Politik

Københavnsk tag-landbrug skal nedlægges - vil have p-pladser i stedet

Projektet ØsterGro skal vige for p-pladser, der ifølge bygningens ejer næppe nogensinde vil komme i brug.

Det er et usædvanligt syn i storbyen. En grøn have med tilhørende restaurant på toppen af et af Københavns tage.

Men det kan snart være slut. For taglandbruget ØsterGro står nu til blive nedlagt. Og det er ikke faldende mælkekvoter eller svinepriser, der har skylden, men derimod 23 parkeringspladser, der gør krav på arealet.

- Bureaukratiet og lovsystemet er forældet. Vi fik en midlertidig tilladelse i 2014, da vi startede stedet. Den gjaldt i to år. Dengang var kravet, at der skulle være seks p-pladser på taget. Men vi fik dispensation og tilladelse fra Københavns Kommune til, at vi kunne være der alligevel, siger Kristian Straarup, der er en af initiativtagerne bag ØsterGro-projektet.

Strider imod flertallet i København

Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), ærgrer sig over sagen.

- Det her strider fuldstændig imod det, Enhedslisten vil, og hvad flertallet i København vil. Det er en lovgivning, som vi er rigtig kede af, siger hun til TV 2.

ØsterGro har været i vækst siden den spirende begyndelse. Hvert år bevæger flere end 20.000 besøgende fra ind- og udland sig op på det 600 kvadratmeter store tag på fjerde sal for at opleve og være en del af taglandbruget. Det bliver også brugt af flere aktører til at brande København som den grønne hovedstad.

Så vidt, så grønt. Men ifølge loven skal der i stedet for krydderurter, majroer, gulerødder og hønsehold nu gøres plads til de firehjulede.

- Vi har forsøgt at få forlænget den midlertidige tilladelse. Men vi fik at vide, at der ikke er sagligt eller planmæssigt grundlag for det, siger Kristian Straarup.

Gammel lovkrav obstruerer

Årsagen er et gammelt lovkrav fra 1970'erne, hvori det hedder, at der skal reserveres plads til parkering af biler. Derfor kan dispensationen ikke fornyes. Men parkeringspladserne på taget er aldrig blevet taget i brug. Og husets ejer, den tidligere racerkører og automobilforhandler Jac Nellemann, har været med til at velsigne, at der i dag er grønt på toppen af det gamle hus.

ØsterGro på Østerbro i København består af 600 kvadratmeter og har eksisteret siden 2014.

- Jeg syntes, det var genialt, da jeg fik forelagt idéen om en farm på taget. Det har været en stor glæde for mig, siger Jac Nellemann til TV 2.

Jac Nellemann købte ejendommen omkring årtusindeskiftet. Dels for at få mere plads til sin forretning, dels med planer om at bygge yderligere to etager ovenpå til etablering af ejerlejligheder.

De planer blev skrinlagt, da Københavns Kommune kun ville give byggetilladelse til en enkelt etage, hvorefter Nellemann lejede den del af bygningen ud, hans firma ikke selv skulle bruge.

- Jeg husker ikke noget om, at Københavns Kommune nogensinde har nævnt de p-pladser. Så jeg finder hele sagen meget mærkelig. Et eller andet sted i 'systemet' må det være gået galt, siger Jac Nellemann.

Forældet lovsystem og bureaukrati

Præcis hvor træskoen trykker, er svært at sætte en finger på. I hvert fald hvis man spørger hos ØsterGro, som på den ene side møder velvilje og alligevel støder panden imod bureaukratiet.

- Jeg er ked af, at vi står i den her situation. Der er så mange i Københavns Kommune, der vil os det godt. Men bureaukratiet og lovsystemet er forældet, mener Kristian Straarup.

Ninna Hedeager Olsen erkender, at København som kommune trods de bedste hensigter ikke kan gå ind og ændre den gældende lovgivning.

- Sådan noget er fuldstændig latterligt, men desværre ikke noget, vi kan lave om på som kommune. Det skal klares på Christiansborg – og der tvivler jeg på, at et flertal vil være for en lovændring, erkender hun.

ØsterGro beskæftiger for tiden syv fuldtidsmedarbejdere, tre deltidsansatte og to timeansatte. Alle medarbejdere står til at miste deres arbejde, hvis taglandbruget nedlægges.