Politik

S stemmer blankt på spørgsmålet om Lindholm

Der er for mange uafklarede spørgsmål, forklarer partiets integrationsordfører.

Det var en noget afdæmpet oppositionsleder, der modtog regeringens finanslov.

End ikke finanslovens største nyhed, om at kriminelle, udviste asylansøgere og udlændinge på tålt ophold fremover skal placeres på en øde ø, kunne svinge den socialdemokratiske partileder Mette Frederiksen op i et toneleje i nærheden af det røde felt.

- Hvor det præcis skal ligge, det har jeg ikke stærke holdninger til. Men det er klart, at forholdene der også skal være i orden, sagde hun og undlod at tage stilling til, om partiet var med eller imod ideen.

Siden har politiske kommentatorer kloget sig på fordelene ved at stemme henholdsvis for og imod.

Spændingen blev udløst få timer før tredje og sidstebehandlingen af finansloven onsdag aften, sådan nogenlunde i hvert fald.

For mens regeringen sammen med støttepartiet Dansk Folkeparti stemte for, og Enhedslisten, Alternativet, SF og De Radikale imod, lagde Socialdemokratiet sig midt i mellem med et hverken eller.

Partiet stemte blankt, fordi "der er så mange uafklarede spørgsmål, som vi i hvert fald ikke har fået svar på", forklarede integrationsordfører Matthias Tesfaye til TV 2.

Integrationsordfører Matthias Tesfaye forklarer, hvorfor Socialdemokratiet stemmer blankt til beslutningen om et etablere et udrejsecenter på øen Lindholm. Video: Thomas Østerlin Koch

Hvis vi så vinder valget efter nytår, så fortsætter vi, hvor den borgerlige regering slap, men vi er altid indstillet på at lytte på gode forslag, hvis nogen har et bedre forslag

Matthias Tesfaye, integrationsordfører (S)

Angrebet fra Venstre, som stillede med partiets finansordfører, Jacob Jensen, kom prompte.

- Jeg synes, at det er svagt, at man som potentiel statsministerparti ikke kan tage stilling. Så må man hellere have rent mel i posen og sige, at så stemmer vi imod i stedet for at dalre derudad med alle mulige syge undskyldninger om, at man ikke har fået noget at vide, sagde han til TV 2 kort før afstemningen.

Det sagde partierne om Lindholm

Enhedslisten

Enhedslisten

I et debatindlæg i Politiken har partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, kaldt aftalen for "symbolpolitik", som der dog er " mange gode grunde til at være forarget over".

Foto: Enhedslisten

Alternativet

Alternativet

Partiets politiske leder har i skarpe vendinger fordømt aftalen.

- Den grønne regering, jeg ønsker at stå i spidsen for, kommer aldrig til at tvinge mennesker ud på en øde ø. Aldrig. Aldrig. Aldrig. Vi er vidne til et humanistisk kollaps, hvor menneskefjendsk politik skaber et helt andet Danmark, end det Danmark jeg elsker, skrev Uffe Elbæk på Twitter kort efter præsentationen af aftalen.

Foto: Alternativet

Socialistisk Folkeparti

Socialistisk Folkeparti

SF er både imod øen på grund af prisen og på grund af trygheden for beboerne i de nærliggende byer forklarede SF's Jakob Mark kort før mandagens debatmøde om øen.

- Jeg tror godt, at man kan finde et sted, hvor man ikke lægger det klos op af en lille by, og hvor man ikke samler dem ét sted, sagde han til TV 2.

Foto: SF

Radikale Venstre

Radikale Venstre

Ifølge Zenia Stampe så partiet helst, at de udviste blev spredt udover landet, og at meldepligten blev afløst af en frivillig fodlænkeordning.

-Når man samler dem, bliver de forhærdede. Når man isolerer dem, bliver de desperate, sagde Zenia Stampe på et debatmøde om øen forleden.

Foto: Radikale Ventre

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet har ikke lagt sig fast på en holdning til centrets placering, fordi "der er så mange uafklarede spørgsmål", forklarede partiets integrationsordfører kort før den endelig afstemning om aftalen, hvor partiet har tænkt sig at stemme blankt.

- Nu bliver beslutningen her onsdag aften truffet. Det er en beslutning, de borgerlige træffer. Hvis vi så vinder valget efter nytår, så fortsætter vi, hvor den borgerlige regering slap, men vi er altid indstillet på at lytte på gode forslag, hvis nogen har et bedre forslag, sagde Matthias Tesfaye til TV 2.

Foto: Socialdemokratiet

Venstre

Venstre

Venstre er tilfredse med placeringen af centret på øen Lindholm. Den er noget nær "optimal ", sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg kort før mandagens debatmøde om øen:

- Der har sådan set ikke været andre placeringer i spil i selve forhandlingsfasen, men det er klart, at vi har sonderet terrænet. Vi ville rigtig gerne have et udrejsecenter på en ø, og der må man sige, at der er Lindholm i min optik noget nær optimal.

