Politik

BLOG: Vil et flertal sælge vores el-net til endnu en kapitalfond?

BLOG: El-nettet, der forsyner 1 mio. sjællændere med strøm, kan ende i hænderne på en udenlandsk kapitalfond og ude af fællesskabets kontrol.

Der er forsvindende lidt opmærksomhed omkring det, men et flertal i Folketinget er ved at sælge endnu en del af vores alle sammens energiforsyning til højestbydende. Og hvis de ikke kommer på bedre tanker snart, kan el-nettet, der forsyner 1 mio. sjællændere med strøm, ende i hænderne på en udenlandsk kapitalfond og ude af fællesskabets kontrol.

Radius hedder det. Selskabet som ejer og driver det distributionsnet, der sender elektricitet ud til 1 million mennesker på Sjælland. Selskabet er i dag en del af Ørsted – det tidligere DONG, hvor staten er hovedaktionær. Men i sommers blev det besluttet, at Radius skulle skilles ud og sælges til højestbydende. Med andre ord: de kabler, der forsyner et enormt antal familier med strøm, skal ud af fællesskabets hænder og sælges til højestbydende.

Skal skattesnydere tjene penge på vores el-net?

Det minder uhyggeligt meget om dengang under Thorning-regeringen, hvor socialdemokraterne sammen med SF, Radikale og højrefløjen besluttede sig for at sælge en stor del af DONG til kapitalfonden, Goldman Sachs. Og blandt de mulige købere er igen en række berygtede kapitalfonde, som også har en plettet historie med grådighed og såkaldt aggressiv skatteplanlægning. Blandt andet nævnes den australske kapitalfond Maquiarie blandt byderne – kendt for sin deltagelse i udbytteskandalen, hvor den danske og flere andre statskasser blev frarøvet milliarder. Men også en række andre kapitalfonde, som er kendt for at skrue priserne op og servicen ned, når de opkøber vital infrastruktur rundt omkring i verden, står angiveligt klar.

Vores infrastruktur er fællesskabet

El-nettet er helt centralt for samfundets drift og funktion, og derfor ikke skal være i hænderne på nogle ganske få. Fokus skal være på at levere god service til kunderne, ikke at tjene penge, og adgangen til strøm skal være for alle. Den kritiske infrastruktur har traditionelt tjent fællesskabets interesser.  Hvis en kapitalfond eller andre private kapitalinteresser overtager, vil det ændre sig. Og erfaringerne fra andre lande er ikke gode. I Finland fløj priserne til himmels. Andre steder er det forsyningssikkerheden, der er i fare.

Men så kan vi da bare vælge et billigere selskab, ik? Nej. Der er kun det ene net, og det ene el-kabel ind i vores huse. Uanset om de nye ejere sænker servicen eller hæver priserne, vil en million forbrugere være fanget.

Hvornår lærer de?

Det var en skandale, da dele af DONG blev solgt fra. Så vigtig infrastruktur skal fællesskabet kontrollere. Og mange partier har siden talt om fortrydelser og fejl, når talen falder på DONG. Men nu er de simpelthen ved at gøre det igen. Alle andre partier end Enhedslisten og Alternativet og DF er forligspartier i DONG-forligskredsen, og har derfor principielt en vetoret, der giver dem mulighed for at forhindre, at Radius sælges til private kapitalinteresser. Socialdemokraterne, SF og alle de andre. Har de intet lært?