Presselogen

Chefredaktører venner med robotter på Facebook – ekspert advarer mod misinformation

Medierne skal blive bedre til at skelne sandt fra falsk på sociale medier. Chefredaktør erkender, at han har været ”naiv”.

Flere danske chefredaktører har været Facebook-venner med automatiserede profiler – såkaldte robotter – der efter alt at dømme har været med til at sprede misinformation mod dansk tilslutning til FN's migrationspagt.

Det viser en undersøgelse fra Udenrigsministeriet ifølge Altinget.

En af de mistænkte Facebook-profiler har blandt andet delt 22 opslag på Facebook inden for ét minut og næsten 100 opslag inden for én time. Blandt andet med kritiske budskaber om Marrakech-aftalen.

De mistænkte Facebook-profiler er alle forbundet til facebooksider, der hylder USA's præsident Trump, Ruslands præsident Putin og et hårdt Brexit. Og så har de også det til fælles, at der blandt deres venner på Facebook er flere danske chefredaktører.

En af dem er Politikens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen, og han fortryder i dag, at han har sagt ja til et venskab med de formodede Facebook-robotter:

- Jeg føler mig da misbrugt, og jeg føler da også, jeg har været for naiv og for lemfældig. Problemet er jo, at de her mennesker prøver at spolere og terrorisere den offentlige samtale med løgn og manipulation. Og hvis de på nogen måde kan koble deres løgnehistorier med mennesker, der er en del af den offentlige debat… så låner de af deres troværdighed, siger han. 

Også Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland, har været ven med en af de omtalte profiler. Men hun mener ikke, problemet er så stort:

- Jeg vil hellere komme til at sige ja til en robot, end jeg vil komme til at udelukke et menneske, som jeg er uenig med. Om det så medfører, at der kommer en underlig robot i mit feed – det må jeg leve med og så håbe på, at min kritiske sans i forhold til det indhold er stærk nok til at vurdere, at det ikke er noget, jeg skal bruge min tid på, siger hun.

Stejl læringskurve for medierne

Ifølge ekspert i digital kommunikation Benjamin Rud Elberth er digital manipulation et tiltagende problem, der skal tages alvorligt:

- Alle redaktioner, alle medier er mål for det her, fordi man skal bruge dem til at viderekolportere det, der destabiliserer. Hvis man kan få medier til at skrive en nyhed, som ikke holder vand, så har man udført sit ærinde, siger eksperten.

I Presselogen søndag anerkendte chefredaktør på Berlingske Mette Østergaard, at medierne har et stort ansvar:

- Jeg synes, vi står i en periode nu, hvor vi har en meget stejl læringskurve. Vi har siden det seneste folketingsvalg haft et valg af Trump, Brexit og et svensk valg, hvor vi ved, at der har været påvirkning. Og inden for et halvt år har vi så et dansk folketingsvalg, hvor vi selvfølgelig også ved, at der højst sandsynligt vil være forsøg på påvirkning af debatten.

Se hele debatten i 'Presselogen' på TV 2 PLAY.