Ny måling: De røde står stadig til at vinde valget

De røde partier er fortsat i førertrøjen i ny megafonmåling, men de blå kan ifølge politisk analytiker trøste sig ved én ting.

Årets sidste vælgermåling fra Megafon viser fortsat et rødt tag i vælgerne. 

49,4 procent af vælgerne ville ifølge målingen sætte kryds ved et rødt parti, mens 46,4 procent ville sætte kryds ved de blå. Føringen er altså statistisk signifikant, selv når man tager højde for den statistiske usikkerhed. 

4,2 procent ville herudover sætte kryds ved Alternativet, der siden juni er regnet uden for rød blok, da politisk leder Uffe Elbæks selv stiller op som statsministerkandidat og altså ikke vil pege på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

- Men hvis vi alene ser på, hvilke partier der vil støtte Mette Frederiksen, så har hun stadigvæk brug for Alternativet, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Ser man på de faktiske mandater, som stemmeandelen giver, står Mette Frederiksen og co. til 86 - altså fire mandater fra de afgørende 90 i Folketinget. Blå blok står til 82 mandater.

Vælgerne belønner Dansk Folkeparti

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti går i denne måling frem på bekostning af egen blok.

Socialdemokraterne hiver stemmer fra de Radikale, mens Dansk Folkeparti nupper vælgerkryds fra Venstre.

- Nu skal man huske den statistiske usikkerhed, men Dansk Folkeparti bliver tilsyneladende belønnet af vælgerne for finansloven og udlændingestramninger, siger Peter Lautrup-Larsen med henvisning til dette års finanslov, der blandt andet bød på et udrejsecenter på en dansk ø for blandt andre kriminelle afviste asylansøgere.

Og hvorfor belønnes Venstre ikke af vælgerne for det samme? For meget ballade internt, mener Peter Lautrup-Larsen.

Hvis der er noget, der trøster Lars Løkke Rasmussen, så er det Nye Borgerlige

Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker

Kursen i regeringens udlændingepolitik har groft sagt delt partiet i to med softlinere og hardlinere

- Og så går det jo igen, at Dansk Folkeparti går Venstre rangen stridig, som det største borgerlige parti, siger Peter Lautrup-Larsen. 

Ifølge målingen bakker 17 procent af vælgerne op om Venstre, mens 16,2 procent bakker op om Dansk Folkeparti - det efterlader partierne med henholdsvis 30 og 29 mandater i Folketinget. 

Der er noget, der trøster Løkke

Samlet set mener Peter Lautrup-Larsen ikke, at målingen vil "øge Lars Løkkes appetit på et lynvalg".

- Men hvis der er noget, der trøster ham ved denne måling, er det, at Nye Borgerlige er kommet pænt over spærregrænsen, siger han. 

Siden seneste måling er det udlændingekritiske parti med Pernille Vermund i spidsen vokset fra 2,6 procent af stemmerne til 3,1 - de står dermed til seks mandater i Folketinget, hvilket svarer til den størrelse, Det Konservative Folkeparti har i dag. 

- Og hvis Lars Løkke Rasmussen skal fortsætte som statsminister, er det nødvendigt, at de skal over spærregrænsen, siger Peter Lautrup-Larsen. 

- Omvendt er der ikke noget, der vil forskrække Mette Frederiksen på det røde hold, i forhold til den strategi hun har lagt om at satse på en regering med sig selv, siger han.