Politik

Minister om aflyste operationer: - Det kan ikke komme som en overraskelse

På grund af personalemangel har det nye supersygehus i Aarhus aflyst 250 planlagte operationer. Regeringen må tage ansvar, mener DF og S.

Flere hundrede operationer er blevet aflyst på Aarhus Universitetshospital. 

- Det er jo en rigtig problematisk sag, siger sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), til TV 2.

Hun mener, at sygehusledelsen har sovet i timen, da de lagde fire sterilcentre sammen til ét i forbindelse med det nye supersygehus. 

Det er beklageligt, men vi har ikke nogen anden udvej

Jørgen Schøler Kristensen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital

Nu mangler hospitalet netop sterilt udstyr til at foretage de operationer, der er planlagt. Der er ikke personale nok til at klare opgaven. Lige nu mangler der 16 personer, som følge af langtidssygemeldinger og opsigelser. 

Et forsøg på effektivisering, der er landet helt skævt, mener sundhedsordføreren i Dansk Folkeparti.

- Der er jo nogle, der har troet, man kunne spare mere på denne her øvelse, end man kunne, siger Liselott Blixt til TV 2.

Hun vil have sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at placere et ansvar.

Minister tager fat i regionen

Det er utvivlsomt Region Midtjylland og ledelsen på universitetshospitalet, der har klokket i det, mener sundhedsministeren.

- Det kan jo ikke komme som en overraskelse, at man lige pludselig mangler 16 medarbejdere, siger Ellen Trane Nørby til TV 2.

Hun vil bede regionen, der står i spidsen for hospitalet, om at redegøre for forløbet med sammenlægningen af sterilcentrene.

Men du er trods alt sundhedsminister og derfor den øverst politiske ansvarlige for sundhedssystemet. Kan du ikke bede regionerne om at gøre det her noget bedre?

- Jo. Og jeg tror sådan set ikke, der går en dag uden, at jeg har fokus på steder i vores sundhedsvæsen, hvor tingene skal gøres bedre, siger hun og understreger, at hun ikke vil blande sig i lokal ledelse.

Ledelsen var "ikke dygtige nok"

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Region Midtjylland, der henviser til hospitalets ledelse, som ikke er vendt tilbage på TV 2s henvendelser. 

Der skal tilføres flere penge til sundhedsvæsenet

Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører i Socialdemokratiet

Tidligere har den lægefaglige direktør på hospitalet dog beklaget de flere hundrede aflyste operationer. 

- Det er beklageligt, men vi har ikke nogen anden udvej. Patientsikkerheden kommer først, sagde Jørgen Schøler Kristensen i weekenden.

Her erkendte han også, at ledelsen ikke har tænkt konsekvensen for sammenlægningen af de fire sterilcentre ordentligt igennem.

- Det har vi ikke været dygtige nok til, ellers havde vi jo ikke stået her nu.

S vil have flere penge

I Socialdemokratiet mener sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen dog, at de aflyste operationer bunder i et for stramt budget.

- Det gør, at personalet er spidsbelastet, siger han til TV 2.

- Derfor skal der tilføres flere penge til sundhedsvæsenet. Og det er jo regeringens ansvar. Det er jo kun de penge, som regeringen giver til regionerne, man har at gøre brug af.

Sundhedsministeren holder dog fast i, at problemet er lokalt og bunder i fejl fra hospitalsledelsen.

- Det er jo en rigtig problematisk sag, som i høj grad skyldes, at man ikke har fået rekrutteret personale i tide, siger Ellen Trane Nørby.

Hvad så nu?

Et regelsæt, der blev vedtaget et par år tilbage, sikrer dog, at patienter med aflyste operationer kan blive opereret på et andet hospital. 

- Når man får aflyst et tilbud om kirurgisk behandling, så skal man også have oplyst muligheden for at søge behandlingen på andre sygehuse, siger lektor på SDU's juridiske institut, Kent Kristensen. 

Hospitalet oplyser, at de fortsat foretager akutte operationer og operationer mod kræft, men at der kan blive tale om flere aflysninger.