Politik

Skatteminister får næse for at give forkerte oplysninger til Folketinget

Karsten Lauritzen (V) får kritik i sagen om udlevering af materiale til Undersøgelseskommissionen om Skat.

Et flertal i Folketinget har besluttet at udtale kritik af skatteminister Karsten Lauritzen (V) og dermed give ham en såkaldt næse. Det skriver DR Nyheder.

Det var ganske enkelt forkerte oplysninger, skatteministeren gav til Folketingets Skatteudvalg på et samråd den 27. september 2018.

Her hævdede ministeren, at Skatteministeriet ikke var blevet rykket af Undersøgelseskommissionen om Skat i forbindelse med udleveringen af det materiale, som kommissionen skal undersøge. Men det var forkert, og derfor får Karsten Lauritzen nu en næse.

- Det har simpelthen ikke været korrekt, når skatteministeren har sagt til Folketinget, at Skatteministeriet ikke var blevet rykket for at udlevere de informationer, siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, til DR Nyheder.

- Det var Skatteministeriet blevet, og der er enighed om at udtrykke kritik og give en lille næse til skatteministeren for det her forløb og understrege, at de nødvendige ressourcer skal afsættes for, at man hurtigst muligt kan komme i gang med at lave det arbejde fra kommissionens side, siger han.

Oplysninger var ikke korrekte

Det er regeringens eget støtteparti, Dansk Folkeparti, som sammen med Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre sikrer flertallet for kritikken af skatteministeren.

Næsen tildeles formelt skatteministeren på et møde i næste uge.

- Der er ingen tvivl om, at vi må udtale en kritik af, at der er sagt ting i et af Folketingets udvalg, som ikke er korrekte. Så kan man diskutere, om skatteministeren var bevidst om det og havde viden om det fra embedsmændene, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, til DR Nyheder.

- Men sagen er, at vi som folketing er meget afhængig af, at de oplysninger, vi får, på alle tidspunkter er korrekte. Og der må man bare sige, at der er sagt nogle ting i Skatteudvalget fra skatteministerens side, hvor man bagefter kan konstatere, at de oplysninger, ministeren kom med, ikke var helt korrekte. Og det går ikke, siger Skaarup.

Lauritzen har beklaget

Skatteminister Karsten Lauritzen beklagede allerede tidligere på måneden, at han til Folketinget har oplyst, at Skatteministeriet ikke var blevet rykket af Undersøgelseskommissionen om Skat for at udlevere materiale.

Det har onsdag formiddag ikke umiddelbart været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Karsten Lauritzen til den forestående næse.

En ’næse’ er en betegnelse for en skriftlig kritik af en minister, som et flertal i Folketinget står bag. ’Næsen’ er at betragte som en form for advarsel til en minister, men har ikke nogen reel parlamentarisk betydning.

Hvis et folketingsflertal vil tvinge en minister til at gå af, skal de - i stedet for blot at formulere kritik i form af en ’næse’ - udtrykke mistillid til ministeren.

Sidste år blev der uddelt næser til daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) efter sagen om kvotekonger i dansk fiskeri og til transportminister Ole Birk Olesen (LA) efter PostNord-sagen