BLOG: Styrk velfærden frem for at gøre fly og sodavand billigere

16x9
De offentlige udgifter er nødt til at følge med, hvis vi vil beholde den samme velfærd som i dag, mener Magnus Heunicke. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

BLOG: Med regeringens nyligt landede finanslov er det blevet sandhedens time. Og hvad blev resultatet sĂĄ?

I efteråret var store dele af bybilledet dækket til med Venstre-reklamer. Her kunne man blandt andet læse, hvor meget Venstre havde prioriteret velfærden. Og at der fortsat er noget, der skal forbedres. ”Det er det, vi arbejder for”, stod der i annoncerne. Det blev hurtigt afdækket af Berlingske, at i perioderne med Løkke som statsminister er der ikke tilført flere milliarder kroner til velfærden. Tværtimod. Der er skåret på velfærden.

Men hvordan ser det sĂĄ ud fremadrettet? MĂĄske er Løkke blevet klogere og vil bruge opsvinget fornuftigt til at styrke det, vi er fælles om og har gjort Danmark stærkt: Vores velfærdssamfund. Med regeringens nyligt landede finanslov er det derfor blevet sandhedens time. Og hvad blev resultatet sĂĄ? Desværre nedslĂĄende. Der kommer til at mangle 2 mia. kr. til velfærd og uddannelser næste ĂĄr. I stedet er der fundet penge til billigere privatfly og billigere sodavand. 

Der kommer flere ældre, og de lever længere. Heldigvis. Samtidig oplever vi et mindre babyboom. Det er glædeligt, at flere har fået mod på at blive forældre. Det er alt sammen godt, men det koster. Medmindre de ekstra børn bare skal puttes ind i daginstitutioner, der i forvejen mangler hænder. Eller de flere ældre må deles om det samme antal sosu-assistenter til rengøring og pleje. De fleste kan nok se, at det vil betyde serviceforringelser. Derfor kræver det, at de offentlige udgifter følger med, hvis vi vil beholde den samme velfærd som i dag. Og det vil Socialdemokratiet. Helt præcist koster det demografiske træk – at der kommer flere børn, flere ældre og dyrere medicin – 3,5 mia. kr. I finansloven øger regeringen kun det offentlige forbrug med 1,5 mia. kr. Det vil endnu engang betyde nedskæringer på velfærd og uddannelse.

Og der er ikke kun udsigt til nedskæringer i 2019. Allerede nu ved vi, at regeringen lægger op til at skære de kommunale budgetter med 0,5 mia. kr. fra 2020 og frem.