BLOG: Danske hjemløse bør aldrig rammes af zoneforbuddet

16x9
En hjemløs mand på Axeltorv, København. Foto: Sofie Mathiassen / Scanpix Denmark

BLOG: Danske hjemløse bliver i øjeblikket udsat for en politisk hetz, mener Mette Thiesen (D).

I disse dage er det 60 år siden, at ’Vagabonderne på Bakkegården’ havde premiere. I filmen spiller Poul Reichhardt den humoristiske og livsglade vagabond, Martin. I nutidens Danmark ville Martin sikkert blive betegnet som hjemløs. I dag ville Martin altså desværre være udsat for politisk hetz.

Politikerne vedtog sidste år et zoneforbud for hjemløse. Det er et glimrende eksempel på politikernes hetz mod danske hjemløse. Det gør mig harm. Problemet er nemlig ikke danske hjemløse. Problemet er utryghedsskabende romalejre og udenlandske hjemløse. Det tør politikerne på Christiansborg desværre ikke at påpege. Derfor er der vedtaget en lovgivning, som på ulykkeligvis i høj grad rammer danske hjemløse. Danske hjemløse er som følge af den vanvittige lovgivning sågar blevet udvist af deres egen kommune.

Jeg bliver så trist over sådan noget. I Danmark skal der være plads til de danskere, der lever anderledes end flertallet. Jeg husker tydeligt en mand fra Hillerød. Spidsmus blev han kaldt. Han hed egentlig Erland, men det blev de fleste af os først opmærksomme på, da lokalavisen skrev om hans død. Jeg husker ham som en meget lille mand med for store støvler, en alt for stor grøn jakke og halvlangt hår. Han var en type, der satte sit præg på gadebilledet i mange år. Da han døde, kunne de fleste af os en eller anden anekdote om ham. Der hersker ingen tvivl om, at han var afholdt på sin helt egen måde og bliver husket, fordi han var noget særligt.

I Danmark har vi et kulturelt og værdimæssigt fællesskab, der er bygget op gennem generationer. Her er det ikke staten, men værdifællesskabet der tilskynder os at hjælpe de syge, de ældre og de mest udsatte borgere. Et fællesskab, der binder os sammen som danskere. Det skal vi fortsætte med og udbygge.

Retten til at leve i det fri skal knyttes til det danske statsborgerskab

I Nye Borgerlige vil vi gøre op med politikernes lappeløsninger. Vi vil adressere de reelle problemer. Vi vil ikke skabe problemer for danskerne. Vi skal tage os af de mest udsatte danskere. Vi skal ikke lave lovgivning, der rammer de forkerte.

I Danmark er det lovligt at opholde sig i det fri – at leve på gaden. Det skal det fortsat være. Det skal dog være forbeholdt danskere. Derfor vil vi i Nye Borgerlige sikre, at retten til at leve i det fri knyttes til det danske statsborgerskab.

Danske hjemløse skal hjælpes. De skal sikres en bolig, hjælp og støtte, hvis de ønsker det. De skal kunne benytte et herberg, hvis de ønsker det. Det handler om, hvad den enkelte vil. Vi skal nemlig respektere den enkeltes ret som individ – også hvis de ønsker at leve i det fri og på gaden, som et fåtal ønsker.

Vi danskere har en lang og god tradition med at være rummelige over for de danskere, der lever anderledes. Det skal vi fortsat være. Derfor skal der selvfølgelig også være plads til, at danske hjemløse lever på gaden, hvis de ønsker det – også når de samler sig i mindre grupperinger for socialt samvær, tryghed og varme. Kassetænkningen må høre op. Vi skal sammen sikre de mest udsatte danskere et liv, de selv definerer som værdigt og godt. Det fortjener de.