BLOG: Drop skattelettelser og l√łft sundhedsomr√•det

16x9
Pia Olsen Dyhr. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Det er nu, vi skal investere i sundhedsvæsenet, hvis alle skal sikres tryghed, den bedste behandling og omsorg.

Vi bliver flere ældre, og vi lever længere. Det er rigtig godt. Men det betyder også, at flere får brug for hjælp.

Derfor er det nu, vi skal sikre, at vi f√•r udviklet sundhedsv√¶senet, s√• det kan f√łlge med.

Det er forkert som L√łkke at lave en skrivebords√łvelse og h√•be p√•, at de sundhedsansatte bare kan s√¶tte tempoet op. For de har allerede for travlt. Der er brug for at sikre ro, s√• alle kan f√• den behandling og pleje, vi forventer, n√•r vi bliver syge.

Jeg ved, at de sundhedsansatte hver dag k√¶mper for at give patienterne den bedst mulige behandling og pleje. Men det er helt afg√łrende for vores velf√¶rdssamfund, at sygehuse og √¶ldreplejen har medarbejdere nok.

Derfor bliver jeg ogs√• bekymret, n√•r regeringen ikke tiln√¶rmelsesvis har en ambition om at s√łrge for, at der er penge til at f√• nok ansatte i sundhedsv√¶senet. Regeringens m√•l er, at det offentlige forbrug kun m√• stige med 0,3 pct. om √•ret, og det er slet ikke nok til at f√łlge med behovet, n√•r flere f√•r brug for hj√¶lp.

Derfor foreslår SF at sikre 10.000 flere sundhedsansatte frem mod 2025, end regeringens politik lægger op til.

Det er selvf√łlgelig ikke gratis. Men vi har pengene i r√•derummet frem til 2025, hvis ikke de klattes v√¶k p√• skattelettelser.

Og min prioritet er altså helt klar. Jeg vil hellere have sosu’er og sygeplejersker end skattelettelser.

Omsorg, kvalitet og tryghed kommer ikke uden en pris. Men faren ved ikke at lade pengene f√łlge med de flere √¶ldre og b√łrn er, at kvaliteten i sundhedsv√¶senet falder. Og vi ved jo godt, hvem det rammer h√•rdest, hvis det sker. Det er f√łrst og fremmest de borgere, der har allermest brug for tryghed. De kan ikke bare k√łbe sig til en privat l√łsning.

Jeg mener, vi skal prioritere velf√¶rden og l√łfte kvaliteten af vores sygehuse. Det er vores ansvar, at de ansatte kan f√łlge med, og at alle kan f√• en god behandling. Det m√• vi ikke s√¶tte over styr.

Samtidig vil vi tage en række vigtige skridt mod at afvikle brugerbetaling i sundhed. Det klares ikke på en enkelt valgperiode. Derfor foreslår vi at starte med at flytte aldersgrænsen for gratis tandpleje op fra 18 til 25 år. Og udbrede ordningen om gratis psykologhjælp.

Det giver ikke mening, at man hos l√¶gen kan n√łjes med at vise sit gule sygesikringsbevis, mens man hos psykologen og tandl√¶gen skal have dankortet op af lommen.