Fire heste har bestået testen til politihest - nu efterlyser politiet flere

Ud af flere hundrede kandidater levede kun fire heste op til de høje adgangskrav til politiet. I dag blev de vist frem på Christiansborg.

To heste var i dag på fint besøg i De Kongelige Stalde, da justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og retsordfører Peter Kofod (DF) lagde vejen forbi ridebanen på Christiansborg. 

Politihestene er nemlig på vej tilbage.

Indtil videre er fire kommet i stald hos politiet. Politikerne hilste torsdag på to af dem. Og det var "et dejligt syn", udtrykte justitsministeren, da de to store dyr skridtede rundt på den kongelige ridebane.

På ryggen sad to betjente iført sikkerhedsvest og hjelm. De er hestenes faste ryttere, og de træner dem dagligt på det private sted, hvor hestene står opstaldet. I dag foregik træningen dog på den kongelige ridebane, hvor hestene skulle vise, at de ikke lod sig slå ud af et par nysgerrige politikere. 

- Hvor længe skal de trænes, spurgte Søren Pape Poulsen, mens han klappede den ene hest. 

- Indtil de er klar, lød svaret fra betjentene på hesteryg. 

Der var store smil på politikernes læber, da to af politiets nyindkøbte heste blev vist frem.
Der var store smil på politikernes læber, da to af politiets nyindkøbte heste blev vist frem. Foto: Martin Relsted / TV 2

Stadig under træning

Under finanslovsforhandlingerne i 2017 blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at genindføre politiheste, der ellers var blevet afskaffet i 2012. Hestene skal patruljere i hovedstadens turistområder og ved såkaldte honorære opgaver. Det betyder blandt andet, at de skal følge med Dronningen til arrangementer, fortæller vicepolitiinspektør Jakob Søndergaard. 

Men det kræver træning, før dagens to skuestykker kommer til at patruljere. 

Hestene har været i stald siden september, men det vides endnu ikke, hvornår hestene vil være klar til tjeneste. Når det sker, forventer justitsministeren, at hestene vil blive en stor hjælp for politiet. 

- De kommer til at bidrage med at skabe endnu mere tryghed og sikkerhed for borgerne, siger Søren Pape Poulsen og fortsætter: 

- Og så skulle de også gerne skabe en relation mellem borgerne og politiet. 

Billeder fra arkivet viser, at det ridende politi fik overrakt blomster på deres sidste dag i 1973.
Billeder fra arkivet viser, at det ridende politi fik overrakt blomster på deres sidste dag i 1973. Foto: Henning Thempler / Scanpix Danmark

Genindføres for tredje gang

Politihestene har siden 2015 været en omstridt størrelse. Dengang udtrykte Dansk Folkeparti for første gang, at partiet ønskede at genetablere rytterisektionen i dansk politi. 

Det var dengang bare tre år siden, de sidste politiheste havde haft deres gang i Københavns stræder. De havde på daværende tidspunkt tjent i politiet siden 1998. Dengang blev politihestene genindført efter en pause siden 1970'erne.

I 2017 fik Dansk Folkeparti politihestene med på finansloven, og siden har politiet eftersøgt egnede heste.

Efterlyste heste på Facebook

Blandt andet på Facebook delte politiet et opslag, som løb med mange danskeres opmærksomhed. I opslaget lød det, at hestene helst skulle være 5-10 årige vallakker og måle 167-175 centimeter i det såkaldte stangmål, der dækker over højden fra jorden til starten på hestens manke.

Efter opslaget er det væltet ind med henvendelser. Jacob Søndergaard fortæller, at politiet har hørt fra flere hundrede danskere, som har ment, at netop deres heste var de rette til opgaven.

- Facebook-opslaget har været rigtig godt for os. Vi er meget glade for alle de henvendelser, vi har modtaget, siger han.

De to heste, der i dag skridtede rundt på Christiansborgs ridebane, er af racen Dansk Varmblod.
De to heste, der i dag skridtede rundt på Christiansborgs ridebane, er af racen Dansk Varmblod. Foto: Maiken Brusgaard Christensen / TV 2

Henvendelserne resulterede i, at politiet fik seks heste på prøve i september. To af hestene gik dog ikke gennem politiets nåleøje og blev derfor leveret tilbage til deres ejere. Derfor er der i dag kun fire heste i stald hos politiets nye enhed. 

- Vi har købt alle fire heste her i Danmark. Faktisk var de spredt i hele Danmark. Vi har blandt andet hentet nogle i Nordjylland, siger Jacob Søndergaard.

Mangler stadig heste

Fire heste er dog langt fra nok. Målet er, at rytterisektionen på sigt skal have 20 heste, men det er altså ikke lykkedes politiet at finde mere end fire pragteksemplarer indtil videre.

Det skyldes blandt andet, at al rekruttering - også af heste - skal i offentligt udbud, så alle interesserede kan give deres bud på, hvilke heste politiet bør købe - og til hvilken pris. 

- Vi vil stadig meget gerne modtage henvendelser, hvis nogen ligger inde med heste, som kunne egne sig til arbejdet som politihest, siger Jacob Søndergaard. 

En betjent gik rundt med en paraply for at teste hestene psyke. Når hun slog den op, skulle de stå helt stille.
En betjent gik rundt med en paraply for at teste hestene psyke. Når hun slog den op, skulle de stå helt stille. Foto: Martin Relsted / TV 2

Koster 38 millioner

I finansloven for 2018 blev der afsat otte millioner kroner til etableringen af rytterisektionen, men i 2019-2021 vil rytterisektionen råde over 10 millioner kroner årligt. 

- Pengene er bestemt givet godt ud med alle de muligheder og trygheden, politihestene giver, siger Søren Pape Poulsen efter dagens besøg.

Politihestene står i stald ved København, men vil på sigt kunne ses på gader og stræder i hele landet.