En flaske vin bliver kun få øre billigere, siger købmænd efter finanslov

I runde tal giver afgiftslettelserne en besparelse på 15 øre for en flaske vin.

Smilene var brede, og der blev skyllet efter med dåseøl og vin på Dansk Folkepartis kontorer kort efter præsentationen af finansloven for 2019.

Et af esserne for partiet er en nedsættelse af afgifterne på øl og vin. En kernesag for partiet, der med afgiftslettelserne vil beskytte de danske købmænd mod grænsehandlen.

Ude i købmandsbutikkerne er begejstringen ved udsigterne til afgiftslettelser dog til at tage at føle på.

15 øre på en flaske vin

De Samvirkende Købmænd er glade for, at der sker noget med vin- og ølafgifterne. Men beløbet er kun symbolsk, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen til Ritzau.

- Vi vil meget nødig opfattes som utilfredse, men det er svært at se, at det får en voldsom betydning for grænsehandlen, siger han.

De Samvirkende Købmænd har regnet på, hvad sænkningen af afgifterne i sidste ende kommer til at betyde for de handlende ude i butikkerne.

- Det skal understreges, at der er tale om meget runde tal, men det kommer til at betyde, at man sparer cirka 15 øre i gennemsnit per flaske vin, siger Claus Bøgelund Nielsen.

- Der er noget psykologisk og symbolsk i det. Vi vil selvfølgelig gerne have, at man sænker afgifterne i stedet for at hæve dem, så på den måde kan man sige, at det er et skridt i den rigtige retning.

Claus Bøgelund Nielsen fortæller, at de ikke har fået regnet på, hvad det kommer til at betyde for ølpriserne. Det skyldes blandt andet, at øl prissættes efter alkoholprocent og dermed er sværere at regne ud.

Lettelser på hotelafgifter

Fra næste år bliver afgifterne på øl sænket med 70 millioner kroner. Det stiger til 85 millioner i 2022. Afgiften på vin nedsættes med 25 millioner kroner næste år og lidt mere de kommende år.

Ud over billigere øl og vin indeholder finanslovaftalen også andre afgiftsnedsættelser. Blandt andet bliver foderfosfatafgiften og hotellers rumvarmeafgift sat ned.

Det var fredag eftermiddag, at regeringen og Dansk Folkeparti kunne fortælle, at parterne var blevet enige om en finanslov for 2019.