BLOG: Drop skattelettelser og løft sundhedsområdet

16x9
Pia Olsen Dyhr. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Det er nu, vi skal investere i sundhedsvæsenet, hvis alle skal sikres tryghed, den bedste behandling og omsorg.

Vi bliver flere ældre, og vi lever længere. Det er rigtig godt. Men det betyder også, at flere får brug for hjælp.

Derfor er det nu, vi skal sikre, at vi får udviklet sundhedsvæsenet, så det kan følge med.

Det er forkert som Løkke at lave en skrivebordsøvelse og håbe på, at de sundhedsansatte bare kan sætte tempoet op. For de har allerede for travlt. Der er brug for at sikre ro, så alle kan få den behandling og pleje, vi forventer, når vi bliver syge.

Jeg ved, at de sundhedsansatte hver dag kæmper for at give patienterne den bedst mulige behandling og pleje. Men det er helt afgørende for vores velfærdssamfund, at sygehuse og ældreplejen har medarbejdere nok.

Derfor bliver jeg også bekymret, når regeringen ikke tilnærmelsesvis har en ambition om at sørge for, at der er penge til at få nok ansatte i sundhedsvæsenet. Regeringens mål er, at det offentlige forbrug kun må stige med 0,3 pct. om året, og det er slet ikke nok til at følge med behovet, når flere får brug for hjælp.

Derfor foreslår SF at sikre 10.000 flere sundhedsansatte frem mod 2025, end regeringens politik lægger op til.

Det er selvfølgelig ikke gratis. Men vi har pengene i råderummet frem til 2025, hvis ikke de klattes væk på skattelettelser.

Og min prioritet er altså helt klar. Jeg vil hellere have sosu’er og sygeplejersker end skattelettelser.

Omsorg, kvalitet og tryghed kommer ikke uden en pris. Men faren ved ikke at lade pengene følge med de flere ældre og børn er, at kvaliteten i sundhedsvæsenet falder. Og vi ved jo godt, hvem det rammer hårdest, hvis det sker. Det er først og fremmest de borgere, der har allermest brug for tryghed. De kan ikke bare købe sig til en privat løsning.

Jeg mener, vi skal prioritere velfærden og løfte kvaliteten af vores sygehuse. Det er vores ansvar, at de ansatte kan følge med, og at alle kan få en god behandling. Det må vi ikke sætte over styr.

Samtidig vil vi tage en række vigtige skridt mod at afvikle brugerbetaling i sundhed. Det klares ikke på en enkelt valgperiode. Derfor foreslår vi at starte med at flytte aldersgrænsen for gratis tandpleje op fra 18 til 25 år. Og udbrede ordningen om gratis psykologhjælp.

Det giver ikke mening, at man hos lægen kan nøjes med at vise sit gule sygesikringsbevis, mens man hos psykologen og tandlægen skal have dankortet op af lommen.