Politik

BLOG: Lyt til denne 15-årige pige, der vil forandre verden

BLOG: Verdens ledere har ignoreret os før, og de vil ignorere os igen. Men forandringen kommer, uanset om de vil det eller ej, siger hun.

Den vigtigste klimakonference siden COP21 i Paris, hvor man vedtog den historiske Paris-aftale, er lige nu i fuld gang.

Ironisk nok finder COP24, som denne klimakonference populært hedder, sted i hjertet af det polske kuldistrikt i Katowice. Selvom det ganske givet ikke er meningen, har de polske værter dermed givet os den bedste påmindelse om, hvad det er, vi kæmper imod. Fossile brændsler som kul, der forurener vores luft, accelerer den globale opvarmning, gør os syge og er hvert år skyld i, at eksempelvis over 20.000 europæere dør for tidligt.

Selvom konferencen allerede har haft besøg af klimasuperhelten Arnold Schwarzenegger og en stribe andre markante klimaforkæmpere, er det en kun 15-årige svensk pige, der løber med det meste af opmærksomheden.

Greta Thunberg hedder hun, og hun er godt på vej til at blive sin generations klareste klimastemme med sine krav om, at verdens ledere tager hendes og andre børn og unges fremtid alvorligt. Og dermed skruer gevaldigt op for indsatsen mod klimaforandringerne.

Under COP24 har den nyeste data da også vist, at det er der i den grad brug for. For første gang i flere år stiger den globale udledning af CO2, efter den i et par år har holdt sig på samme niveau. “Det, verdens ledere gør, virker tydeligvis ikke,” lyder det  fra Greta Thunberg.

Og hun har jo ret. Man skal høre sandheden fra børn og fulde folk, siger man. Det passer i hvert fald i tilfældet Greta Thunberg.

“Vi er ikke kommet her for at trygle verdens ledere om at skabe en bedre fremtid for os. De har ignoreret os indtil nu, og de vil ignorere os igen. Vi er kommet her for at lade dem vide, at forandringen kommer, uagtet om de vil det eller ej,” sagde hun, da hun forleden holdt en af sine taler på COP24.

Sikke en inspiration, hun er. Som klimaordfører gør det mig så håbefuld på fremtidens vegne, at vi har unge som Greta Thunberg, der - med god ret - tager klimaet så alvorligt, at de engagerer sig i at skabe den fremtid, de ønsker. Den fremtid, de har krav på. 

I tilfældet Greta Thunberg var det det svenske valg for nylig, der gjorde udfaldet, fordi klimadebatten ikke var ambitiøs nok. Der begyndte hun sin klimastrejke og blev væk fra skolen og demonstrerede i stedet til fordel for klimaet. Nu har hun strejket i 16 uger. For hvis politikerne ikke bekymrer sig om hendes fremtid, hvorfor skulle hun så uddanne sig til fremtiden, er ræsonnementet. Siden har skolestrejkerne spredt sig og nåede også her til Danmark i sidste uge, men er også nået så langt væk som Australien, hvor tusindvis af børn og unge strejker for klimaet.

- Vores regeringsledere opfører sig som børn, så nu tager vi det ansvar, som de skulle have løftet for længe siden, lyder det fra det unge klimahåb.

“Nogen siger, at vi skal studere og blive klimaforskere, så vi kan “løse klimakrisen”.

Men klimakrisen er allerede løst. Vi kender både fakta og løsninger. Det eneste, vi skal gøre, er at vågne op og ændre vores levevis,” siger hun videre. 

Jeg skriver dette, mens jeg forbereder mig på selv at tage til COP24 i Katowice. Jeg deltager selvfølgelig som politiker, men ligeså meget som aktivist, og nå ja, menneske. Borger i verden. For jeg er i den grad bekymret over den fremtid, vi går i møde. Ja, bekymret for, at vi ikke når at handle i tide.

Det, der gør mig optimistisk, er til gengæld de virksomheder, der i disse dage - nok også inspireret af COP24 - går forrest. Volkswagen vil stoppe med at producere benzin- og dieselbiler i 2026. Volvo har lovet endnu mere og stopper produktionen af fossilbiler allerede i 2019. Rockwool, Danfoss, Grundfos og Velux kræver klimahandling fra regeringen. Mærsk planlægger nulemissionsskibe i 2030 og CO2-neutralitet i 2050.

De gør det, fordi det giver mening økonomisk. Men også fordi de - ligesom Greta Thunberg - har set skriften på væggen. Og fordi de vil give en sund planet videre til de kommende generationer. Nu mangler vi bare, at verdens ledere handler. Jeg håber, det bliver til COP24.