Her er regeringens nye ghettoliste

29 områder er på regeringens nye ghettoliste.

Regeringen har netop fremlagt sin nye liste over ghetto-områder i Danmark.

Listen tæller 29 områder. Derudover er der samtidig 15 områder, der udpeges som "hårde ghettoer". Det drejer sig om områder, der har været på ghettolisten i over fire år.

For dem gælder en række skærpede krav. Disse områder tvinges blandt andet til at nedbringe andelen af almene familieboliger med 40 procent inden 2030.

Det er andelen af arbejdsløse, uuddannede og personer med lave indkomster, der afgør, hvilke områder der kommer på listen.

Antallet af ghettoer på listen blev forøget, da kriterierne for at komme på listen blev strammet i foråret. Det betyder for eksempel, at det nu kun er godkendte danske uddannelser, der kan tælles med, når områderne udpeges.

Ghettolisten

Otte nye områder er tilføjet til listen i denne omgang, og det glæder boligminister Ole Birk Olesen (LA).

- De nye områder er jo ghettoer, de er bare ikke blevet fanget af ghettokriterierne tidligere. Nu bliver de fanget af de nye ghettokriterier, som er mere præcise og bedre, siger han og understreger, at placeringen på listen bør mane til handling ude i områderne:

- Nu skal de så i gang i de områder med at lave udviklingsplaner, der sikrer, at de bliver mere normale områder, hvor mennesker, som ikke har sociale problemer, også har lyst til at bo.

Transportminister Ole Birk Olesen om ghettolisten

Gadehavegård i Høje-Taastrup er genganger på listen. Her oplever bestyrelsesformand Ibrahim El-Khatib omvendt, at det netop er ghettostemplet, der skræmmer nye potentielle beboere væk.

- Der er ingen mennesker eller familier, som vil flytte til et område, der kaldes ghetto. Det er ren symbolpolitik, det her. Retorikken, der bliver brugt omkring ghettoer, skræmmer folk væk fra de her områder, siger han til TV 2 Lorry.

Sådan er områderne udpeget

Tilknytning til arbejdsmarkedet

Andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 procent.

Antal dømte

Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,70 procent af beboere på 18 år og derover.

Uddannelsesniveau

Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 50 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

Indkomst

Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.