Politik

Hele rød blok udvandrer fra elbil-forhandlinger

Regeringen indgår smal aftale om elbiler på op til 400.000 kroner, som bliver afgiftsfri de næste to år. Oppositionen forlod forhandlingerne.

Regeringen har afvist at imødekomme oppositionens krav til en elbilaftale. Derfor forlader en samlet rød blok nu forhandlingerne, der i stedet ender med en smal toårig aftale.

Det oplyser Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF i en fælles udtalelse.

Forhandlingerne har stået på i to måneder uden nye, reelle indrømmelser eller ambitiøse tiltag fra regeringen, lyder det fra de røde partier.

- Der er simpelthen for langt mellem ord og handling, når statsministeren ved Folketingets åbning taler om en million elbiler i Danmark, og det så viser sig, at regeringens politik kun giver 1000 grønne biler, udtaler klimaordfører Jens Joel (S).

- Så gør man grin med befolkningen, siger Ida Auken, klima- og energiordfører for Radikale Venstre.

Minister nøjes med lille aftale for at få ro

De næste to år kan man købe en elbil afgiftsfrit op til 400.000 kroner, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde om forhandlingerne. De er nu endt i en lille aftale i stedet for den store, brede med oppositionen, man havde håbet på.

I stedet for at tage den fugl, man har i hånden, vil man have de ti på taget, men så er flokken fløjet

Skatteminister Karsten Lauritzen (V)

- Det vil give omkring 1000 nye elbiler, men det handler ikke så meget om antal. Der er langt op til det mål, vi har. Men det handler mere om at få ro. Vi sikrer i regeringen, ved at lægge et lovforslag frem, at der ikke skal betales en bøjet 25-øre i afgift de næste to år for elbiler op til 400.000 kroner, siger han og tilføjer om oppositionspartierne:

- Man vil have noget mere. Sådan er det nogle gange. Men det ville klæde os politikere nogle gange at stå sammen - også selvom man ikke kan få det hele. I stedet for at tage den fugl, man har i hånden, vil man have de ti på taget, men så er flokken fløjet.

Grøn omstilling i snegletempo

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede i sin tale ved Folketingets åbning, at der skulle være en million elbiler inden 2030. Derfor kritiserer rød blok regeringen for ikke at være ambitiøs nok.

SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, mener, at regeringen lægger op til en grøn omstilling i "snegletempo". Henning Hyllested fra Enhedslisten kalder regeringens plan "elendig". Og de radikales Ida Auken siger, at "der er større chance for, at vi har en million flyvende biler i 2030 end en million elbiler i 2030 med den politik, regeringen lægger op til".

Derfor vil partierne hellere trække sig nu.

- Vi venter på et valg, hvor vi kan få et nyt grønt flertal, der lægger retningen, så vi kan få flere elbiler, siger Ida Auken.

Skatteministeren mener, at det hele handler mere om valgtaktik end reel uenighed.

- Nu nærmer vi os et folketingsvalg, og så er der nogen, der har en interesse i at skabe en konflikt der, hvor vi sagtens kunne have bygget en bro, lyder det fra Karsten Lauritzen.

En central del af regeringens planer er, at salget af benzin- og dieseldrevne biler og busser skal stoppe i 2030. En kommission skal komme med bud på, hvordan den milliarddyre omstilling af transportsektoren skal finansieres.