Statsministeren afviser DF-tanker om Dexit-afstemning

Statsministeren vil ikke sætte en proces i gang, der kan føre til en afstemning om Danmarks EU-medlemskab. DF kalder det 'bizart'.

Hvis Venstre og Dansk Folkeparti kommer til at sidde i regering sammen efter næste folketingsvalg, så kan sidstnævnte godt glemme alt om planer, der indebærer et muligt dansk farvel til EU.

Så kontant trækker statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) linjerne op i onsdagens udgave af Berlingske.

- Jeg vil bare sige det benhårdt: Venstre kommer aldrig til at sidde i en regering, der som en del af regeringens handlingsprogram har den tanke at sætte en proces i gang, der vil føre til, at vi melder os ud af EU.

- Det kommer ikke til at ske, siger han.

Det er Dansk Folkeparti helt uforstående overfor. 

- Det er jo en demokratisk bizar position, at man allerede på forhånd afviser, at befolkningen må blive spurgt om noget så vigtigt, siger Morten Messerschmidt, der er medlem af Europa-Parlamentet og stiller op til Folketinget. 

DF vil have valg om EU-medlemsskab

Storbritannien er i øjeblikket ved at færdiggøre det, der fører til briternes udtræden af EU i slutningen af marts næste år.

Briterne valgte at forlade EU ved en folkeafstemning i juni 2016.

Også i Danmark er der kritiske røster mod EU. Blandt andet fra Dansk Folkeparti, der med 37 mandater er Folketingets næststørste parti og en mulig regeringspartner, hvis blå blok genvinder magten ved næste års valg.

Venstre kan ikke deltage i en regering, der har den ambition, at Danmark skulle forlade EU

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har givet udtryk for, at han gerne ser en dansk folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU, når man har set, hvordan det går briterne efter deres farvel til EU.

- Når briterne kommer til at klare sig godt med deres nyvundne frihed, så vil der sidde mange tilbage og sige: "Hov, hvorfor skal vi overdrage så meget suverænitet til Bruxelles, når man faktisk kan klare sig udenfor?", gætter Morten Messerschmidt og fortsætter:

- Så vil det være naturligt at spørge danskerne, om ikke man skulle finde en anden måde at samarbejde (med EU, red.) på. Jeg synes, det er utroligt, at man - som formand for et såkaldt liberalt parti - allerede nu kan afvise at ville spørge danskerne om noget så vigtigt.

- Det er jo helt på hovedet

Men Lars Løkke Rasmussen understreger, at han ikke kommer til at arbejde for en dansk folkeafstemning.

- Det giver ikke nogen mening, at en regering sætter sig selv i spidsen for at spørge danskerne, om vi ikke skulle melde os ud, hvis en regering ikke selv kan anbefale det og har det som ambition. Det er jo helt på hovedet.

- Venstre kan ikke deltage i en regering, der har den ambition, at Danmark skulle forlade EU, siger statsministeren til Berlingske.

Ifølge en Megafon-måling lavet for TV 2, er det kun hver fjerde dansker, der mener, det ville være en god idé at gennemføre en dansk pendant til den britiske Brexit-afstemning - et såkaldt Dexit.

Lars Løkke Rasmussen skal onsdag i Bruxelles holde tale om EU's fremtid for medlemmerne af Europa-Parlamentet.

Senest 17. juni næste år skal der afholdes folketingsvalg i Danmark.