Politik

Bekymret Løkke i nytårstale: - Den fredelige verden, vi drømte om, er i opbrud

Verdens lande bør stå sammen om de internationale udfordringer, lød det fra statsministeren i årets nytårstale. Og så lovede han flere varme hænder.

Den fredelige verden er i opbrud.

Sådan lød det fra en bekymret statsminister i årets nytårstale 2019.

Se statsminister Mette Frederiksens nytårstale fra 2020 her

- Jeg kan godt blive bekymret for, om alt det, der blev sat i søen i krigens (anden verdenskrig, red.) kølvand, bliver skyllet væk igen. Ønsket om fred. Håbet om demokrati. Menneskerettighederne. Viljen til samarbejde. Internationale fællesskaber, der forpligter og beskytter, sagde Lars Løkke Rasmussen, der talte direkte fra Statsministeriet.

- Kan vi regne med, at den ordentlighed og den forpligtelse holder, når færre husker historien – som andet end netop historie? Det er jeg – desværre – ikke helt sikker på.

Stå sammen om at løse verdens problemer

Danmark er et lille land, lød det vanen tro, men et land, der er dybt afhængig af andre. Derfor bekymrer det statsministeren, ”når Rusland vil knægte friheden i lande, som fik deres frihed med murens fald”, når ”USA er sig selv nok”, når ”Kina med stor hastighed skaffer avanceret teknologi, som andre har brugt år på at udvikle” og når Storbritannien forlader EU.

- Det kan virke fristende at lukke af for en besværlig omverden. Have nok i sig selv. Men verden forsvinder jo ikke. Danmarks sikkerhed afhænger af internationalt samarbejde, fastslog statsministeren.

Han opfordrede til internationalt sammenhold om de store fælles udfordringer som migration, sikkerhed, miljø og terror.

Og Lars Løkke brugte anledningen til at sende sin medfølelse til de to familier, der kort før jul mistede 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland, der blev dræbt i Marokko.

- Hvad de må gennemgå, har jeg slet ikke ord for, sagde Løkke.

- Vi reagerer alle med forfærdelse. Afsky. Og sorg. Men vi må også reagere ved at stå sammen om det, vi tror på. Menneskers frihed og ligeværd. Vi skal kæmpe for vores værdier. På tværs af politisk ståsted. Og på tværs af landegrænser.

- Det er ikke alene gjort med hård retspolitik, politi og grænsekontrol. Det kræver også tættere europæisk samarbejde, udviklingsbistand, diplomati og øgede investeringer i vores fælles forsvar. Vi skal stå sammen om vores frie samfund.

Der skal ansættes flere varme hænder

Tidligere statsministre har ofte brugt deres sidste nytårstale inden et folketingsvalg på at sætte fokus på hjemlige udfordringer og velfærd.

Jeg ved godt, at I løber hurtigt. Jeg vil gerne ansætte flere varme hænder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen til landets sygeplejersker

Hvis vi skal se på nogle af de seneste, varslede Helle Thorning-Schmidt (S) i 2015 et nyt dagpengesystem. I 2011 annoncerede Lars Løkke Rasmussen selv afskaffelsen af efterlønnen. Og i 2007 talte Anders Fogh Rasmussen (V) om vuggestuer og børnehaver af høj kvalitet.

Denne gang er det sundhedssystemet, der fik plads i en valgårsnytårstale - i anledningen af den store sundhedsreform, Regeringen har varslet her i begyndelsen af året.

Lars Løkke Rasmussen henvendte sig direkte til ”Danmarks dygtige, hårdtarbejdende sundhedspersonale”:

- Jeg har kæmpe respekt for jeres arbejde. Det har danskerne også. Vi møder jer i livets store øjeblikke. Når vores børn bliver født. Vores forældre dør. Og mange gange derimellem. Hvor vi har følelserne uden på tøjet. Og I står klar med det faglige overblik og den trøstende hånd.

- Jeg ved godt, at I løber hurtigt. Jeg vil gerne ansætte flere varme hænder, lovede han.

Ifølge nytårstalen vil Regeringen have ansat flere såkaldt varme hænder. Der skal uddannes flere sygeplejersker. Og ”patienten skal sættes før systemet” med oprettelsen af 21 nye sundhedsfællesskaber.

Det har tidligere været ude, at Regeringen vil bygge 'sundhedsfællesskaber' op omkring lokale sygehuse rundt om i landet. De skal "bygge bro" mellem sygehus, kommune og praktiserende læge. Det vil blandt andet sige, at de skal tage sig af mindre komplicerede sygdomme for at spare patienten for en tur på supersygehus.

Klimaforandringer kræver handlekraft

Mange nævnte klima, da Lars Løkke Rasmussen i søndags bad sine Twitterfølgere om input til nytårstalen. Og emnet fandt da også vej til nytårstalen.

- Vi skal også stå sammen om at løse klimaforandringerne. Det er en af vores største udfordringer overhovedet – som samfund, som generation, som verden, lød det fra statsministeren.

Han opfordrede til udvise samme handlekraft, som dengang miljøskadelige gasarter blev forbudt i spraydåser og køleskabe verden over i 1980’erne, hvor alle frygtede hullet i ozonlaget.

Statsministeren adresserede også kritikken af Regeringens mange stramninger på udlændingeområdet.

- Jeg ved godt, at nogen synes, det er for stramt. Men jeg tror også, at mange er enige med mig, sagde han og fastholdt, at Danmark ikke skal lukke flere ind, end vi kan rumme, og at der skal stilles krav til dem, der er her.

Dette var Lars Løkke Rasmussens sjette nytårstale som statsminister - og hans sidste nytårstale i denne valgperiode. Der skal være afholdt folketingsvalg senest 17. juni.

Se hele statsministerens tale på TV 2 Play.