Politik

Alternativet vil indføre e-krone og lade alle få en konto i Nationalbanken

Alternativet vil gøre op med banksektoren, som vi kender den. Men tankegangen er kommunistisk, mener De Konservatives erhvervsordfører.

De seneste års fortællinger om spekulation og hvidvask i banksektoren har givet danskerne lyst til at gemme deres penge i sofahynderne i stedet for at sætte dem ind på bankkontoen. 

Det mener i hvert fald Alternativet, som foreslår, at alle danskere skal have mulighed for at oprette en konto i Nationalbanken, hvor de kan opbevare deres penge i en digital valuta kaldet en 'e-krone'.

- Med en e-krone-konto i Nationalbanken kan man være sikker på, at man har sin løn og opsparing til at stå sikkert. Det kan man ikke i dag, siger partiets erhvervsordfører Rasmus Nordqvist til TV 2. 

Skal kunne slippe for private banker

Forskellen på kronen, som vi kender den, og Alternativets e-krone vil være, at e-kronen skal udstedes og garanteres af Nationalbanken. Den vil udelukkende være digital og vil derfor ikke kunne veksles til kontanter. Dermed vil e-kronen være sværere at snyde med, mener Rasmus Nordqvist.

Men er det ikke det samme, som når jeg sætter penge ind på min netbank?

- Jo, men der er du inde i de private banker, som visse steder giver minusrenter, og som gør, at du deltager i det finanssystem, vi har i dag.

Vil sætte borgerne fri

Når du i dag sætter dine penge ind på en konto i banken, har banken råderet over dem. Banken fungerer altså til dels som en slags mægler mellem mennesker, der mangler penge, og mennesker, der har penge i overskud.

De sorte cifre på din netbank er derfor blot et billede på, hvor mange penge du har afleveret i banken og dermed har til gode. Men det er ikke ensbetydende med, at pengene ligger og venter på at blive hævet. 

Tværtimod kan bankerne frit bruge dine penge til eksempelvis udlån eller investering, men det skal der nu tilbydes et alternativ til, lyder det fra Rasmus Nordqvist.

Han mener, at bankkundernes penge risikerer at blive brugt til mere lyssky formål, hvis man sætter dem ind på en privat bankkonto. Et problem, som forslag om en e-krone og en konto i Nationalbanken vil komme til livs, mener Rasmus Nordqvist. 

- Vi vil sætte den enkelte borger fri til at sige, at de ikke ønsker at deltage i det, der foregår i private banker.

K: - Det er en kommunistisk tanke

Forslaget fra Alternativet møder allerede nu modstand fra Det Konservative Folkeparti. Erhvervsordfører Anders Johansson (K) er stærk modstander af tanken om, at Nationalbanken skal være bank for alle. 

- Det er jo en kommunistisk tanke og en helt forkert vej at gå, siger han til TV 2. 

- Vi skal passe på med at eksperimentere med den danske økonomi. Den står i dag stærkere end nogensinde før, men det er klart, at hvis vi begynder at trække danskernes opsparinger ud af de danske banker, står de over for en kæmpe udfordring.

Er der ikke brug for forandring efter den række skandaler, vi har set?

- Det er klart, at der er sket et tillidsbrud, og det skal vi have genoprettet. Det er derfor, vi blandt andet har skærpet straffene for at bryde hvidvaskloven, siger Anders Johansson.

Hvidvask blev årets ord

Alternativets forslag kommer i lyset af en række skandaler i den finansielle verden.

Senest kan nævnes skandalen i Danske Bank, hvor det i løbet af 2018 er kommet frem, at flere milliarder kroner gennem en filial i Estland er blevet vasket hvide. 

Skandalens omfang medførte, at hvidvask tidligere på måneden blev kåret som årets ord af Dansk Sprognævn og radioprogrammet 'Klog på sprog' på P1. 

Enhedslisten går også mod bankerne

Også Enhedslisten har meddelt, at de tirsdag vil præsentere en reform af den danske finanssektor. Et af deres forslag er allerede offentliggjort og lyder, at de ønsker at oprette en landsdækkende offentlig bank.

- Det handler om at give et mere frit valg, som samtidig er med til at øge konkurrencen og lægge et pres på den finansielle sektor, der har hævet gebyrer og bidragssatser ret voldsomt de senere år, siger finansordfører Pelle Dragsted (Ø) til Ritzau. 

Men selvom både Enhedslisten og Alternativet altså nu lægger op til et opgør med de private banker, som vi kender dem, har de to forslag intet med hinanden at gøre, lyder det fra Alternativets erhvervsordfører. 

- Enhedslistens forslag er noget meget andet. Vi vil godt kunne være villige til at diskutere det, men vores forslag går rent og skært på, at din pung bliver udvidet med et ekstra rum, som ligger i Nationalbanken, siger Rasmus Nordqvist.

"Et elektronisk pengeskab"

Alternativet kan på nuværende tidspunkt ikke redegøre for, hvordan forslaget om at oprette konti til samtlige borgere i Nationalbanken skal finansieres. Dog mener ordføreren, at det er et nødvendigt træk.

Hvordan borgernes konti og e-kroner kan sikres er ej heller klarlagt, men Rasmus Nordqvist er overbevist om, at sikkerheden ved at sætte pengene i Nationalbanken "i allerhøjeste grad vil være forhøjet".

- Der er jo ingen penge, der skal investeres eller lånes ud. Nationalbanken skal udelukkende fungere som et elektronisk pengeskab, lyder det fra Rasmus Nordqvist. 

Nationalbanken har ikke ønsket at udtale sig om Alternativets forslag, men interesseorganisationen Finans Danmark oplyser, at de internt er ved at vurdere hele området.