hvert fald at dæmpe utilfredsheden ude i offentligheden. I hvert fald i forhold til medierne, siger han.

Hvad er regionerne?

Der er fem regioner i Danmark, der hver styres af et regionsråd. Regionsrådet har 41 folkevalgte medlemmer. Den politiske leder af regionsrådet har titel af regionsrådsformand.

Regionerne har blandt andet ansvaret for:

  • Sygehusvæsenet, psykiatrien og sygesikringen, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger.
  • Regional udvikling, blandt andet vedrørende natur og miljø, erhverv, turisme, beskæftigelse, uddannelse og kultur samt udvikling i regionernes udkantsområder og landdistrikter.
  • Deltagelse i regionale trafikselskaber.

Lars Løkke Rasmussen var selv med til at oprette regionerne midt i 00’erne, men gik i 2011 til valg på at nedlægge dem. Det skete ikke, da rød blok vandt regeringsmagten, og siden da, har regionernes eksistens ikke for alvor været til debat.

Det kom de dog igen efter Venstres sommergruppemøde i august 2018. Her såede statsministeren på ny tvivl om regionernes fremtid, og det har medført meget intern kritik. Specielt i de seneste uger og måneder.

Det er de så kommet nu. Med et vist eftertryk, selv om det kan være svært at aflæse, hvilken vej vinden blæser.

- Lars Løkke Rasmussen danser lidt om den varme grød. Han siger åbent og ærligt, at der er opgaver, regionerne ikke nødvendigvis skal varetage. Som for eksempel et patienjournalsystem, der gælder for hele landet, og så nævner statsministeren også de 21 nye Sundhedsfællesskaber, der skal varetage og ordne 'småting', siger TV 2's politiske reporter Jesper Vestergren.

Kort før jul advarede Venstres tidligere forsvarsminister og gruppeformand Søren Gade direkte Lars Løkke Rasmussen mod at give regionerne dødsstødet.

- Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige, sagde Søren Gade til avisen Danmark.

Siden har mange flere istemt sig kritikken.

Frygter at blive styret fra København

Hovedformålet med sundhedsreformen er at skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet.

På tværs af landet er der i dag store forskelle på behandlingen og kvaliteten af den, men i blå blok er der ikke enighed om selve vejen til et bedre sundhedsvæsen.

Både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti vil af med regionerne. De mener, regionerne udgør et unødvendigt bureaukratisk led, men sådan ser langt fra alle på det i Venstre.

TV 2 har i løbet af de seneste dage talt med en lang række Venstre-folk. Både i baglandet og i folketingsgruppen. Mange mener, at det vil være et knæfald for Dansk Folkeparti at afskaffe regionerne, hvor Venstre modsat støttepartiet traditionelt står stærkt.

Samtidig frygter især jyske og fynske Venstre-medlemmer, at regionsrådenes politiske beslutninger om eksempelvis ambulancedrift og specialer på sygehuse bliver truffet administrativt og langt væk fra dem, hvis regionerne nedlægges.

- Jeg har som nordjyde ikke tillid til, at vores sundhedsvæsen i Nordjylland vil blive varetaget godt, hvis det sker her fra København, sagde Henrik Buchhave, regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, på vej ind til hovedbestyrelsesmødet på hotel Crown Plaza fredag eftermiddag.

Planer om 21 sundhedsfællesskaber

Den kommende tid vil formentlig give svar på, hvad Lars Løkke Rasmussen og regeringen konkret vil stille op med sundhedsvæsenet og regionerne.

Han har på forhånd bebudet, at der skal oprettes 21 såkaldte sundhedsfællesskaber omkring de såkaldte supersygehuse. De skal klare mindre komplicerede sygdomme og spare patienten for en tur på det nærmeste supersygehus.