BLOG: Lilleholt burde feje for sin egen dør først

16x9
"Vi skal sammen med EU samle stafetten op, efter Donald Trump har meldt USA ud af Parisaftalen" mener Lars Christian Lilleholdt. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

BLOG: Danmark skal vise vejen og sætte tempoet. Desværre har regeringen valgt et langsomt køretøj.

Vi skal sammen med EU samle stafetten op, efter Donald Trump har meldt USA ud af Parisaftalen. Sådan sagde Lars Christian Lilleholt inden afrejse til klimatopmødet COP24. Ja, tak, siger jeg! Bare ærgerligt, at regeringen selv rejser til Polen med stækkede grønne ambitioner i bagagen. Ja, Lilleholt og co. siger, at de gør rigtig meget, men passer det virkelig?

I en ny rapport fra britiske forskere får vi godt nok ros herhjemme for at have været i front, når det kommer til at implementere ny politik, der skal bremse klimaforandringerne. Det bliver fremhævet, at vi i Danmark har omstillet vores elsektor i grøn retning, og det er der også god grund til at glæde sig over. Det er bare ikke noget, som regeringen kan tage æren for. Det er sket takket være modige politikere i SF og Socialdemokratiet, som besluttede sig for at gå foran for flere år siden. Som senest fik ændret regeringens energiaftaleudspil fra tøvende til ambitiøst med blandt andet tre havvindmølleparker. Vi har brug for flere fremsynede og modige politikere. Ikke politikere, der hele tiden trækker i bremsen.

Dem finder man bare ikke mange af i regeringen. Står det til VLAK skal landbruget for eksempel ikke for alvor bidrage til den grønne omstilling. Til trods for at landbrugsproduktionen er en af de helt store klimaforurenere. Man er ikke interesseret i at lægge afgifter på flyrejser, og man har i sin regeringstid lempet registreringsafgiften på biler, og ja, hvad blev der er omlægningen af hele transportsektoren? Vi er et lille, rigt land. Hvis ikke vi går forrest, hvem skulle så?

Verdens førende klimaforskere har sagt, at vi kun har 12 år til at nedbringe risikoen for ekstrem varme, tørke og oversvømmelser og helt generelt at bremse klimaforandringerne. Og når så regeringens eget klimapanel udtaler kritik af de manglende handlinger og politiske tiltag og skyder udspillene ned for ikke at nå ambitionerne og sikre en fremtid for vores børn, så ender Klimarådets formand med ikke at blive forlænget.

Den dårlige nyhed er, at vi har travlt. Den gode nyhed er, at det godt kan lade sig gøre og ikke nødvendigvis bliver surt, hvis vi kommer i gang allerede nu. Faktisk tværtimod, for vi har jo netop vist her i Danmark, at vi kan gå forrest og derved skabe rigtig gode muligheder for erhvervslivet. Det må da være noget regeringen kan forstå – eller hvad?

Vi ved at hele vores økonomi skal omstilles til en grøn økonomi. Som jeg ser det, er der ikke nogen undskyldning for ikke at komme i gang. Nej, vi har faktisk en forbandet pligt til at komme i gang.