Portræt: Folketingsvalget vil afgøre, om Morten Østergaard har bestået som partileder

16x9
Folketingsvalget 2015 var første valg med Morten Østergaard ved roret for Radikale Venstre. Foto: Henrik Ohsten / TV 2

I 2015 klarede partiet sig historisk ringe. Nu bliver det atter testet, om den radikale partiformand kan udfylde Margrethe Vestagers sko.

I 1990 gik billeder af rumænske børn verden rundt. Syge og afmagrede lå de i rustne tremmesenge. Nogle i deres egen afføring. Alle uden kærlighed og tilstrækkelig omsorg.

Rumænske kvinder var blevet pålagt at føde fire børn, og abort var blevet gjort ulovligt. Det resulterede i 170.000 uønskede børn, som nu fyldte på børnehjem, der var overfyldte og underbemandede.

Situationen skar i hjerter verden over – også i Morten Østergaards, som dengang var 14 år og elevrådsformand på sin folkeskole i Risskov.

Han ville hjælpe, men kunne ikke gøre det alene. Så da Røde Kors satte en indsamling af legetøj til de rumænske børn i gang, fik den unge Østergaard sin skole med på idéen.

Han havde allerede vakt en politisk interesse, men i takt med at bunkerne af legetøj blev større, voksede engagementet. Skolen endte med at indsamle så store mængder legetøj, at det måtte hentes af en lastbil.

Østergaard blev siden elevrådsformand på Risskov Gymnasium, folketingsmedlem, minister og formand for det socialliberale Radikale Venstre.

- Politik handler om at have is i maven og blive stående, hvor man selv mener, det er rigtigt at stå, har Morten Østergaard sagt til Politiken.
- Politik handler om at have is i maven og blive stående, hvor man selv mener, det er rigtigt at stå, har Morten Østergaard sagt til Politiken. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Hvem er Morten Østergaard?

Han er manden, der i 2014 fik til opgave at udfylde den populære forgænger, Margrethe Vestagers, sko. En opgave, som han imidlertid ikke formåede at løfte ved folketingsvalget i 2015.

- Margrethe (Vestager, red.) har involveret mig i alt og i alle store beslutninger. Alligevel er forskellen på at være nummer to og partileder større, end jeg havde forventet. Der er en monumental forskel på at være den, der giver det sidste råd, og så den, der træffer den endelige beslutning, har Morten Østergaard sagt til Euroman.

BLÅ BOG

  • Blev født den 17. juni 1976 i Aarhus. 
  • Gift med juristen Line Legarth Stigel. Sammen har de to børn og hus på Amager.
  • Blev den 15. juni 2009 valgt som næstformand i Radikale Venstre efter at have slået Morten Helveg Petersen.
  • Ved folketingsvalget i 2011 fik han 8777 personlige stemmer. I 2015 var tallet 8006.

Radikale Venstre havde et elendigt valg. Med kun 4,6 procent af stemmerne gik de fra 17 til 8 mandater i Folketinget.

Dengang var Morten Østergaard ny på posten. Når dette års folketingsvalg skal afgøres, har formanden haft fem år til at gøre indtryk på danskerne.

Men hvem er den radikale aarhusianer, som for år tilbage blev kaldt for Vestagers hund?

Morten Østergaard og Margrethe Vestager.
Morten Østergaard og Margrethe Vestager. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Denmark

Plakaten fra loftet

Foran Risskov Gymnasium i Aarhus mødtes TV 2 med Mikkel Venges. Han gik i klasse med Morten Østergaard, og siden har de to været tætte kammerater.

I rygsækken havde Mikkel Venges en sammenrullet plakat. Over 20 år havde den været gemt væk, men i dagens anledning var den blevet hentet ned fra loftet.

Det er ham, der har tegnet den, men det er Morten Østergaard, der har instrueret.

Han er virkelig en handlingens mand

Mikkel Venges, gymnasiekammerat

Gymnasietiden var dengang ved at rinde ud for de to gymnasiekammerater.

Snart var tre år gået på det lokale gymnasium i Risskov ved Aarhus, og det var tid til at udarbejde en afsluttende opgave.

1997: Morten Østergaard lavede en gymnasieopgave om politisk forbrug om til en messe om bæredygtig livsstil.
1997: Morten Østergaard lavede en gymnasieopgave om politisk forbrug om til en messe om bæredygtig livsstil. Foto: Privat

For den unge Østergaard faldt valget af emne på politisk forbrug. Men mens Mikkel Venges’ og resten af klassens opgaver blev gemt væk, så snart karaktererne var givet, beholdt Østergaard sin lige ved hånden.

”Familien Hansens nye liv”

På de mange A4-sider gik ordet ”bæredygtighed” igen, og Morten Østergaard ønskede at dele den viden, han havde samlet. Han bookede derfor Ridehuset i Aarhus, lavede aftaler med diverse frontløbere på feltet og fik sågar et ministerbesøg i hus.

- Det siger meget om Morten. Han er virkelig en handlingens mand, lyder det fra Mikkel Venges.

