BLOG: Lindholm-projektet er lige så dyrt som det er dumt

BLOG: Regeringens Lindholm-projekt stjæler penge fra velfærd, og det skaber utryghed. Det er både dyrt og dumt.

I stedet for at falde i den fælde som DF har fået os til så mange gange, hvor vi glemmer at udstille deres hykleri, når de sparer på velfærd, fordi de samtidig får gennemført en symbolsk udlændingestramning, forsøgte vi først i SF at fokusere på alle de ting, som finansloven ikke tager hånd om af problemer. Klimakrisen – der hænger som en sort sky over de kommende generationer. Et velfærdssamfund, hvor der bliver sparet på de mennesker, der giver os tryghed. Og uligheden der stiger, så børn bliver kastet ud i fattigdom.

Først senere blandede vi os i sagen om “den øde ø”, der ikke er så øde endda. I SF synes vi, projektet er ligeså dyrt, som det er dumt. Det stjæler penge fra velfærd, og det skaber utryghed. Og så sender det et signal til omverdenen, som jeg personligt synes er underligt.

Det er en god ide at oprette et nyt udrejsecenter. Både fordi vi kommer til at mangle pladser på det nuværende, men også fordi det er uholdbart at almindelige, enlige afviste asylansøgere skal bo sammen med kriminelle udlændinge. Det er godt at skille dem ad, og det er godt at have styr på, hvor de kriminelle er. Derfor vil SF også gerne finde penge til et nyt udrejsecenter.

Når man opretter et nyt udrejsecenter, bør man kigge på: Hvad er billigst? Hvad er bedst? Hvad skaber mindst utryghed? Samtidig med at der skal være ordentlige forhold.

I denne uge blev det udstillet, at det aldrig har været det, Regeringen har fokuseret på. Støjberg blev presset derud, hvor hun i mandags – til et stort debatmøde i Vordingborg - sagde: Det skulle bare være en ø. Det var det vigtigste.

Men hvorfor? Hvorfor skulle det det?

Lindholm-projektet er dyrt. Man anslår, at det vil koste minimum 759 millioner over de kommende år, fordi man både skal rive bygningerne ned ude på Lindholm, oprense hele øen, kloakere og ansætte politi og fængselsbetjente til både at være på øen og ved færgeoverfarten. Det kunne være gjort meget, meget billigere. Til sammenligning sætter man 475 millioner af til nye klimatiltag i finansloven. Og der vil komme fortsatte besparelser på velfærd.

Lindholm-projektet er også enormt utryghedsskabende. De mennesker, der kommer på sådan et udrejsecenter, har enten meldepligt eller opholdspligt. Når det ikke er på en ø, kan de komme på forskellige tidspunkter på dagen. Med øen er de afhængige af færgeoverfarten, og det vil betyde, at alle skal over på samme tid - lige over til hjertet af den lille by Kalvehave, hvor der bor 700 mennesker, og hvor der er én enkelt lille brugs. Samtidig skal der ansættes seks betjente på den side til bare at holde vagt. Det kommer til at ødelægge stemningen i den lille by, og det fører sjældent noget godt med sig at samle så mange desperate mennesker på et sted i én lille by. Da jeg fremlagde den pointe, sagde DF, at måske skulle man ikke have så få færgeovergange som muligt alligevel. Det viser, at projektet ikke er gennemtænkt – og det samme viser notater fra forhandlingerne, der viser, at Regeringen har brugt meget kort tid på at undersøge øen. Nogle siger 24 timer.

Endelig så er der altså ikke tale om en ”øde ø”. Tværtimod. Øen har rummet forskningsaktiviteter, og så ligger den meget tæt på land. Så tæt, at når vind og vejr er rigtigt, så kan man trække i gummistøvler og vade lige over til kysten. Lige over til den lille by. Lindholm-projektet er altså både dyrt og dumt.

Så kan man mene, hvad man vil om udlændingepolitik. Jeg synes personligt, vi skal stille krav til folk, der kommer. Hjælpe dem på vej. Sende dem tilbage, hvis de ikke vil Danmark, men få dem godt i gang, hvis de gerne vil Danmark. Men der er måske nogle, der slet ikke mener, at vi skal tage imod nogle. Det er også okay, men det handler forslaget om Lindholm ikke om. Lindholm-projektet er dumt og dyrt, selv for dem der slet ikke vil hjælpe flygtninge.

SF stemmer nej til projektet. Ikke fordi vi ikke vil finde de nødvendige penge til et nyt udrejsecenter, men fordi projektet er dyrt, dumt og et helt forkert symbol.