To ministre har meldt fra - nu tager Løkke selv til Marokko og underskriver FN-pagt
Lars Løkke Rasmussen (V) underskriver omstridt FN-pagt.
Støjberg har takket nej. Det har Tørnæs også. Men nu tager statsministeren selv turen til Marokko for at underskrive den omstridte Marrakesh-erklæring.
Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.
- FN-erklæringen er et symbol på, om man vil være en del af det internationale samfund eller ej, indleder statsministeren pressemeddelelse med og skriver desuden:
- Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende samarbejde - ikke isolation. Jeg er som statsminister ikke i tvivl om på hvilken side af stregen, Danmark skal befinde sig.
Lars Løkke Rasmussen (V) tager til Marrakesh i Marokko søndag for at deltage i den internationale FN-konference mandag 10. december med de øvrige FN-lande, hvor Danmark vil tilslutte sig pagten, der skal forhindre illegal immigration.
Fuldstændig absurd tanke
Erklæringen har de seneste uger delt vandene i Folketinget. Både integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har som sagt afvist at tage til Marokko og repræsentere den danske regering.
- Jeg har ikke tidligere deltaget i den slags konferencer, og jeg ser heller ikke mig selv som deltager i den her, sagde Inger Støjberg, da Jyllands-Posten spurgte ministeren.
Ulla Tørnæs var endnu mere kortfattet:
- Nej, det skal jeg ikke, sagde hun til samme avis.
Modstanden mod erklæringen er især udtalt fra Dansk Folkeparti. Uenigheden brød ud i lys lue, da DF hastekaldte statsministeren til forespørgselsdebat om pagten onsdag.
Stridens kerne er, at erklæringen skal bekæmpe illegal migration, men Dansk Folkeparti frygter, at den vil få indflydelse på Danmarks udlændingepolitik, da erklæringen også indeholder flere budskaber om, at migration er positivt.
Den bekymring er der dog intet belæg for, mener Løkke.
- FN's migrationserklæring skaber ikke ny lov i Danmark, fastslog han i folketingssalen.
- Denne regering – min regering - er garant for en udlændingepolitik, hvor vi passer på Danmark. Derfor er det en fuldstændig absurd tanke, at vi skulle være på vej til at tilslutte os en erklæring, der vil begrænse os i at føre den politik.
- Begge dele kan jo ikke være rigtigt
Statsministeren fastholdt, at FN-pagten ikke er juridisk bindene.
- Den ændrer ikke et komma i dansk udlændingepolitik, sagde Løkke.
Men Dansk Folkeparti lod sig ikke overbevise:
- På den ene side siger regeringen, at den her erklæring har en god effekt for Danmark, fordi vi i højere grad kan forpligte afrikanske lande til at tage imod egne borgere, sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl.
- På den anden side siger de, at der, hvor teksten i erklæringen efter min mening er problematisk for Danmark, der er den ikke retligt bindende, så det kan vi egentlig bare hoppe op og falde ned på. Begge dele kan jo ikke være rigtigt, påpeger han.
12 lande afviser at tilslutte sig
Marrakesh-erklæringen skal drøftes og underskrives mandag og tirsdag i næste uge.
Det er ikke kun i Danmark, den har bragt sindene i kog. I skrivende stund har 12 lande afvist at tilslutte sig erklæringen, mens Tyskland, Italien og Schweiz ikke har taget endelig stilling.
For at understrege vigtigheden og påvirke stemningen har både den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, meldt sin ankomst i Marokko.