Politik

Vi har travlt, siger Klimarådet - vi skal nok nå det, siger minister

Danmark skal op i omdrejninger, hvis vi skal nå klimamålene i 2030 og 2050, siger klimaanalyse. Men regeringen og DF afviser.

Vi skal nok nå det. Der er længe til 2030. Endnu længere til 2050. Og teknologien skal nok finde på en løsning inden da. 

Nogenlunde sådan kan man opsummere de beroligende ord fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og støttepartiets klimaordfører Mikkel Dencker (DF). 

De afviser advarslerne fra Klimarådet, der i en ny analyse kritiserer regeringens klimapolitik for at bremse den grønne omstilling. Det går alt for langsomt, hvis vi skal nå at opfylde målene om reduktion af CO2-udledningen frem mod 2030 og at gå i nul i 2050, lyder konklusionen fra det uafhængige råd. 

Men klimaministeren er rolig: 

- Jeg er ikke enig i, at det går for langsomt. Med den plan, som vi har lagt frem, som er en meget meget ambitiøs klimamålsætning, der er jeg helt overbevist om, at vi nok skal nå i mål i 2030, forsikrer han. 

Dumpekarakterer og advarsler 

Oppositionspartierne er ikke så rolige. Hvis vi skal tage et udpluk af reaktionerne, så siger Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel: 

- Nu har vi jo faktisk sort på hvidt, at det, regeringen laver, er en katastrofeopbremsning i klimaindsatsen. Det kommer til at gå markant langsommere med den grønne omstilling end de seneste år. Det er selvfølgelig ikke godt nok hverken for klimaet eller for det erhvervsliv, der er afhængig af, at vi bliver ved med at være førende på det her område.

SF's Pia Olsen Dyhr: 

- Klimarådet har haft regeringen til eksamen, og skræller man høfligheden fra, så bliver der uddelt dumpekarakterer og alvorlige advarsler.

Det er ikke tilfredsstillende, at vi sænker tempoet i reduktion af drivhusgasudledning så meget i det kommende årti

Peter Birch Sørensen, økonomiprofessor, formand for Klimarådet

Og Alternativets Rasmus Nordqvist kalder det "dybt alarmerende": 

- Vi ser nu en regering, der ikke bare sætter den grønne omstilling i stå, men går i bakgear på den. 

Danmark får travlt

Det var Thorning-regeringen, der i 2014 nedsatte Klimarådet som et uafhængigt organ, der årligt skal analysere, hvordan Danmark klarer sig på klimafronten. 

Årets analyse blev fremlagt fredag, og der var mange gule og røde advarselslamper på de slides, der blev præsenteret af rådets formand, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen. 

Danmark har "meget travlt", fortalte han, hvis vi skal kunne opfylde målene om reduktion af CO2-udledning i 2030 - og på den længere bane ambitionen om at blive et drivhusgasneutralt land i 2050. Det kræver langt mere handling, end der er lagt op til. 

Jeg vil hellere se tiden an, når nu der er lang tid til 2030 og 2050, og se, om ikke der dukker nogle gode løsninger op

Mikkel Dencker, miljøordfører, DF

Som det ser ud nu - med de initiativer regeringen har aftalt i energiaftalens tiltag og udspillet til en klimaplan - vil tempoet i den nuværende reduktion af CO2-udledningen blive sat ned til en fjerdedel i det kommende årti. 

- Vi er nervøse for, at hvis vi ikke reducerer udledningen mere frem mod 2030, end der er lagt op til nu, så skal vi skrue reduktionstempoet voldsomt op efter 2030, siger han og henviser til 2050-målet.

- Det er ikke tilfredsstillende, at vi sænker tempoet i reduktion af drivhusgasudledning så meget i det kommende årti, som der er lagt op til. Der skal sættes ind over en bred front, og så skal vi bare i gang, siger Peter Birch Sørensen. 

Ikke flere restriktioner til landbruget

Det er især landbruget og transportsektoren, der kan gøre en forskel i det store CO2-regnskab, konstaterer analysen. Men energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt vil ikke kræve mere af landbruget.

Han vil hellere finde nye måder at reducere CO2-udledningen fra landbrugssektoren, hvorfor der er sat 90 millioner kroner af til forskning i regeringens klimaudspil. 

- Det nytter jo ikke noget bare at tvinge dansk landbrug i knæ, så landmændene flytter produktionen ud af Danmark. Det reducerer jo ikke udledningen. Det betyder bare, at vi mister danske arbejdspladser, siger Lars Christian Lilleholt.

Han lover, at der løbende vil blive set på klimaindsatsen frem mod 2030, og at han vil inddrage Klimarådets anbefalinger i sine overvejelser.

- Jeg synes ikke, man skal gå sådan i panik og lægge en masse restriktioner på landbruget, så vi reelt lukker dansk fødevareproduktion, og den flytter til udlandet, lyder det samstemmende fra Dansk Folkepartis miljøordfører, Mikkel Dencker. 

- Jeg vil hellere se tiden an, når nu der er lang tid til 2030 og 2050, og se, om ikke der dukker nogle gode løsninger op. Det er jeg sikker på, at der nok skal. Teknologien udvikler sig jo hele tiden. Vi skal nok nå det.