Politik

A-kasser frygter misbrug, hvis udlændinge får ret til dagpenge efter én dag i Danmark

Danske politikere vil kæmpe videre mod idéen om, at EU-borgere skal have ret til danske dagpenge allerede efter en dags arbejde i Danmark.

Alle dele af det politiske liv herhjemme kritiserer onsdag, at Europa-Parlamentet vil gøre det muligt for EU-borgere at modtage danske dagpenge i seks måneder efter blot en enkelt dags arbejde i Danmark.

Dagpengeretten kan tages med til hjemlandet.

I Europa-Parlamentet var der en enig dansk front mod forslaget, men det blev vedtaget med 345 stemmer for og 287 imod.

- Vores frygt er, at det åbner for massivt misbrug af dagpengesystemet. Sat på spidsen så kan du tage bussen herop fra Rumænien eller et lignende land og arbejde en enkelt dag som jordbærplukker. Og så kan du tage hjem igen med ret til danske dagpenge i seks måneder. Værdien af de danske dagpenge kan du jo gange med en faktor ti i Bulgarien, så det kan man leve godt for, siger Verner Sand Kirk, der er direktør i sammenslutningen Danske A-kasser.

Som det er i dag, skal man arbejde i Danmark i to måneder for at optjene dagpengeret, og man kan tage dagpengeretten med hjem i tre måneder.

Det nye forslag, der blev vedtaget i Europa-Parlamentet, skal nu gennem et langt forhandlingsforløb mellem parlamentet, ministerrådet og EU-kommissionen, før det kan blive til lov.

Danske medlemmer af Europa-Parlamentet beklager i samlet flok tirsdagens vedtagelse på Twitter. Øverst er det Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), i midten Morten Helveg (Radikale) og nederst Morten Løkkegaard (Venstre):

Regeringen vil kæmpe videre

Fra dansk side har man hele tiden kæmpet imod forslaget - både i Europa-Parlamentet og fra den danske regerings side – og den kamp er bestemt ikke forbi endnu, siger Laura Lindahl, der er beskæftigelsesordfører for regeringspartiet Liberal Alliance.

Verner Sand Kirk

- Det skal igennem flere led, før det bliver til lov i Danmark. Så slaget er ikke tabt endnu. Jeg har tiltro til, at vi stadig kan og vil tage kampen. Det her er grundlæggende et spørgsmål om tillid til EU, men det er også et spørgsmål om tillid til vores eget dagpengesystem i Danmark. Det er alvorligt det her, så vi er nødt til at kæmpe imod det, siger Laura Lindahl.

Tillid til systemet

Det er en bekymring, som de danske A-kasser deler, siger Verner Sand Kirk:

- I første omgang er vi bekymrede for misbrug. Vi kan se i dag, at det kan betale sig for folk fra Bulgarien at tage bussen op til Danmark for at samle flasker. Så vi frygter for organiseret misbrug af dagpengeretten, siger han.

- På trods af alt det, som vi er uenige om her i Danmark, så er vi enige om at have et dagpengesystem, så man ikke skal gå fra hus og hjem, hvis man mister sit arbejde. Den enighed, frygter jeg, kan være vanskelig at opretholde, hvis EU-borgere får den samme ret fra dag et, som danskerne selv skal indbetale til i lang tid, siger Verner Sand Kirk.