Politik

BLOG: Er fyrværkeriloven stadig for lempelig?

BLOG: Vis hensyn og vent nu med fyrværkeriet til nytårsaften.

Hvis det stod til min lille hund Rikke, så skulle perioden, hvor der må sælges fyrværkeri begrænses yderligere. For knap var salget gået i gang, før det begyndte at buldre og brage løs i mit nabolag. Med det resultat, at Rikke er så nervøs, at hun simpelthen ”går i seng”. Hun kryber ind under tæppet, så kun snuden stikker frem.

Jeg er sikker på, at mange hundeejere kan nikke genkendende til den beskrivelse. Og at de ærgrer sig over, at årsskiftet allerede er blevet indledt. For hvad nytter det, at man først må begynde at fyre krudt af den 27.12, når fyrværkeriet allerede må indkøbes nu? For mange mennesker er fristelsen forståeligt nok stor. Vi skal da lige prøve, om fyrværkeriet duer.

Næsten en halv milliard kroner bruger danskerne på fyrværkeri. Det er flot, Det er farverigt. Det er festligt. Men bragene bliver større og større. Mængden af krudt bliver øget for hvert år. Mange raketter lyder nærmest som krysantemumbomber, og det kræver ikke den store fantasi at forestille sig, hvordan effekten er i et par hunde- eller katteører.

Jeg er godt klar over, at ordensmagten har andet at give sig end at fare rundt og kontrollere, om folk overholder loven. Men måske kunne man gøre det lettere ved at begrænse perioden for indkøb af fyrværkeri. Hvorfor skal fyrværkeri nødvendigvis indkøbes før jul? Som jeg husker det, var det noget folk tidligere købte i dagene mellem jul og nytår, når nytårsaften stod for døren. Det var ikke noget, man havde liggende på lager.

Som landet ligger nu er der ikke andet at gøre end at appellere til folk om at vente med at fyre krudtet af. Tænk dog på dyrene og det chok de får – og tænk på, at også mennesker kan blive bange for de meget høje brag. Nytårsaften er folk mentalt indstillet på det og har truffet deres forholdsregler. Det er noget andet på en fredelig hverdagsaften, hvor luften pludselig bliver flænget af et ordentligt raketskrald.

Derfor: Vis omtanke over for både dyr og mennesker. Vent med det flotte fyrværker til nytårsaften.