DF vil have dyre færgebilletter til udviste: - De har jo ikke så mange penge

Regering og DF vil gøre det vanskeligt at komme væk fra nyt udrejsecenter. I praksis vil det være frihedsberøvelse, lyder kritikken.

Det skal ikke være nemt for de kommende beboere på et nyt udrejsecenter at komme væk fra øen Lindholm i Stege Bugt.

- Vi kommer til at minimere antallet af færgeafgange så meget som overhovedet muligt. Vi kommer til at gøre det så bøvlet og så dyrt som overhovedet muligt, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til TV 2.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil sende udviste kriminelle og personer på tålt ophold i Danmark til denne lille ø, når udrejsecenteret efter planen står klar i 2021. 

Centeret er en del af finansloven, der blev præsenteret fredag. Og det er nogle af de hårdeste afviste asylansøgere fra udrejsecenteret i Kærshovedgård i Midtjylland, der skal rykkes til Lindholm.

- De har jo ikke så mange penge

Beboerne skal ikke spærres inde på øen, men Dansk Folkeparti vil have et forbud imod, at de kan forlade øen med andre både end den færge, der sejler mellem Lindholm og Kalvehave på Sjælland.

- Der er én færge, der får lov at lægge til, og det er den, som er offentlig godkendt. Alle andre skal så og sige holde sig væk, siger Martin Henriksen.

Og det skal være så dyrt som overhovedet muligt at komme med den færge.

- De har jo ikke så mange penge, de her mennesker, og jo dyrere, vi gør færgebilletten, jo vanskelige vil det være for dem at komme ind til fastlandet, siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti så helst, at der slet ikke var nogle færgeafgange, men ”nogle kommer der jo nok”, erkender Martin Henriksen.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) er nu ved at undersøge den nederste grænse for færgeafgange uden at bryde international ret.

- Jeg ønsker jo ikke, at det bare skal være let at komme fra den her ø. For meningen er, at de her mennesker, som jo er kriminelle og dømt for kriminalitet eller kan være til fare for statens sikkerhed, de skal som udgangspunkt holde sig på Lindholm, siger Inger Støjberg.

I praksis en frihedsberøvelse

Men planerne møder kritik fra en tidligere integrationsminister for Venstre. Udrejsecenteret er ikke et fængsel. Man må ikke spærre beboerne inde eller gøre livet så surt for dem, at de ikke kan bevæge sig nogen steder, lyder det fra Birthe Rønn Hornbech, der henviser til både dansk og international ret.

- Det kan man ikke, det lader sig ikke gøre. Og det vil også vise sig, at det ikke lader sig gøre. Og hjem kommer de slet ikke af den grund, siger hun.

Men der er reelt tale om en frihedsberøvelse af de kommende beboere på udrejsecenteret, lyder det fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

- Det samlede billede bliver, at de ikke kan komme væk fra den her ø. At man kan sige: Formelt set er de ikke låst inde. Men i praksis vil det her være en frihedsberøvelse, siger Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty International.

Risiko for fængsel

Regeringen mener ikke, at man overskrider menneskerettighederne eller konventioner, siger Inger Støjberg.

Dansk Folkeparti er derimod - i modsætning til regeringen - slet ikke så bekymret for at komme til at bryde konventionerne, siger Martin Henriksen.

Centeret på Lindholm vil få en kapacitet på 100 pladser med mulighed for yderligere 25 pladser. Der vil desuden blive etableret faciliteter til centrets medarbejdere og politiet.

Beboerne skal sørge for at komme med den sidste færge hjem. Der er meldepligt på centeret om aftenen, og bryder man det, risikerer man fængselsstraf efter nye stramme regler i aftalen om finansloven.