Politik

Minister vil sætte begrænsning på salg af lattergas

Tirsdag blev et forslag om alderbegrænsning nedstemt. Nu foreslår erhvervsministeren i stedet at begrænse, hvor mange lattergaspatroner man må købe.

Det skal være slut med frit at købe store mængder lattergas som rusmiddel. 

Sådan lyder det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), som vil sætte begrænsning på antallet af lattergaspatroner, det skal være tilladt at købe. 

Patronerne, som egentlig er beregnet til at lave flødeskum i flødeskumssifoner, kan købes i isenkrambutikker og kiosker landet over. Men selvom lattergassen er tiltænkt noget ganske uskyldigt, er det blevet udbredt som rusmiddel blandt unge. 

- Vi har ikke lagt os fast på, om begrænsningen skal være to, fem eller flere, men vi arbejder hen mod at få indført en lov om at begrænse, hvor mange patroner man må købe, siger Rasmus Jarlov (K) til TV 2.

FAKTA: Lattergas er farligt

Når lattergas anvendes hos tandlægen eller på hospitalet som bedøvelsesmiddel, er det blandet med ilt.

Men det er det ikke, når det bruges som rusmiddel. Ved gentagen inhalation af den rene gas kan der derfor opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

I værste fald - og især ved blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler - kan det resultere i kvælning på grund af iltmangel.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Et stigende problem 

Problemet med lattergas er blevet så omfattende, at Giftlinjen tidligere på året måtte udsende en advarsel til både unge og forældre. 

Lattergassen er farlig, når den inhaleres - og det er vigtigt at huske på, selvom lattergaspatronerne står fremme på hylderne og for småpenge kan købes af hvem som helst.

Ved at indføre en mængdebegrænsning håber erhvervsministeren på at sikre, at lattergassen kun bruges til legitime formål. 

- Vi er ikke interesserede i, at dét at indtage lattergas bliver lige så normalt som at drikke en øl, siger Rasmus Jarlov (K). 

Rasmus Jarlov sammenligner forslaget med, at man også har sat grænser på, hvor mange hovedpinepiller man må købe ad gangen. Og det har vist sig at have stor effekt.

- Man vil selvfølgelig stadig kunne gå fra forretning til forretning. Det forhindrer vi ikke med en mængdebegrænsning, men vi gør det meget besværligt at købe store mængder, siger han. 

Øget kontrol 

Udover mængdebegrænsningen foreslår Rasmus Jarlov også, at der fremadrettet skal føres mere kontrol på området. 

- Det skal ikke længere være risikofrit for eksempelvis diskoteker at sælge lattergaspatroner, siger han.

Det er allerede ulovligt at sælge lattergas til euforiserende formål, men det er kun muligt at sætte ind over for det, hvis det kan bevises, at patronerne sælges med netop dét mål for øje.

Aldersgrænse nedstemt

I oktober fremsatte SF et forslag om at indføre aldersgrænse på 18 år for køb af de omdiskuterede patroner, og en måned senere så det ud til, at forslaget ville blive stemt igennem. 

Da forslaget tirsdag 11. december nåede dets førstebehandling blev forslaget nedstemt. Det trods alle partier med undtagelse af Venstre og Liberal Alliance i en rundringning foretaget af TV 2 tidligere havde svaret, at de ville stemme for forslaget.

Blandt andre Dansk Folkeparti satte tirsdag hælene i over for aldersbegrænsningen med den begrundelse, at en aldersgrænse ikke vil nytte noget, hvis ikke der først og fremmest bliver indført en begrænsning af antallet.

- Det provokerer os dybt

Dansk Folkeparti er da også positivt stemt overfor onsdagens udmelding fra Rasmus Jarlov (K). 

- Vi ser gerne, at der kommer antalbegrænsning på salget af lattergas og regler for, hvem der må forhandle det, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) og uddyber: 

- Kiosker skal ikke kunne sælge store pakker med lattergaspatroner til formål, de helt åbenlyst ikke er tiltænkt. Det provokerer os dybt.

Med grønt lys fra både regeringen og Dansk Folkeparti er der flertal for forslaget.