Politik

Minister om fyring af klimakritiker: - Det var en regeringsbeslutning

Der var brug for nye øjne på klimaområdet, siger minister, der beskyldes for at have afsat Klimarådets formand efter kritik af regeringens politik.

Den omdiskuterede fyring af Klimarådets formand var helt oppe at vende hos statsministeren.

Det siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Han er blevet beskyldt for at have fyret klimarådsformanden, Peter Birch Sørensen, fordi denne var for kritisk overfor regeringens klimapolitik. 

- Når vi foretager ansættelser og afskedigelser på det her niveau, så er det en fælles regeringsbeslutning, siger Lars Christian Lilleholt til TV 2.

Så statsminister Lars Løkke Rasmussen var også inde over, at Peter Birch Sørensen ikke skulle fortsætte?

- Det er en fælles regeringsbeslutning. Der er en intern procedure, som er blevet fulgt til punkt og prikke, forsikrer ministeren. 

Minister skal forklare sig i samråd

Peter Birch Sørensen fremhæves som en af de dygtigste på sit felt. Han har tidligere ytret, at han gerne ville tage en periode mere som formand for det uafhængige organ, Klimarådet, når hans fireårige periode udløb. Det er der også kutyme for. 

Der er ikke tale om nogen politisk fyring. Peter Birch Sørensen har gjort det glimrende som formand

Lars Christian Lilleholt, klima- og energiminister, Venstre

Derfor vakte det undren, da det blev meldt ud, at Birch Sørensen ikke skulle fortsætte - få dage efter, at han havde fremlagt en kritisk rapport. 

Lars Christian Lilleholt blev beskyldt for at have afsat formanden for - ganske enkelt - at lukke munden på kritikeren. 

Flere partier fra rød blok kritiserer regeringen for at have lagt politisk pres på Klimarådet, der skal kunne være uafhængigt.

Det Radikale Venstre og SF mener blandt andre, at der er grund til at se på, hvordan man kan dæmme op for den slags i fremtiden. Og Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, har bebudet, at han vil kalde ministeren i samråd om afsættelsen af Peter Birch Sørensen. Det slutter Alternativet og de radikale op om.

Opfordret til at skrue ned

Klima- og energiministeren fastholder, at der ikke er noget at komme efter.

- Der er ikke tale om nogen politisk fyring. Peter Birch Sørensen har gjort det glimrende som formand for Klimarådet, jeg har været ganske tilfreds med hans indsats, siger Lars Christian Lilleholt.

Jeg har aldrig blandet mig i Klimarådets anbefalinger og arbejde i det hele taget. 

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt

Sagens hovedperson, Peter Birch Sørensen, har selv været tavs om fyringen. Men han siger nu til Politiken, at regeringen - og i særdeleshed ministeren - længe har opfordret ham til at skrue ned for kritikken

- Allerede i den første rapport, vi afgav i slutningen af 2015, var vi kritiske, og der ytrede ministeren sin utilfredshed med vores konklusioner, siger Peter Birch Sørensen til Politiken.

Det afviser ministeren.  

- Det er klart, at der indimellem opstår diskussioner. Men jeg har aldrig blandet mig i Klimarådets anbefalinger og arbejde i det hele taget. Når indstillinger er kommet fra Klimarådet, så har der været en dialog, og sådan skal det også være. 

Hvorfor ikke lade Peter Birch Sørensen fortsætte, hvis han havde gjort det godt og var villig til at fortsætte?

- Peter Birch Sørensen var udpeget for en fireårig periode, og den udløb her 1. december. Jeg syntes, det var nødvendigt at få nye øjne på klimaområdet. Regeringen mener, at der er brug for en mand, der også havde noget erhvervsmæssig indsigt, forklarer Lars Christian Lilleholt. 

Kaldte kritik for volapyk og fejlslutninger

Klimarådet fremlagde sin seneste analyse af rigets tilstand på klimaområdet 23. november. Formanden, Peter Birch Sørensen, fremlagde Klimarådets kritik af regeringen, der ifølge rådet bremser den grønne omstilling.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt afviste det kraftigt. Og tirsdagen efter publicerede ministeriet en pressemeddelelse, hvor ministeren opfordrede til at "få klimadebatten tilbage på rette spor". 

Ministeren anførte, at rådets kritik "bygger på en række fejlslutninger" og kaldte det "volapyk", at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling.

Få timer senere kom der endnu en pressemeddelelse fra ministeriet. Klimarådets formand, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, skulle udskiftes. Den nye formand, Peter Møllgaard, ville begynde få dage senere, 1. december, stod der. 

Stor tilfredshed med afsat formand

Få timer før offentligheden får at vide, at Birch Sørensen ikke skal fortsætte, havde du selv været ude at kalde hans kritik af jeres indsats på klimaområdet for forvrøvlet. Kan du forstå, at der er nogen, der tænker, at det ligner en politisk fyring?

De to ting har intet med hinanden at gøre. Der har hele vejen igennem været god dialog med Klimarådet. Vi har ikke altid været enige, det skal der også være plads til, men uden at jeg har blandet mig, siger ministeren. 

Mener du, at han ikke kan fortsætte som formand, fordi du er uenig i hans dispositioner?

- Nej, det er en samlet vurdering, jeg har foretaget som minister. Jeg har været meget meget tilfreds med Peter Birch Sørensen, han er meget dygtig, han har meget stor indsigt og har også i stor grad været med til at flytte hele klimadebatten, og det har jeg været ganske godt tilfreds med, forsikrer Lars Christian Lilleholt.

Ifølge Klimaloven er Klimarådet uafhængigt og vælger selv sine opgaver. Ministeren må ikke kræve, at rådet tager bestemte emner op eller lader andre ligge.