Politik

Regeringen beskyldes for at tale med to tunger om udrejseø

I talepunkter til udlandet fremhæves den gode infrastruktur på Lindholm, men herhjemme fremhæver ministeren de få færgeafgange.

Når danske ambassadører i udlandet taler med pressen om udrejsecenteret på øen Lindholm, skal de fremstille øen Lindholm på en anden måde, end regeringen har gjort i den danske presse.

Det skriver Berlingske, der er i besiddelse af regeringens såkaldte beredskabstalepunkter til danske ambassader i udlandet.

I dem bliver de danske diplomater instrueret i blandt andet at fremhæve, at øen bliver "totalrenoveret", at beboerne "ikke bliver tilbageholdt", og at "øens infrastruktur er veludviklet". 

Forskellige versioner af forhold

Regeringen har nøje instrueret danske diplomater i, at de over for udenlandske medier skal betone, at "beboerne ikke er tilbageholdt".

- De er frie til at forlade øen, og en færgeservice vil blive stillet til rådighed, står der i talepunkterne.

Over for danske medier har udlændinge- og integrationsministeren ellers tegnet et noget andet billede af beboernes mulighed for at forlade øen. 

- Vi vil sætte færgeprisen så højt, at man ikke bare kan sejle frem og tilbage dagen lang, sagde Inger Støjberg til DR i starten af december. 

Derudover har ministeren understreget, at færgen skal sejle "så lidt som overhovedet muligt", og at den ikke vil ”sejle aften eller nat, for man skal jo netop opholde sig på øen om natten”. 

De er frie til at forlade øen, og en færgeservice vil blive stillet til rådighed.

Udlændinge- og Integrationsministeriets såkaldte talepunkter

Ø anvendes i politisk drama

Mattias Tesfaye, der er udlændinge- og integrationsordfører for Socialdemokratiet, mener, at regeringen taler med to tunger.

- Der bliver lagt vægt på forskellige elementer af det, der er blevet besluttet, fordi regeringen ønsker at skabe to forskellige opfattelser, siger han til TV 2.

- Det virker som om, man har haft behov for at bygge et større drama op i den indenrigspolitiske debat. 

Tesfaye mener, at regeringen har "bundet danskerne en fortælling på ærmet". Men i længden går det ikke at tale med to tunger over for henholdsvis danskerne og udlandet.

- Derfor opfordrer vi regeringen til at få svesken på disken og få sagt det, som det er, siger Mattias Tesfaye.

Socialdemokraterne kommer ikke til at stemme for finansieringen af et udrejsecenter på øen, men afstår i stedet fra at stemme. 

Vi vil sætte færgeprisen så højt, at man ikke bare kan sejle frem og tilbage dagen lang.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg

To versioner i skarp kontrast

Ekspert i politisk kommunikation, Klaus Kjøller, der er lektor på Københavns Universitet og forfatter til flere bøger om politikeres retorik, har læst instrukserne til de danske ambassader.

Også han mener, at der er mere end én version af sandheden i spil. 

- Det er helt tydeligt to forskellige fortællinger om øen, regeringen prøver at skabe, og de fortællinger står i skarp kontrast, siger han til Berlingske.

- Begge fortællinger er faktuelt korrekte, men forskellen ligger i selektionen af pointerne, og hvilke detaljer der er fremhævet. 

Det har ikke været muligt at få et interview med Inger Støjberg til TV 2, men i en mail til Berlingske skriver hun:

- Jeg tror ikke, at man skal have fulgt dansk politik særligt længe, før det står klart, at jeg taler noget anderledes, end embedsmænd skriver.

- I øvrigt kan jeg sige, at en lang række udenlandske medier har gengivet mine udtalelser, så jeg mener, det står klart ude i verden, hvorfor vi nu opretter et udrejsecenter på Lindholm, og det er jeg ganske godt tilfreds med, skriver Inger Støjberg.

Svar klar til kritiske spørgsmål

I beredskabstalepunkterne har regeringen skrevet en stribe mulige spørgsmål fra medier til ambassadørerne og tilføjet, hvordan svarene skal være. 

Det er helt tydeligt to forskellige fortællinger om øen, regeringen prøver at skabe, og de fortællinger står i skarp kontrast.

Klaus Kjøller, lektor på Københavns Universitet

Bliver ambassadørerne for eksempel spurgt, om udrejsecenteret på Lindholm svarer til de australske interneringslejre, skal svaret være, at "det nye returcenter på ingen måde kan sammenlignes med de australske interneringslejre", som har mødt international kritik. 

Udrejsecentret på Lindholm vil være for udvisningsdømte udlændinge, afviste asylansøgere dømt for visse typer af kriminalitet og personer på tålt ophold.

Det er Kriminalforsorgen, der kommer til at drive centeret, der ifølge finansloven skal huse de udvalgte grupper af udlændinge fra 2021.