Politik

Finanslov efterlader velfærdshul på 1,5 milliarder kroner ifølge tænketank

Liberal tænketank forventer, at de offentligt ansatte lukker hullet ved at blive bedre til deres arbejde hvert år.

Der kommer til at mangle penge til velfærd næste år.

Det vurderer tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har regnet på finansloven for 2019.

Mindst 1,5 milliarder kroner øremærket til offentlig service mangler der, hvis det nuværende serviceniveau skal opretholdes. Det skyldes det såkaldte demografiske træk, som dækker over, at antallet af både børn og ældre vil stige næste år, så der vil være flere om at dele velfærdsmilliarderne.

Et spørgsmål om prioriteter

Erik Bjørsted, der er cheføkonom i AE-rådet, undrer sig over, at der ikke er afsat flere penge til velfærd.

- Dansk økonomi klarer sig rigtig godt, der er fremgang i beskæftigelsen, og de offentlige budgetter er sunde, men alligevel afspejler det sig ikke i de penge, der afsættes til helt almindelige danskere. Der er plads til at lade de offentlige udgifter følge befolkningsudviklingen, men der har man så prioriteret anderledes fra regeringens side, siger han til TV 2 News.

Offentligt ansatte løser problemet

I den liberale tænketank Cepos anerkender cheføkonom Mads Lundby Hansen, at væksten i den offentlige sektor ligger i "underkanten" af udviklingen i befolkningen.

- Men jeg mener ikke, at det er noget problem, siger han og henviser til tiden under Thorning-regeringen, hvor væksten i den offentlige sektor også var lavere end udviklingen i befolkningssammensætningen.

Cepos' cheføkonom Mads Lundby Hansen mener ikke, at velfærdshullet på 1,5 milliarder kroner i Finansloven vil føre til dårligere velfærd.

Det viser ifølge Cepos-økonomen, at de offentligt ansatte måske endda kan levere bedre service, selv om midlerne ikke svarer til udviklingen i befolkningen.

- Dengang var det ikke noget problem, fordi man selvfølgelig kan forvente, at de offentligt ansatte bliver lidt bedre til deres arbejde hvert eneste år, og man kunne forvente, at der kom en produktivitetsvækst, siger Mads Lundby Hansen.

Alene næste år vil der være over 25.000 flere ældre over 70 år sammenlignet med i år, lyder det i rapporten.