Foto: Venstre

Konservative

Konservative

I Det Konservative Folkeparti er der tilfredshed med aftalen.

Formand og justitsminister Søren Pape har kaldt aftalen et "kæmpe retspolitiske fremskridt".

Partiets udlændingeordfører, Naser Khader lægger især vægt på den isolerede beliggenhed:

- Når de er samlet ét sted, er det nemmere at holde øje med dem, og der kommer ikke til at være særlig mange færgeafgange ind til byen, sagde han til TV 2 kort før mandagens debatmøde om placeringen af centret.

Foto: Det Konservative Folkeparti

Liberal Alliance

Liberal Alliance

Liberal Alliace har forholdt sig forholdsvis tavse om beslutningen om at placere centret på øen Lindholm.

Partiets integrationsordfører Joachim B. Olsen har dog lagt vægt på sikkerheden på øen:

- Det politiske ønske er ikke, at der skal være seks politifolk. Det politiske ønske er, at det skal være sikkert at arbejde på Lindholm, ligesom det skal være sikkert at være indkvarteret der, sagde han til Jyllands-Posten i begyndelsen af december.

 

Foto: Liberal Alliance

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti er begejstrede for beslutningen om at placere et udrejsecenter på øen Lindholm.

- Vi synes, at det en god aftale, og vi synes, at det er rimeligt, at vi sender kriminelle udlændinge ud på en ø, og så bliver de mere isolerede i forhold til resten af samfundet, og vi gør livet lidt mere besværligt for dem, sagde Martin Henriksen i forlængelse af finanslovsfremlæggelsen til TV 2.

Foto: Dansk Folkeparti

Men hvad ved vi egentlig om Socialdemokratiets holdning til at placere kriminelle, udvisningsdømte asylansøgere på øen Limndholm?

Den lyttende uromager

Siden finansloven satte øen Lindholm på alles læber, har der været tavst ned gennem de socialdemokratiske geledder, når snakken er faldet på øen ud for kysten på det sydligste sjælland.

End ikke partiets notoriske uromager på udlændingeområdet, Mette Gjerskov, har sagt, hvad hun mener.

På Stændertorvet i Roskilde spurgte vælgerne ellers igen og igen, forklarede Gjerskov i en statusopdatering på Facebook:

- Hvad i himlens navn har de gang i derovre i regeringen og DF med den der ø, Lindholm?, ville vælgerne vide, men Gjerskov forholdt sig tavs: 

- Jeg kunne hverken forklare eller forsvare regeringen og Dansk Folkeparti. Men jeg kunne lytte. Og det gjorde jeg.

Oprør fra unge socialdemokrater

Ø-spørgsmålet har tidligere manet til tavshed om den socialdemokratiske kurs.

- Jeg indrømmer, at det har fået en lidt odiøs klang at sende dem ud på en øde ø, men det er bestemt en mulighed, der skal undersøges. De instrumenter, vi har i dag, er ikke tilstrækkelige, sagde den daværende indenrigsminister Karen Jespersen til Berlingske i sommeren 2000 og satte ild i udlændingedebatten på den daværende regerings indre linjer.

Dengang var der på de ydre linjer stort set tavshed på ø-spørgsmålet, indtil fire unge fremadstormende socialdemokrater i et interview med Politiken den efterfølgende 1. maj lancerede et fælles oprør.

Gruppen af uromagere bestod af  Helle Thorning-Smith, Jeppe Kofod, Kristian Madsen og den dengang 23-årige Mette Frederiksen, der dengang var ungdomskonsulent i LO og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Ballerup.

De fire kritiserede Jespersen for at bruge energien på at jagte "plattenslagere" istedet for at fokusere på den vigtigste opgave over dem alle: Nemlig at få udlændinge i Danmark ud på arbejdsmarkedet.

"Sund fornuft"

Socialdemokratiets udlændingepolitik har som meget andet i dansk politik ændret sig på de 18 år, der er gået siden.

Tilknytningen til arbejdsmarkedet er dog fortsat et indsatsområde, "hvis der er flertal for det", som Mette Frederiksen tidligere på året forklarede i et interview med Børsen:

- Det er fornuftigt at hjælpe nogle af de flygtninge, der er i Danmark ind på arbejdsmarkedet. Og hvis der er flertal for det, så synes jeg, at vi skal gøre det.

Det primære fokus ligger dog på hjemsendelser. Det er "sund fornuft", har partilederen ved flere lejligheder sagt om det, der også kaldes et paradigmeskift.

Svaret på spørgsmålet om, hvorvidt partiet vil placere kriminelle, udvisningsdømte asylansøgere på en øde ø på det allersydligste Sjælland udestår dog lidt endnu.

- Nu bliver beslutningen her onsdag aften truffet. Det er en beslutning, de borgerlige træffer. Hvis vi så vinder valget efter nytår, så fortsætter vi, hvor den borgerlige regering slap, men vi er altid indstillet på at lytte på gode forslag, hvis nogen har et bedre forslag, siger Matthias Tesfaye til TV 2.