BLOG: Velfortjente bøder på Storebæltsbroen

BLOG: Tragedien på Storebælt har været en meget trist start på 2019 – på årets første officielle arbejdsdag.

Ganske almindelige pendlere og rejsende fik deres dag forvandlet til et ubeskriveligt mareridt, da et lyntog blev ramt af dele fra en godsvogn. Fem kvinder og tre mænd har mistet livet i ulykken.

Politi, beredskab og redningsmandskab har ydet en stor og meget velkoordineret indsats. Kommunikationen har fungeret fra begyndelsen, og offentligheden er blevet informeret løbende, samtidig med at der har været stor respekt for hensynet til ofrene og de pårørende. Alle fortjener en stor ros for deres indsats.

Måske netop på den baggrund har visse bilisters adfærd på Storebæltsbroen været både uanstændig og pinlig. Det er ubeskriveligt taktløst at køre langsomt, fordi der skal tages billeder af ulykkestoget med mobiltelefoner. Hvad skal det til for? Skyldes det et behov for at lægge den slags på de sociale medier.

I det hele taget er mange danskeres adfærd i forbindelse med katastrofer og ulykker præget af usmagelig nysgerrighed og mangel på respekt. Når der sker ulykker på motorvejen, opstår der såkaldte kiggekøer, og når mennesker kommer galt af sted, og der er en ambulance, må redningspersonale og politi ikke alene koncentrere sig om ofrene, men må også mere eller mindre håndfast holde nysgerrige mennesker på afstand.

Udover at det er etisk og moralsk forkasteligt, ligesom det kan hindre redningsarbejdet, er der en overhængende fare for, at pårørende via billeder fra ulykkessteder på de sociale medier vil kunne identificere et dødt familiemedlem, før de overhovedet har fået officiel meddelelse om ulykken af politiet – fordi de genkender et forulykket køretøj eller andre detaljer. Tænk, hvis man skulle erfare en nær slægtnings død gennem et helt tilfældigt nysgerrigt menneskes kameralinse på Facebook… 

Det er derfor ikke andet end rimeligt, at politiet har taget konsekvensen og uddelt bøder på stribe for den uacceptable adfærd, som ikke kun er en hån mod ofrene, men også er til fare for afviklingen af trafikken. Dermed er der sendt et tydeligt signal om, at vi ikke skal tolerere, at folk tager billeder og måske deler dem med andre. Slå nu hjernen til og tænk på ofrene. Tænk på de pårørende. Og tænk på det hårdtarbejdende personale, som arbejder på stedet.