ANALYSE: Censureret retsdokument offentliggjort - Skal Trump frygte indholdet bag de mange sorte streger?

16x9
Et eksempel på de censurerede afsnit. Foto: Scanpix/ Memo fra særlig anklager Robert Mueller

ANALYSE: At dømme ud fra det seneste retsdokument er den særlige anklager ikke i færd med at afslutte sine undersøgelser. Tværtimod.

Præsident Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn slipper højst sandsynlig for fængselsstraf, fordi han valgte at samarbejde med den særlige anklager Robert Mueller.

Det fremgår af et retsdokument, som den særlige anklagers kontor offentliggjorde i går. Et dokument, der mange steder lignede en zebra eller min treårige datters malerkunst, så censureret og ulæseligt var det.

Et eksempel på de censurerede afsnit.
Et eksempel på de censurerede afsnit. Foto: Memo fra særlig anklager Robert Mueller

Nu er der selvfølgelig en massiv interesse for at finde ud af, i hvilken sammenhæng Flynn åbenbart har været en så stor hjælp, at den særlige anklager vil honorere samarbejdsviljen ved at lade den tidligere general slippe for fængselsstraf.

Det er særligt én side, der har givet anledning til spekulationer. Her kan man læse, at ”den tiltalte”, altså Michael Flynn, ”har ydet betydelig assistance i en kriminel efterforskning” – efterfulgt af ikke mindre end 22 linjer, der er blevet overstreget.

Flynn og de tre undersøgelser

Så lad os fokusere på to specifikke spørgsmål i forbindelse med det omdiskuterede retsdokument: undersøgelserne, som Flynn har assisteret, og den viden, som den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver kan have bidraget med.

Af dokumentet fremgår det, at Flynn har bidraget til ikke færre end mindst tre undersøgelser: Ruslandsundersøgelsen, der belyser et muligt samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland; den før omtalte kriminelle efterforskning, som ikke blev videre specificeret, samt endnu en efterforskning, der i retsdokumentet er blevet næsten helt censureret, så dets formål og baggrund også fremstår uklart for udestående.

Umiddelbart kunne man være foranlediget til at tro, at der kan være tale om hidtil ukendte efterforskninger - og dermed potentielt nye problemer for præsident Trump.

Men det ærlige svar er, at vi ikke ved, om det er tilfældet. Der kan lige så godt være tale om efterforskninger, der tidligere er blevet omtalt, men som endnu ikke er afsluttet. Muellers retsdokument bekendtgjorde bare, at Flynn havde bidraget substantielt til flere undersøgelser, der var igangværende, men kom det ikke nærmere.

Hvor værdifuld er Flynn for Mueller?

Vi ved heller ikke, præcist hvad Flynn har fortalt den særlige anklager om Trump-kampagnens relationer til den russiske regering under den seneste amerikanske præsidentvalgkamp. Men vi ved, at Flynn er blevet interviewet ikke mindre end 19 gange af Mueller og hans folk. De har næppe brugt tiden til at snakke om vejret. Samtidig gør retsdokumentet det klart, at udover en vigtig insiderviden har Flynns samarbejdsvilje været medvirkende til, at andre vidner valgte at kooperere med den særlige anklager.

Ligeledes kan vi konstatere, at Flynn er gået fra at stå til op til fem års fængsel - efter han sidste år tilstod at have løjet over for forbundspolitiet FBI om indholdet af sine samtaler med den daværende russiske ambassadør Sergey Kislyak - til nu formodentlig at slippe helt for at bære den orange fængselsdragt.

Den slags strafnedsættelse får man ikke uden videre. Så et eller andet værdifuldt må Flynn have fortalt Mueller.

Men derfra bliver det straks sværere at komme med kvalificerede bud på, hvilken substantiel viden Flynn mon kan have delt med Muellers hold i de utallige samtaler.

Vi ved, at Flynn blev en vigtig rådgiver for Trump og hans kampagne i valgkampens slutfase og fortsatte med at spille en vigtig rolle som designeret national sikkerhedsrådgiver i transitionsfasen mellem valgsejren og Trumps entre i Det Hvide Hus, hvor Flynn så bestred posten som national sikkerhedsrådgiver i en lille måneds tid. Med andre ord perioden, hvor Donald Trump gik fra at være præsidentkandidat til at være president-elect til at blive præsident.

Mueller er langt fra færdig

I sidste uge afslørede Robert Mueller, at Trumps tidligere advokat Michael Cohen havde forsøgt at avancere præsidentkandidatens forretningsinteresser i Rusland langt længere end hidtil påstået og dybt inde i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Den slags konkret ny viden fik vi ikke i denne omgang. Men det blev tydeligt, hvor omfangsrigt og mangeartet undersøgelserne er. Og at Mueller næppe er tæt på at afslutte sit arbejde.

Det er også værd at bemærke, at præsident Trump er gået meget stille med dørene i kølvandet på dokumentoffentliggørelsen.

Måske fordi præsidenten og hans folk formoder, at det potentielt er dårlige nyheder, når Mueller fortsat holder kortene så tæt til kroppen i forhold til omfanget og den konkrete værdi af Flynns vidneudsagn. Særligt når man samtidig bemærker en af de mest markante sætninger i retsdokumentet om, at “senior government leaders should be held to the highest standards.”

Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, at Muellers endelige rapport kommer til at slå fast, at denne standard ikke blev opfyldt af præsidenten og hans inderkreds.

Men vi ved ikke, hvor sagen lander. Og det gør Trump heller ikke endnu.

Udover Mueller er det kun en udvalgt skare, der ved, hvad der gemmer sig bag de mange sorte streger. Alle os andre må fortsat væbne os med tålmodighed.

Man kan dog allerede konkludere, at den særlige anklager har sendt et klart og tydeligt budskab til alle nuværende og fremtidige vidner: samarbejde vil blive belønnet, mens manglende samarbejde – som i tilfældet med Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort – kommer til at blive straffet hårdt.