Politik

BLOG: Unges liv er på spil! Sæt prisen på cigaretter op til 70 kroner

BLOG: Radikale Venstre ønsker, at en pakke cigaretter skal koste 70 kroner og gerne mere. Først og fremmest fordi vi bekymrer os om de unge rygere.

Da jeg var ung i 90’erne kostede en pakke cigaretter nærmest det samme, som den gør i dag. Det er vanvittigt, hvis du spørger mig. Radikale Venstre ønsker, at en pakke cigaretter skal koste minimum 70 kroner og gerne mere. Først og fremmest fordi vi bekymre os om de unge rygere, der står til at miste 10 år af deres liv, hvis de holder fast i deres vane.

Desværre bliver der ført passiv rygepolitik i Danmark. Socialdemokraterne og Venstre sidder på hænderne. Det er dybt, dybt uansvarligt. Unges liv afhænger dybest set af, om vi i Folketinget får kæmpet imod rygning. Men desværre er de bedste love dem, der ikke bliver vedtaget for tiden.

For nyligt kom det frem via Sundhedsstyrelsen, at antallet af rygere for første gang i to årtier er steget.

Og mere end 13.000 mennesker dør hvert år som konsekvens af rygning. Måske er tallet så højt, at vi nærmest ikke helt kan forstå problemets omfang? Jeg mener, at udviklingen er hjerteskærende.

Argumentet imod prisstigninger lyder ofte, at vi frarøver individet frihed, når vi sætter prisen op. I en tid, hvor retstat og frihedsrettigheder vitterligt er på spil, er det værd at dvæle ved. Vi har ingen frihed til billige cigaretter i vores grundlov. Frihed fra diskrimination har vi derimod. Sagen er den, ifølge Sundhedsstyrelsen, at 72 pct. af de personer, der ryger eller tidligere har røget, ikke ville ryge, hvis de skulle leve deres liv om. Så giver vi egentlig unge frihed, hvis vi sætter os på hænderne og lader dem blive i en dødsensfarlig vane, de fortryder, og som tager 10 år af deres liv? Nej!

Jeg mener ikke, at frihed bare er ”frihed fra staten”. Det er en banal og ultraliberalistisk frihedsforståelse. Jeg mener, at frihed er ”frihed til livet”.

Venstres argument mod prisstigninger er, at grænsehandlen ikke må stige. Men kære Venstre, hvad fylder egentlig mest i jeres samvittighed? Andelen af unge, der begynder at ryge? Eller profitten i de danske kiosker? Hvilken vej peger Venstres moralske kompas? Mod handelsbalancen eller de unges liv?

Socialdemokraterne er også meget uklare. Man ønsker, at prisen skal stige, men man vil ikke sige, hvad prisen skal stige til. Kalder I overhovedet det politik, socialdemokrater?

Fagfolkene er meget klare i deres appel: Der skal politisk handling til. Det er det eneste, der virker. Og prisstigninger virker allerbedst.

Derfor vil Radikale hæve prisen på en cigaretpakke til minimum 70 kroner. Og gerne meget mere på sigt. Unges liv er på spil!