Rundt i Aarhus hang tryk af plakaten, som de to gymnasiekammerater i fællesskab havde kreeret.

Venner og familiemedlemmer havde stået model. En med en stueplante i favnen, en anden med dykkerudstyr og en tredje med en hækkeklipper. I toppen af plakaten stod skrevet: ”Familien Hansens nye liv – en bæredygtig forbrugs- og livsstilsmesse”.

Plakaten fra forbrugs- og livsstilsmessen, som Morten Østergaard arrangerede, efter han havde skrevet om emnet i gymnasiet.
Plakaten fra forbrugs- og livsstilsmessen, som Morten Østergaard arrangerede, efter han havde skrevet om emnet i gymnasiet. Foto: TV 2

Elbiler, økologi og ministerbesøg

Den 25. oktober 1997 var Ridehuset i Aarhus fyldt.

Henover weekenden gæstede flere end 10.000 mennesker den messe, som Morten Østergaard havde stablet på benene.

Blandt andet blev byens første elbil trukket frem, så messens gæster kunne se og prøve den. Og for første gang i dansk historie blev der lavet et supermarked, der udelukkende solgte økologiske varer – dog kun for en uge.

- Alle de ting, han havde skrevet om, omsatte han til virkeligheden, siger Mikkel Venges.

Da Morten Østergaard var barn, delte han en passion for fodbold med sine brødre. Gennem årene er boldevnerne også blevet brugt i politiske forbindelser. Her tilbage i 2010.
Da Morten Østergaard var barn, delte han en passion for fodbold med sine brødre. Gennem årene er boldevnerne også blevet brugt i politiske forbindelser. Her tilbage i 2010. Foto: Jeppe Bøje Nielsen / Scanpix

Brødrene legede røvere og soldater

Messen i Aarhus vidner ifølge Mikkel Venges om, at Morten Østergaard er en handlingens mand. Og storebroren Søren Østergaard stemmer i:

- Vi har altid fået at vide, at hvis der er noget, man ikke er tilfreds med, må man gøre noget ved det. Det nytter ikke noget, at man bare råber og skriger, siger han.

Og det er netop grunden til, at lillebroren engagerede sig i politik til at starte med, mener Søren Østergaard. For der skulle handling til.

- Morten er exceptionel til at forstå nyt stof.

- Han har været videbegærlig hele livet, mens vi andre bare legede røvere og soldater, siger Søren Østergaard.

Den radikale partiformand bor i hus på Amager med sin kone og deres to børn.
Den radikale partiformand bor i hus på Amager med sin kone og deres to børn. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Modvind mod eksamen

Radikale Venstre med Morten Østergaard i spidsen slog altså ikke igennem ved folketingsvalget i 2015. Nu får han atter chancen for at vise sit værd som partileder. Denne gang ved et valg, vis resultat er umådeligt svært at forudsige.

S har brudt med R, og Morten Østergaard har meddelt, at Mette Frederiksen (S) under ingen omstændigheder kan tælle de radikale mandater med, medmindre hun på skrift garanterer, at en eventuel ny regering med hende i spidsen vil gå i en anden retning end et samarbejde med Dansk Folkeparti.

S-formand, Mette Frederiksen, afkræves en skriftlig garanti af Morten Østergaard, hvis Radikale Venstre skal pege på hende som statsminister.
S-formand, Mette Frederiksen, afkræves en skriftlig garanti af Morten Østergaard, hvis Radikale Venstre skal pege på hende som statsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Men Østergaard har ikke alene brugt årene som partileder på at stille krav; han har også kritiseret.

I 2018 kom ham i strid modvind for at have udtalt sig om S, SF og DF som "et rødbrunt kabinet". Det blev opfattet som en direkte reference til nazismen og vakte opsigt på Christiansborg.

Blandt andre Bertel Haarder gik til tasterne.

På Twitter skrev han, at det var "det dummeste, der er sagt, siden Nyrup (Poul Nyrup Rasmussen, red.)". Dermed refererede han til, at den tidligere statsminister i 1999 gik på Folketingets talerstol med ordene: "Stuerene, det bliver i aldrig!" om Dansk Folkeparti.

Morten Østergaard selv har udtalt, at ordlyden ligger i "afdelingen for bevidste misforståelser".

Radikale står til et godt valg. De henter mange stemmer - især fra S, men det kniber med at synliggøre det politiske projekt. Det bliver hovedopgaven under valgkampen.
 
Radikal politik har altid haft samarbejde og indflydelse i fokus. I dag kniber det voldsomt på begge punkter. Derfor er udfordringen, hvordan Østergaard vil genskabe partiets relevans.
 
Hans svaghed er den sure og forurettede stil. Indimellem ret aggressiv, hvilket ikke er særlig radikalt. Hans styrke er stor viden og skarphed. Og når Morten Østergaard anstrenger sig, kan han tilmed virke helt humoristisk.
Partilederne
De styrer partierne i valgkampen. Men hvem er de?