Politik

A-kasse lovede penge og fik møde med Lars Løkke - en alvorlig sag, mener analytiker

50.000 kroner til Løkkefonden var ifølge a-kasse betingelse for møde med Lars Løkke Rasmussen (V). Ø kalder statsministeren i samråd om sagen.

Man kan ikke købe sig adgang til Lars Løkke Rasmussen via Løkkefonden.

Hverken som Venstreformand eller statsminister. 

Det har Lars Løkke Rasmussen flere gange slået fast, når der har været kritik af hans rolle i fonden.

Men dokumenter, som Berlingske er kommet i besiddelse af, viser tilsyneladende det modsatte, og Enhedslisten vil nu indkalde statsministeren i samråd.

Akademikernes A-kasse gav i 2014 tilsagn om at ville donere 50.000 kroner til Løkkefonden, som er en fond, der hjælper utilpassede drenge, mod lovning på et møde med Lars Løkke Rasmussen, som var daværende oppositionsleder.

Er det sådan, at man kan købe sig adgang til mig? Nej, det er det ikke

Lars Løkke Rasmussen i samråd d. 31. januar 2018

Berlingske skriver, at der var flere politiske emner på dagsordenen som dagpenge og beskæftigelsesindsats til mødet, og a-kassen bekræfter over for Berlingske, at donationen på 50.000 var en betingelse for mødet.

Ifølge TV 2s politiske analytiker, Hans Redder, er det en alvorlig sag for statsministeren.

- Det stiller jo Løkkes forklaring til folketinget om, at man ikke kan købe sig til adgang til ham, i et noget tvivlsomt lys, siger Hans Redder.

De tidligere sager 

Tidligere på året måtte Lars Løkke Rasmussen svare på kritiske spørgsmål fra oppositionen om sin relation til jyske storfiskere, efter det kom frem, at de havde holdt møder med Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med netop donationer til Løkkefonden. 

Dengang afviste statsministeren en klar sammenhæng mellem møderne, Løkkefonden og Venstres politik.

- Er det sådan, at man kan købe sig adgang til mig? Nej, det er det ikke, sagde han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviser, at man kan købe sig til møder med ham via Løkkefonden.

Løkkes søn sørgede for kontakten

Ifølge Berlingske lykkedes det dog Akademikernes A-kasse at få hjælp af partiet Venstre i politiske spørgsmål efter donationen på de 50.000 kroner.

Kontakten blev formidlet af Lars Løkke Rasmussens ene søn, Bergur Løkke Rasmussen, der i en periode hjalp Løkkefonden med at finde sponsorer.

Det viser en mail, som Bergur Løkke Rasmussen sendte til Løkkes personlige assistent 21. januar 2014, som a-kassens daværende direktør også fik.

En sag, som det her, er det sidste Løkke har brug for

Hans Redder, TV 2s politiske analytiker

A-kassen ville gerne "sponsorere 50.000 til Løkkefonden," lød det fra Bergur Løkke Rasmussen. Til gengæld havde a-kassen et ønske om, at "Lars kom forbi".

Venstres partiorganisation satte et møde op 19. februar 2015 - kort før Løkke Rasmussen blev statsminister for anden gang. De 50.000 kroner blev endelig doneret i marts samme år. 

Demokratisk problem

Lars Løkke Rasmussens nære omgang med Løkkefondens donorer begynder at udgøre et demokratisk problem.

Det vurderer Anders Drejer, der er professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

- Det viser sig, at man kan betale for at få adgang til politikere - herunder statsministeren.

- Det er et demokratisk problem, når Lars Løkke påstår, at det ikke er sådan, siger Anders Drejer til Ritzau.

S vil sparke hårdt til bolden

Det kan også blive et problem for Lars Løkke Rasmussen og Venstre, mener politisk analytiker Hans Redder. 

- En sag som den her er det sidste, Løkke har brug for lige op til et folketingsvalg. Hans og hele Venstres akilleshæl er hans troværdighed, siger han og henviser til tidligere sager om tøjkøb, flyrejser på 1. klasse for organisationen GGGI og den seneste sag om storfiskerne, som nogle har spekuleret i fik politiske fordele ud af møderne. 

Det har Lars Løkke Rasmussen dog afvist. 

- Man kan i hvert fald roligt forvente, at oppositionen med Socialdemokratiet i spidsen kommer til at køre på det her, fordi de netop godt ved, at Løkkes troværdighed er et effektivt sted at sætte ind op til et folketingsvalg, siger Hans Redder.

- Så jeg forventer, Socialdemokratiet kommer til at køre hårdt på denne her sag.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen til sagen. TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.