Planen om udrejsecenter på ø møder kritik - også fra egne rækker
Folketingsmedlem Marcus Knuth (V) har sat hælene i overfor et nyt udrejsecenter på øen Lindholm, men ifølge gruppeformanden stemmer hele gruppen for.
Ikke alle medlemmer af Venstre er lige glade for udsigten til et nyt udrejsecenter på øen Lindholm, som siden fredag har været på alles læber.
Da præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti nemlig den nye finanslov og planen om at oprette et nyt udrejsecenter på en ø.
Den beslutning bifaldt den tidligere udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth (V) som udgangspunkt, da han på Facebook annoncerede, at han var meget glad for den nye finanslov. Faktisk nævnte han specifikt delen om et nyt udrejsecenter.
Siden har piben dog fået en anden lyd.
Tirsdag har folketingsmedlemmet nemlig meldt ud, at han er imod at placere udrejsecenteret på øen Lindholm.
Idéen er god, men det bør være en anden ø, mener han.
Støtter idéen – men ikke Lindholm
Til TV 2 Øst siger folketingsmedlemmet, at han ”støtter helhjertet op om et udrejsecenter, der er så afskærmet fra det danske samfund som muligt” – men den kategori falder øen Lindholm ifølge Marcus Knuth ikke ind under.
- Jeg synes, man skal finde en ø eller et område, der er endnu mere afsides. Lige præcis Lindholm støtter jeg ikke op om.
Men beslutningen er jo allerede taget. Kan du nå at forhindre det?
- Jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan for at finde et sted, der er mere egnet. Et sted, hvor det er billigere, og hvor de her uønskede mennesker er endnu fjernere fra den danske befolkning.
Marcus Knuth hæfter sig ved, at man i løbet af en time vil kunne komme fra Lindholm til København.
Dog har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tidligere udtalt, at hun vil undersøge den nederste grænse for færgeafgange uden at bryde med international ret.
Gruppeformand: - Alle stemmer for
Venstres gruppeformand, Karen Ellemann (V), siger efter Venstres gruppemøde tirsdag til TV 2, at hele Venstre bakker op om den aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede fredag. Hun kalder partifællen Marcus Knuths pludselige udmelding for upassende.
- Venstre kommer til at stemme for det her – og det gælder selvfølgelig også Marcus Knuth.
Og hvis han ikke gør?
- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at han også støtter det her. Det er et vigtigt tiltag for faktisk at håndtere den problemstilling, vi har med kriminelle afviste asylansøgere, siger Karen Ellemann.
1,8 millioner per person
Hos Inger Støjberg (V) hersker der ingen tvivl om, at valget af Lindholm er den helt rigtige beslutning.
- Det nye udrejsecenter ligger det helt rigtige sted. Vi får langt bedre styr på de mennesker, der skal opholde sig der. Man må bare sige, at når man placerer de her mennesker på en ø, kan man fuldstændig have tjek på, hvornår de forlader øen, og hvornår de kommer tilbage igen, siger hun til TV 2.
Information har dog tirsdag fået indsigt i tal fra Finansministeriet, der viser, at det årligt vil koste op mod 1,8 millioner kroner per person, som placeres på udrejsecenteret på Lindholm.
Er det rimeligt?
- Ja, det er rimeligt. Der er ingen, der kan være tjent med at have den her type mennesker rendende rundt. Vi skal have styr på de her mennesker, og derfor mener jeg, at det er hver en krone værd, siger Inger Støjberg til TV 2 og tilføjer:
- Og nu kan jeg forstå, at Alternativet mener, vi burde bruge pengene på klimaet i stedet. Der må jeg bare sige: Vi løser ingen problemer med kriminelle udlændinge ved at flyve mindre eller spise mindre oksekød.
Inger Støjberg i samråd
Øen Lindholm har i den grad sat dagsordenen på Christiansborg tirsdag. Også da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om eftermiddagen var kaldt i samråd.
Egentlig skulle samrådet omhandle utrygheden blandt borgerne omkring det nuværende udrejsecenter Kærshovedgaard, men øen Lindholm løb naturligt med en stor del af opmærksomheden.
Thomas Jensen (S) delte under samrådet sin bekymring om, at øen ikke er stor nok til at huse den gruppe kriminelle, som i dag skaber utryghed på Kærshovedgaard.
- Jeg vil mene, at øen er stor nok, svarede Inger Støjberg (V) kort.
Tesfaye bakker op
Overordnet set er socialdemokraterne glade for, at kriminelle asylansøgninger nu langt om længe bliver adskilt fra de lovlydige. Sådan lyder det fra Mattias Tesfaye (S), som sammen med partifællen Thomas Jensen tirsdag havde indkaldt ministeren til samråd.
Idéen om at placere et udrejsecenter på en ø er da også langt fra ny. Faktisk var det den socialdemokratiske Karen Jespersen, som allerede i 2000 foreslog at placere kriminelle asylansøgere på et særligt center og i den forbindelse foreslog en ubeboet ø.
- Jeg synes, det er helt rimeligt, at der er nogle forhold for de her mennesker, som ikke er attraktive, og at man helt tydeligt får sagt til dem, at det ikke er i Danmark, deres fremtid ligger, siger Tesfaye til TV 2.
Vi taler om en ø, hvor der ikke er indlagt vandforsyning, der er ingen kloakering, og det er svært at komme til og fra. Er der ikke en grænse for, hvad man kan tillade sig?
- Selvfølgelig skal der være kloakeringer. Selvfølgelig skal der være vandforsyning. Nu har regeringen og Dansk Folkeparti aftalt, at de (kriminelle afviste asylansøgere, red.) skal melde sig og opholde sig på den her ø, og så regner jeg da med, at de får styr på det.
Hårdere straffe skal skabe tryghed
Men udgangspunktet for tirsdagens samråd gav genlyd. For hvordan skal beboerne i nærområdet kunne føle sig trygge, lød spørgsmålet fra flere af parter.
- Der er ingen som helst tvivl om, at vi tager trygheden alvorligt. Derfor er der lagt op til en betydelig polititilstedeværelse, svarede minister Inger Støjberg og forklarede, at rundt regnet 150 millioner kroner af finansieringen af Lindholm er tiltænkt politiet.
Under samrådet fik Mattias Tesfaye mulighed for at spørge ministeren ind til den utryghed, som borgerne omkring det nuværende udrejsecenter Kærshovedgaard føler.
Selvom han er begejstret for beslutningen om at adskille de kriminelle asylansøgere, pointerer han, at der bør gøres noget for at sikre tryghed omkring det allerede eksisterende udrejsecenter - og ikke først i 2021, når Lindholm forventes at blive taget i brug.
Som svar præsenterede Inger Støjberg, at regeringen allerede i 2019 vil hæve straffen for afviste asylansøgere, som ikke overholder deres opholds- og meldepligt.