Politik

Nu skærpes straffen for at bruge mobil under kørsel

Fremover kommer det til at koste et klip i kørekortet og en bøde på 1500 kroner for brug af håndholdt mobil under kørsel.

Et enigt folketing har netop besluttet, at det fremover skal koste et klip i kørekortet at benytte telefonen håndholdt, mens du kører bil.

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er fuldstændig hensynsløst over for sine medtrafikanter og medpassagerer at lade sig forstyrre af sin telefon eller andre apparater, når man kører bil. Det er bilen, vejen og trafikken, der skal have ens komplette opmærksomhed, når man kører bil, og derfor glæder det mig meget, at et bredt flertal i Folketinget har samme holdning, lyder det fra transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en skriftlig kommentar.

Samtidig med skærpelsen af straffen bliver det også ulovligt at benytte andre former for kommunikationsredskaber med hænderne under kørslen. Det gælder blandt andet navigationsudstyr, tablets og smarture. Hidtil har det kun været forbudt at benytte mobilen.

Færre bøder

Antallet af personer, der bliver snuppet i at bruge mobilen, mens de kører bil, er dalet over de seneste par år.

Hvor der i 2015 var omkring 42.000, der blev taget med mobilen i hånden, var tallet i 2017 nede på 20.000.

Men 20.000 er stadig for mange bilister. Derfor glæder bilisternes interesseorganisation, FDM, sig over den skærpede straf.

- Man må beklageligvis konstatere, at de nuværende sanktionsmuligheder med bøde ikke har været nok til at få alle bilister til at ændre deres adfærd. Det næste naturlige skridt er derfor, at lade forseelsen koste et klip i kørekortet, skriver Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM, i en skriftlig kommentar til TV 2.

De nye regler træder i kraft i løbet af det nye år, så snart Rigspolitiet er klar til at føre dem ud i livet.

Bøden kommer fortsat til at ligge på 1500 kroner.