Integrationsydelsen sættes 2000 kroner ned og skifter navn
Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en finanslov for 2019. Udlændinge spiller en stor rolle.
Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at nedsætte integrationsydelsen.
Det fremgår af finanslovsaftalen for 2019, som aftaleparterne fredag præsenterede på et pressemøde i Finansministeriet.
Ydelsen skifter samtidig navn.
For nyankomne flygtninge hedder den selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, mens den for andre personer hedder overgangsydelse.
Mindre attraktivt for flygtninge
Enlige forsørgere får fremover 2000 kroner mindre i ydelse om måneden. For samboende og gifte forsørgere sættes ydelsen månedligt ned med 1000 kroner per person.
Hvor høj ydelsen er, kommer an på, om man er enlig, gift, og om man har børn. En enlig forsørger modtager eksempelvis 11.993 kroner før skat om måneden at leve for, og det bliver så mindre fremover.
Formålet med ydelsen er todelt: At gøre det mindre attraktivt for flygtninge at komme til Danmark - og mere attraktivt for dem, der kommer, at arbejde.
Støjberg i samråd
For to ugers tid siden var udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg kaldt i samråd af Karsten Hønge (SF) og Finn Sørensen (EL) om netop integrationsydelsen.
De to folketingspolitikere og Institut for Menneskerettigheder mente allerede på daværende tidspunkt, at der var risiko for, at ydelsen var så lav, at den kan være i strid med grundloven. Det afviste Støjberg.
- Jeg er med på, at ydelsen er ret lav, og at man som modtager af integrationsydelse har en hverdag, hvor der ikke er mange penge. Men det er heller ikke meningen.
- Det er stramt, men det er ikke urimeligt. Det mener jeg virkelig ikke, sagde hun under samrådet.
Finansloven skal godkendes i Folketinget inden nytår.