BLOG: Endelig får studerende ret til en pause uden at blive straffet

BLOG: SF har kritiseret karakterbonus og retskrav i årevis. Nu bliver de studerende endelig fri for de tåbelige regler.

Kom nu! Hurtigere! Videre!

De studerende er i årevis blevet behandlet som deltagere i et meningsløst motionsløb, hvor det eneste, det gælder om, er at blive så hurtigt færdige med studiet som muligt.

For mig og for SF har det været en mærkesag at bløde op for reglerne, så de studerende får mere ro på. Tid til at udvikle sig, tid til at tænke sig om, vælge rigtigt og måske endda vælge forkert undervejs.

I dag tager vi et vigtigt skridt. Vi har fået flertal for at afskaffe karakterbonussen og udvide retskravet med tre år.

Karakterbonussen betyder, at studerende har kunnet gange deres gennemsnit fra gymnasiet med 1,08, hvis de begynder på en videregående uddannelse indenfor to år. Det system afskaffer vi, så karaktererne er, som de er, uanset om man har haft brug for et sabbatår eller ej.

Retskravet betyder, at bachelorer har ret til at begynde på en kandidat, hvis de gør det lige efter deres bachelor. Den ret udvider vi, så den gælder i tre år.

Konsekvenserne af reglerne har været, at studerende er blevet hastet igennem systemet. Hurtigt fra gymnasiet til en videregående uddannelse og derfra hurtigt videre til en kandidatuddannelse. Ingen tid til at stoppe op og tænke sig om.

Jeg er glad for, at de studerende nu får mere ro på. Mere tid til at tage et sabbatår, udvikle sig og blive endnu mere klar til at gøre uddannelsen færdig, mærke efter hvad de helst vil og udvikle sig. Ikke bare som studerende, men som mennesker.

Men vi er langt fra i mål endnu. Næste mål er blandt andet at få afskaffet uddannelsesloftet.

Vi ved, at mange studerende er stressede, og at mange er prægede af en præstationskultur, som presser dem. Det system skal vi bløde op for, for det er et resultat af en helt forfejlet uddannelsespolitik.

Vi skal have langt mere tiltro til de unge. Til at de bedst selv kan vælge, hvad der giver mening i deres liv. De skal have meget mere ro på.

I dag har vi taget et vigtigt skridt på vejen.