Politik

BLOG: Nej, Mette Frederiksen, debatten om kød er ikke hysterisk

BLOG:

Socialdemokratiets leder såede tvivl om, hvor grøn partiets grønne linje egentligt er, da hun for nylig i forbindelse med et debatmøde hos Jysk Landbrug kaldte debatten om kødets klimabelastning for "hysterisk".

Det var måske ment humoristisk, men det er nu lidt mærkværdigt, når vi har med et meget alvorligt tema at gøre: klimaforandringerne. Så for en god ordens skyld vil jeg lige understrege, hvorfor debatten om blandt andet kød er så vigtig. 

Hvis dansk landbrug i fremtiden skal være klimavenligt, kommer vi ikke udenom at se på vores animalske produktion. 21,3 procent af Danmarks samlede CO2-udledning kommer fra landbruget. Langt, langt størstedelen står kødproduktionen for. Ja, og så skal vi danskere med et af verdens største kødforbrug rigtig gerne skære forbruget markant, hvis vi skal nå Parisaftalens mål og bremse klimakrisen. Det kræver en ordentlig og saglig diskussion, som jeg egentlig oplever, de fleste aktører i køddebatten medvirker til.

Derfor undrer Mette Frederiksens udtalelser mig også, hvor hun altså kalder debatten om vores kødindtag og –produktion "hysterisk" og på den måde taler vigtigheden af netop en ændring af vores fødevarevaner ned.

Hele citatet, som S-formanden udtaler til forsamlingen hos Jysk Landbrug, lyder således: "Jeg synes, det er en hysterisk diskussion, der er om kød lige nu", og fortsætter: "Jeg synes, det er noget pjat at tro, at vi løser hele klimaproblemstillingen ved at få det til handle om kød. For CO2-udslippet fra de flyvemaskiner, som folk tager for at fortælle hinanden, at de ikke skal spise kød, det er et langt større problem."

Her bliver jeg simpelthen nødt til at understrege, at jeg ikke ved, hvem hun adresserer med sit citat, hvis hun mener det dybt alvorligt. For klimadebatten handler lige netop ikke kun om kød. Den handler om hele vores måde at producere fødevarer på, vores måder at transportere os på, vores energiforsyning, vores (over)forbrug, ja, det handler om alt. Det handler om en bæredygtig omstilling af samtlige af samfundets sektorer – og dermed alle elementer i vores liv. Jeg tror, de fleste er helt enige med Mette, når hun siger, at det ikke er nok at kigge på kødet. Jeg er i hvert fald. Vi skal ændre ALT. Og ja, der skal også afgifter på flyrejser, og vi skal flyve mindre. Helt konkret har Alternativet foreslået, at man laver en progressiv klimaafgift på flyrejser. Er Socialdemokratiet klar til bakke op om det? Eller hvad mener Socialdemokratiets leder egentligt?

Når det så er sagt, så kan det da godt være, at vi i Alternativet kan komme til at lyde hysteriske, når vi taler om klimakrisen igen og igen. Men hvis man ikke bliver bare en smule hysterisk over klimakrisens omfang og den nølende, grænsende til ikke-eksisterende handling, så er det nok fordi, man ikke helt har fanget alvoren - eller ikke har det politiske mod til at se det i øjnene og sige højt, hvad det reelt kræver at bekæmpe klimaforandringerne. Uanset hvilken forsamling man befinder sig i. For tænk nu, hvis man gjorde sine vælgere sure? Der må jeg bare sige, at jeg tager en vred borger over klimakrisen til hver en tid.

Det kunne nu være så smukt, hvis alle politiske partier kunne mødes om behovet for at sætte massivt ind overfor klimaforandringerne og sammen adressere vælgerne. For det bliver ikke nogen dans på roser at forandre hele vores samfund, men det gør kun forandringen sværere, hvis vi taler den helt nødvendige debat ned - også den om kød.