Politik

Politikere vil lave nye regler for rugemødre: - Det er et kæmpe etisk dilemma

Efter en rugemor er sigtet for bedrageri, er debatten om rugemødre blusset op på Christiansborg. Det er ulovligt - men skal det fortsat være det?

De danske politikere klør sig selv grundigt i håret, efter at en dansk rugemor for første gang efter dansk lov er sigtet for at bedrage to danske barnløse par.

For hvad kan man gøre politisk i en så kompleks etisk sag, der blandt andet beskrives af politikerne som "ulykkelig" og "forfærdelig"?

En kvinde blev gravid med to pars befrugtede æg i udlandet, da det er ulovligt i Danmark. Men hun holdt graviditeten hemmelig for parrene og betragtes nu juridisk som mor til de to børn, der blev tvillinger. 

Men hvad med de biologiske forældre?

- Her er der jo virkelige mennesker, der er kommet i klemme, siger Lotte Rod, der er sundhedsordfører hos Radikale Venstre.

Sammen med Socialdemokratiet ønsker hun at se nærmere på et dansk regelsæt for rugemoderskab. Liberal Alliance er også med på ideen og mere til - men både Venstre og DF sætter bremsen i.

- Det er et kæmpe etisk dilemma, siger sundhedsordfører i Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

Opdagede løgnen på Facebook

TV 2 har lavet en dokumentar, der går helt tæt på den aktuelle sag, hvor de to barnløse par opdagede via Facebook, at der var tvillinger på vej.

Ifølge eksperter fødes der mellem 75 og 100 danske børn af rugemødre om året, men det er ulovligt for læger og andre sundhedspersoner at udføre behandlingen herhjemme, ligesom det er ulovligt at få hjælp til at finde en rugemor.

Hvis en aftale om rugemoderskab bliver brudt, er der derfor ingen dansk hjælp at hente.

Nye danske regler

Ifølge Radikale Venstre og regeringspartiet Liberal Alliance vil en lovlig model i Danmark sørge for, at alting sker under ordnede forhold. 

- Man indgår en kontrakt, hvor det selvfølgelig er det par, der ønsker et barn, der er forældre. Det skal rugemoderen også være indforstået med, siger politisk ordfører i Liberal Alliance Christina Egelund til TV 2.

Socialdemokratiet er med på at undersøge sagen, men står af, hvis rugemoderens rettigheder bliver indskrænket.

- Det skulle naturligvis vurderes meget nøje, hvis man skulle lave et dansk setup. Men det skal være med en ramme, der tager udgangspunkt i rugemoderen, som er den svage part, siger sundhedordfører Flemming Møller Mortensen.

Børn skal ikke være en handelsvare, og det skal kvinder heller ikke

Jane Heitmann, sundhedsordfører i Venstre

Men som det er i dag, har rugemoderen jo allerede de bedste rettigheder af parterne. Hvad vil en dansk lovgivning gøre af forskel?

- Der skal jo tages hensyn til både den ene og den anden, siger Flemming Møller Mortensen.

DF: - Der er altså følelser, der spiller ind

Men sådan en ordning vil Dansk Folkeparti ikke høre tale om. 

- Når det er forbudt i Danmark, så er det fordi, vi ikke ønsker, at de her dilemmaer opstår. Fordi vi ikke ønsker at tage stilling til, hvem der har krav på barnet, siger sundhedsordfører Liselott Blixt til TV 2.

Men praksis er jo, at det sker?

- Det gør det jo ikke mere rigtigt. At få børn er ikke en ret, siger hun og understreger, at det er naturligt for en kvinde at få nære følelser for det barn, hun bærer på i ni måneder.

Venstre: - Børn skal ikke være en handelsvare

I regeringspartiet Venstre betegner sundhedsordfører Jane Heitmann sagen som ”meget, meget ulykkelig”.

- Børn skal ikke være en handelsvare, og det skal kvinder heller ikke, siger hun og afslår fuldstændig, at der skal penge på bordet mellem de barnløse og en rugemor. 

Det er Liberal Alliance dog ikke afvisende over for.

- Men hvis der er en økonomisk kompensation involveret, så skal rugemoderen være uafhængig af den, forstået på den måde at man ikke skal leve et helt liv ved at være gravid på andres vegne.

TV 2 forsøger at få en kommentar på sagen fra børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Se hele dokumentaren på TV 2 PLAY.