Politik

Udviste kriminelle udlændinge skal ud på en ø

Det omstridte udrejsecenter ved Ikast, Kærshovedgård, er blevet en del af finanslovsforhandlingerne.

Nogle af de afviste asylansøgere, som i dag bor på udrejsecenteret Kærshovedgård ved Ikast i Midtjylland, skal fremover rykkes til den lille ø Lindholm ud for Møn.

Det oplyste regeringen og Dansk Folkeparti, da de fredag eftermiddag præsenterede den nye finanslov.

Som en del af finansloven vil regeringen og Dansk Folkeparti oprette et nyt udrejsecenter på Lindholm. 

Her skal blandt andet udviste kriminelle, personer på tålt ophold og fremmedkrigere opholde sig, indtil de kan sendes hjem.

- Kriminelle udlændinge skal sendes hjem. Indtil det bliver muligt at hjemsende udlændinge på tålt ophold og udviste kriminelle, skal de derfor opholde sig på Udrejsecenter Lindholm, hvor de pålægges opholds-, melde-, og underretningspligt, står der i finansloven.

Og det glæder justitsministeren:

– Vi sender de kriminelle udlændinge, der er på tålt ophold, ud på en ø, hvor der ikke er andre mennesker, de kan genere. Det er godt for trygheden, og det er godt for de borgere, som har oplevet, hvordan de her mennesker har været meget forstyrrende, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med henvisning til de danskere, som bor tæt på Kærshovedgård.

Øen Lindholm

Lindholm er en lille ø i Stege Bugt på 7 hektar. Navnet Lindholm kendes fra 1200-tallet som "holmen med lindetræer". Lindholms ejer solgte øen til staten i 1925.

Øen er hjemsted for Forskningscenter DTU Lindholm, og har tre faste indbyggere, der fungerer som bådførere og vægtere. Øen kan kun besøges med tilladelse fra DTU Lindholm.

DTU Lindholm ventes at flytte til Lyngby i 2019, hvorved øen rømmes.

Flere gange dagligt sejler en færge til og fra Lindholm. Turen mellem Kalvehave og Lindholm tager 20-25 minutter.

Kilder: Wikipedia, Videnskab.dk og dr.dk.

– Der har været for meget uro og utryghed omkring Kærshovedgård. Det er på ingen måde i orden, og vi skylder lokalbefolkningen at gribe ind, siger han.

Får plads til omkring 100

Etableringen af centeret vil ske trinvist frem mod 2021, hvor det forventes, at centret kan tages i brug.

Centeret vil have en kapacitet på 100 pladser med mulighed for yderligere 25 pladser. Der vil desuden blive etableret faciliteter til centrets medarbejdere og politiet.

Det er Kriminalforsorgen, der kommer til at drive centeret. Politiet vil være til stede døgnet rundt, og der etableres detentionsfaciliteter, hvor anholdte kan opholde sig i kortere tid, indtil de kan transporteres væk fra øen.

Af et svar fra integrationsminister Inger Støjberg til Udlændinge- og Integrationsudvalget 26. november fremgår det, at der 1. oktober 2018 opholdt sig 241 personer på Kærshovedgård. Heraf var 70 udvist ved dom og 17 personer var der på tålt ophold. 

De resterende er afviste asylansøgere.

S afviser ikke forslag

Lokale borgere i området omkring Kærshovedgård har klaget over utryghed i området i forbindelse med beboerne på udrejsecenteret. 

Kriminaliteten er dog ikke steget, oplyste Ikast-Brandes borgmester, Ib Lauritsen (V), tirsdag til Ritzau. 

Utrygheden fik dog tidligere på ugen Socialdemokratiet til at komme med syv forslag til at skabe kontrol over situationen, hvilket blandt andet indbefattede en økonomisk kompensation til de lokale borgere.

Derfor afviser Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen heller ikke det nye forslag:

- Vi ved fra andre områder, at de her grupper kan berøre et lokalområde ganske meget, når og hvis kriminaliteten følger med. Derfor har vi også sagt, at vi for at hjælpe nærområdet herhjemme skal finde et andet sted at placere de afviste asylansøgere, der er kriminelle. Hvor det skal ligge, har jeg ikke stærke holdninger til, men forholdene skal være i orden.

- Jeg er ikke så optaget af, hvor det skal være, så det (en ø .red) vil vi gerne diskutere med regeringen, siger Mette Frederiksen.

Utilfreds borgmester

Ikke alle er dog lige begejstrede. Borgmesteren i Vordingborg, hvor Lindholm ligger, mener, at man blot flytter problemet fra ét sted i landet til et andet. 

 - Jeg havde ikke tænkt, at jeg skulle løse nogle problemer i Jylland, men det må jeg jo kigge på, siger borgmester Mikael Smed (S) til nyhedsbureauet Ritzau.

Politiet vil også være mere til stede omkring færgelejet i Kalvehave, som forbinder Lindholm med det sydlige Sjælland, fremgår det af aftalen. 

- Der er da ingen tvivl om, at borgerne, der bor i Kalvehave og omegn, vil have en bekymring for, hvad det betyder for deres dagligdag. Det kan jeg da godt forstå, siger Mikael Smed.

Ø huser DTU testcenter

Kærshovedgård har fungeret som udrejsecenter i to og et halvt år. 

Øen Lindholm består af syv hektar, som ligger i Stege Bugt. Øen er hjemsted for DTU Lindholm og har tre faste indbyggere. 

Lindholm er lige nu testcenter for DTUs veterinærinstitut, som blandt andet tester virus og lignende, som ikke må sprede sig til fastlandet. Det er planen, at centeret nedlægges ved udgangen af 2019 - blandt andet fordi bygningerne er meget nedslidte.

Øen kan kun besøges med tilladelse fra DTU Lindholm.