Politik

BLOG: Derfor vender Venstrefolkene Løkke ryggen

BLOG: Vi skal vende den centraliseringsbølge, som Løkke startede med kommunalreformen i 2007.

I årevis har Lars Løkke talt om et nyt stjernekrigsprojekt. En stor reform af sundhedsvæsnet. Regionerne skal lukkes. Sundhedsvæsnet skal centraliseres. Men gang på gang er Løkkes skrivebordsøvelse blevet udskudt. Og imens Løkke tegner streger på et Danmarkskort, er der oprør i Venstres bagland.

Løkkes nedlæggelse af regionerne vækker nemlig ikke jubel i Venstre. Tværtimod har samtlige 54 Venstremedlemmer i regionsrådene sendt et brev til Løkke, hvor de advarer deres partiformand. Men svarer Løkke? Nej. Det lader til, at landets statsminister er gået i flyverskjul. For sit eget parti. For danskerne. Det samme gælder i Løkkes egen folketingsgruppe, hvor flere og flere nu helt åbent advarer mod statsministerens planer.

I Socialdemokratiet er vi enige med Venstres bagland. Vi ønsker heller ikke endnu en stor centraliseringsøvelse. Vi mener, at de gode beslutninger træffes så tæt på borgerne som muligt. Derfor skal hospitalerne i Nordjylland ikke styres fra et embedsmandskontor i København.

Vi skal vende den centraliseringsbølge, som Løkke startede med kommunalreformen i 2007. Centraliseringen skal stoppes. Nærheden skal tilbage. Og velfærden skal tættere på borgerne.

Derfor foreslår vi blandt andet, at der oprettes nærhospitaler tættere på borgerne. Det betyder, at danskere med ukomplicerede sygdomme kan behandles tættere på, hvor de bor. Vi foreslår også, at akutberedskabet styrkes i hele landet, så hjælpen hurtigere kommer ud, når uheldet rammer. Uanset postnummer. Det skal ske i samarbejde med regionerne. Og så har vi også foreslået, at der skal flere hænder i sundhedsvæsnet. Helt konkret vil vi ansætte 1000 flere sygeplejersker.

Siden Løkke blev statsminister, er der kommet 54.000 flere patienter på hospitalerne. Men de varme hænder er ikke fulgt med. Der er i dag færre medarbejdere til tusindvis af flere patienter. Samtidig er ventetiden på kræftbehandling steget, og antallet af danskere uden egen praktiserende læge er mere end fordoblet.

Takket være dygtige medarbejdere går mange ting stadig godt i sundhedsvæsnet. Men de skal hele tiden løbe hurtigere. Det er på tide, at regeringen får hænderne op af lommen. For alle kan se, at vores dygtige sundhedspersonale løber alt for stærkt.

Det er altså ikke fordi, vi siger, at regionerne ikke har udfordringer. Løsningen er bare ikke at sløjfe dem. Vi skal i stedet sætte mennesker før systemer. Prioriterer velfærd frem for skattelettelser. Skabe tid til omsorg. Til tryghed.